Τις ευεργετικές επιδράσεις ενός παλαιού φαρμάκου της μεφλοκίνης στην αναχαίτιση του κορωνοϊού προσπαθεί να επιβεβαιώσει η επιστημονική κοινότητα.
Μάλιστα, σ΄ αυτό αναφέρθηκε και ο Σωτήρης Τσιόδρας τονίζοντας ότι θα δοκιμαστεί και το φάρμακο αυτό, το οποίο έχει παρόμοια χρήση με τη χλωροκίνη αλλά και πιθανές παρενέργειες και τοξικότητα.
Και το συγκεκριμένο φάρμακο δρα κατά της ελονοσίας όπως επίσης και η χλωροκίνη η οποία περιλαμβάνεται σε θεραπευτικό πρωτόκολλο για τους ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό.
Ειδικότερα όπως αναγράφεται στο σχετικό συνοδευτικό του φαρμάκου, το οποίο στην Ελλάδα πλέον εισάγεται μόνο μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), η ουσία μεφλοκίνη (mefloquine) είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία και την προφύλαξη της ελονοσίας με κύρια δράση «την καταστροφή των ενδοερυθροκυτταρικών ασεξουαλικών μορφών του πλασμωδίου της ελονοσίας οι οποίες είναι παθογόνες για τον άνθρωπο».
Το φάρμακο, που εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1970, φαίνεται σύμφωνα με έρευνες Ρώσων επιστημόνων ότι εμποδίζει την εκφυλιστική επίδραση που έχει το Covid-19 στα κύτταρα. Ειδικότερα Ρώσοι επιστήμονες ισχυρίστηκαν ότι έχουν δημιουργήσει ένα φάρμακο, που βασίζεται στην ανθελονοσιακή μεφλοκίνη, για τη θεραπεία ασθενών που πλήττονται από τον κορωνοϊό.
Μάλιστα όπως ανακοινώθηκε από το Russian Federal Medical-Biological Agency (FMBA), οι Ρώσοι αξιοποιώντας τη συγκεκριμένη ουσία ετοιμάζουν φάρμακο για τους φορείς της νόσου. Τα σκευάσματα με την δραστική μεφλοκίνη, έχουν στόχο να καταστείλουν την κορύφωση των περιστατικών αλλά και να ελέγξουν αποτελεσματικά τον φονικό ιό στο μέλλον. Οι Ρώσοι επιστήμονες εργάζονται σε ένα “αποτελεσματικό και ασφαλές πρόγραμμα για την πρόληψη της μόλυνσης από τον κορωνοϊό με βάση την μεφλοκίνη”, ανέφερε το FMBA.
Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη στην Ελλάδα δοκιμάζεται η χλωροκίνη, η οποία επίσης αποτελεί φάρμακο κατά της ελονοσίας. Βέβαια και στη συγκεκριμένη περίπτωση συστήνεται η παρακολούθηση της χορήγησης. Μάλιστα με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ σχετικά με την αντιμετώπιση της ελονοσίας. η χορήγηση των φαρμάκων αυτών ειδικά όταν γίνεται σε συνδυασμό με άλλα θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή καθώς έχει διαπιστωθεί τοξικότητα και παρενέργειες που προσβάλλουν την καρδιάς.
Ειδικότερα ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι η μεφλοκίνη σκόπιμο είναι να χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις που δεν είναι διαθέσιμα τα άλλα προτεινόμενα σχήματα, λόγω των συχνών ανεπιθύμητων ενεργειών (καρδιολογικών, νευροψυχιατρικών).
News247.gr