Ανεξέλεγκτες φαίνεται πως δρουν εκτός των ορίων της χώρας τους τουλάχιστον δέκα ξένες μαφίες, αφήνοντας το εγκληματικό τους αποτύπωμα στην Ελλάδα, την οποία χαρακτηρίζουν, μάλιστα, ως «Κολομβία της Ευρώπης».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Δείκτη Οργανωμένου Εγκλήματος, η Ελλάδα βρίσκεται περί τα μισά της λίστας στην οποία περιλαμβάνονται 193 χώρες, με τις δολοφονίες μελών του οργανωμένου εγκλήματος τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες περιοχές να πολλαπλασιάζοντας χρόνο με τον χρόνο.
Την ίδια ώρα, ρεπορτάζ της εκπομπής «Open Τώρα» επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους, ότι το οργανωμένο έγκλημα δεν οδεύει προς την πάταξη, την ώρα που ο Παγκόσμιος Δείκτης επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη άνοδο του οργανωμένου εγκλήματος διεθνώς, με το 83% του παγκόσμιου πληθυσμού να ζει σε συνθήκες υψηλής εγκληματικότητας.
Ποιες είναι, όμως, οι επτά μαφίες που έχουν βρει «καταφύγιο» στην Ελλάδα;
η Τουρκική Μαφία, η οποία ασχολείται με όπλα, ναρκωτικά, διακίνηση μεταναστών, αλλά και διάφορες επενδύσεις
η Αλβανική Μαφία, η οποία ασχολείται με ναρκωτικά, σωματεμπορία, εκβιασμούς, ανθρωποκτονίες και διακίνηση όπλων
η Σερβική Μαφία, η οποία ασχολείται με επενδύσεις, ληστείες, ναρκωτικά, ανθρωποκτονίες, όπλα, σωματεμπορία.
η Vor V Zakone, η οποία αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος της από Γεωργιανούς, που ασχολούνται με τσιγάρα, ναρκωτικά, ληστείες, εκβιασμούς, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σωματεμπορία και εκτελέσεις
η Κουρδική Μαφία, η οποία ασχολείται με διακίνηση όπλων, ηρωίνης, σίσα και μεταναστών
η Ιταλική Μαφία, που συνεργάζεται με άλλες μαφίες – και κυρίως την Αλβανική- και ασχολείται με ναρκωτικά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, επενδύσεις και διαφυγή ατόμων
η Κινεζική Μαφία, η οποία βγάζει χρήματα κάνοντας εισαγωγή ουσιών για συνθετικά ναρκωτικά
Όπως σημειώνεται, η Ελλάδα συνεργάζεται ενεργά διεθνώς σε θέματα άμυνας, ασφάλειας και επιβολής του νόμου και έχει επικυρώσει σημαντικές συνθήκες κατά του διασυνοριακού εγκλήματος, διατηρώντας, επίσης, συνθήκες έκδοσης με αρκετά κράτη εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κι αυτό γιατί οι ελληνικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου παραμένουν σε διαρκή επαφή με τις αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων χωρών, έχοντας, στο μεταξύ, δεσμευτεί να προάγει τη σταθερότητα και την ασφάλεια ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ και να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της Ευρώπης απέναντι στις απειλές ασφάλειας από κακόβουλους δρώντες.
Όσον αφορά τις εθνικές πολιτικές και τους νόμους, το νομικό πλαίσιο της Ελλάδας καλύπτει όλες τις εγκληματικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών εγκλημάτων, τα οποία έχουν γίνει πηγή ανησυχίας για το κοινό. Μεταξύ των πιο πρόσφατων πρωτοβουλιών, έχουν δρομολογηθεί επικαιροποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές για τα ειδεχθή και αποτρόπαια εγκλήματα και έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα μέτρο για την επίσπευση της εκδίκασης των υποθέσεων ενώπιον των πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων.
Ωστόσο, ο αντίκτυπος αυτών των μέτρων δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί και εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες ελλείψεις. Μάλιστα, η Έκθεση υπογραμμίζει ότι το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα πιστεύεται ευρέως ότι δεν είναι ανεξάρτητο, με τις όποιες πρόσφατες προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτών των εγκληματικών, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρότερων ποινών, το δικαστικό σύστημα εξακολουθεί να υποφέρει από καθυστερήσεις και ασυνεπείς αποφάσεις.
Σε ό,τι αφορά το σωφρονιστικό σύστημα, σημειώνονται σημαντικά προβλήματα, όπως η χρόνια έλλειψη προσωπικού, ο υπερπληθυσμός και τα υψηλά επίπεδα βίας και εκφοβισμού μεταξύ των κρατουμένων, με τις αρχές να αναγνωρίζουν ότι οι φυλακές αποτελούν εστία οργανωμένου εγκλήματος υπό τον έλεγχο της Greek Mafia.