Η Εθνική ομάδα είναι υποχρεωμένη να κάνει υπομονή μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προσδοκώντας σε νίκη της Σερβίας επί του Νοτίου Σουδάν με διαφορά τουλάχιστον τριών πόντων για να προκριθεί στις οκτώ καλύτερες ομάδες του Ολυμπιακού Τουρνουά και το Metrosport γράφει για μια ομάδα δημιούργημα ενός πρώην NBAερ ο οποίος ζει το όνειρό του.
Ενδεχομένως να πρόκειται για το τελευταίο σενάριο που θα μπορούσε να φανταστεί ακόμη κι ένας γνώστης του αντικειμένου υπό την έννοια ότι το Νότιο Σουδάν δεν ήταν δα ευρέως γνωστό ή μάλλον, δεν υπήρξε ουσιαστική ενημέρωση περί αυτού που εδώ και τέσσερα χρόνια χτίζει (πετραδάκι-πετραδάκι) ο Λούολ Ντενγκ. Οι fan του ΝΒΑ γνωρίζουν πολύ καλά τον επί 15ετίας star του ΝΒΑ και δύο φορές All Star, στην πραγματικότητα όμως τον ήξεραν ως Βρετανό από τη στιγμή που «μέτρησε» συμμετοχές με την αντίστοιχη Εθνική ομάδα.
Κι όμως, η καταγωγή του βαστά από το Νότιο Σουδάν. Λόγω του εμφυλίου πολέμου, η οικογένειά του εγκατέλειψε άρον-άρον τη χώρα για την επιβίωσή της και προσέφυγε στη Μεγάλη Βρετανία. Χιλιάδες συμπατριώτες του Ντενγκ δεν είχαν την ίδια δυνατότητα και δεν ανέπνευσε μετά τον 32ετή εμφύλιο πόλεμο. Στις 9 Ιουλίου 2011 το Νότιο Σουδάν κέρδισε την ανεξαρτησία του και δύο χρόνια αργότερα ξέσπασε νέος εμφύλιος πόλεμος με διακύβευμα την εσωτερικού εξουσία. Αυτός είχε διάρκεια επτά ετών (2013-2020) και την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Η διεκδίκηση της εξουσίας ουδέποτε υπήρξε ως σκέψη στο μυαλό του Λούολ Ντενγκ αλλά η προσφορά σ’ έναν τομέα που γνωρίζει, ήταν ο βασικός στόχος. Κι έτσι ξεκίνησε μια προσπάθεια συγκρότησης του αθλήματος στη νεοσύστατη χώρα του και μάλιστα με δικά του κεφάλαια. Πλέον είναι ευρέως αποδεκτό ότι αυτή η ομάδα αποτελεί δικό του δημιούργημα, δίχως όμως να είναι γνωστό το ύψος των χρήματων που χρειάστηκε να καταβάλλει.
Πρόσφατα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN μίλησε για τα ξεριζωμένα παιδιά ενός πολέμου και μια γενιά γεμάτη όνειρα και ιδανικά. Μίλησε ως αυθεντικός σταυροφόρος μιας προσπάθειας ανατροπής του μαραζωμένου αθλητικού σκηνικού σε μια χώρα η οποία για μισό αιώνα ζούσε στη δίνη του πολέμου αναγκάζοντας σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανθρώπων να ξεσπιτωθούν αναζητώντας την επιβίωσή. Σήμερα το Νότιο Σουδάν απαριθμεί περί των 11 εκατ. κατοίκων.
Γι’ αυτόν τον λόγο, η παρουσία του Νοτίου Σουδάν στους Ολυμπιακούς Αγώνες προκάλεσε τα δάκρυα του άλλοτε αστέρα των Σικάγο Μπουλς. Αναμφίβολα, στοιχειοθέτησε την προσωπική δικαίωσή του. Μετά τη νίκη επί του Πουέρτο Ρίκο στην πρώτη αγωνιστική του Ολυμπιακού Τουρνουά, ο παγκόσμιος Τύπος ασχολήθηκε εκτενέστερα για το (μπασκετικό) θαύμα εξ’ Αφρικής καταλήγοντας στο συμπέρασμα της πραγματοποίησης ενός ονείρου καθότι ο Ντενγκ χρηματοδότησε ένα σωρό αθλητικές εγκαταστάσεις. Το όνειρό του δεν σταματά στη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κι ας είναι η παρθενική, αλλά στη ραγδαία αύξηση των παιδιών τα οποία θα ασχολούνται με τον αθλητισμό.
Η προεδρία της ομοσπονδίας μπάσκετ αποτελεί τον θεσμικό ρόλο του, ο ουσιαστικός είναι σημαντικότερος. Είναι η «ψυχή» του αθλήματος. «Δεν φτιάξαμε τυχαία μια ομάδα. Ήξερα αυτά τα παιδιά από τότε που ήταν πιτσιρίκια. Πριν αναλάβω την προεδρία πραγματικά φαντάστηκα τι θα μπορούσαμε να πετύχουμε ως έθνος σε περίπτωση που βρεθούμε όλοι μαζί. Αυτό είναι το αποτέλεσμα. Κυρίως γιατί πίστεψαν τα ίδια τα παιδιά σε αυτό που κανείς δεν θα μπορούσε να το κάνει όταν ξεκινήσαμε», είπε πρόσφατα στο CNN.
Καθώς τα πλοκάμια της παγκοσμιοποίησης έχουν απλωθεί στον χώρο του αθλητισμού, το κριτήριο του τόπου καταγωγής έπαψε να υφίσταται. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το ίδιο το ΝΒΑ έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στο ταλέντο εξ’ Αφρικής, ούτε φυσικά το δεδομένο της άντλησης παικτών από τη δεκαετία του ’80 παρουσιάζοντας μάλιστα ραγδαία αύξηση στα τελευταία χρόνια.
Η πολιτική που ακολουθείται ξεκινά από το high school, εξελίσσεται στα αμερικανικά πανεπιστήμια και φυσικά καταλήγει στο ΝΒΑ. Σχεδόν όλοι οι παίκτες του Νότιου Σουδάν έχουν φοιτήσει σε αμερικανικά κολέγια, κάποιοι εξ’ αυτών αγωνίστηκαν και στο ΝΒΑ όπως ο Ουένιεν Γκάμπριελ καθώς ήταν εκεί για περίπου μια πενταετία. Ο Κάρλικ Τζόουνς αποτελεί τον ιθύνοντα νου της ομάδας και πρόσφατα αποφάσισε να… βυθιστεί στην αγκαλιά του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην Παρτίζαν. Σχεδόν όλοι οι αθλητές του Νότιου Σουδάν έχουν ευρωπαϊκή προϋπηρεσία και πιο συγκεκριμένα σε Πρωταθλήματα όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία. Τα δε κασέ τους είναι υψηλά, γι’ αυτό μερικοί εξ’ αυτών αγωνίζονται στην Κίνα ή την Αυστραλία. Όπως ο Μαριάλ Σαγιόκ ο οποίος στο παρελθόν έπαιξε στη Φενέρμπαχτσε αφού είχε δώσει τα διαπιστευτήριά του στο τούρκικο Πρωτάθλημα με την Μπούρσασπορ και είχε ενταχθεί στους κορυφαίους γκαρντ/φόργουορντ της σεζόν 2020-21. Πλέον είναι στην Κίνα με συμβόλαιο αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων.
Απέναντι στην Dream Team των Ηνωμένων Πολιτειών, το Νότιο Σουδάν ήταν ανταγωνιστικό υποχρεώνοντας τον Αντεμπάγιο να πει… «αυτή η ομάδα έχει τον σεβασμό μου». Είναι σκληρή ομάδα, απίστευτα φιλότιμη, τρομερά αθλητική και παράλληλα έχει ταλέντο. Η προσπάθειά της έχει αναγνωριστεί στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα, πράγματι έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων αλλά… εμείς θέλουμε να χάσουν από τη Σερβία με διαφορά τουλάχιστον τριών πόντων κοιτάζοντας τη δική μας επιβίωση στο Ολυμπιακό Τουρνουά. Όλα θα ήταν «αδιάφορα» για την Εθνική αν αυτό το +6 επί της Αυστραλίας γινόταν +8. Δεν έγινε κι έτσι περιμένουμε.