Σύμφωνα με το Euronews, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει την επέκταση των υφιστάμενων απαγορεύσεων του καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των καινοτόμων προϊόντων που δεν περιέχουν νικοτίνη.
Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη, αρκετές χώρες έχουν αντικαπνιστικά μέτρα, αν και διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους, καθώς η Δανία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Νορβηγία και η Σουηδία διαθέτει πολύ καλή συμμόρφωση με τους αντικαπνιστικούς νόμους, εν αντιθέσει με τη Λευκορωσία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Σερβία.
Την ίδια ώρα, η Νέα Ζηλανδία πέρασε νόμου που απαγόρευε στους νέους να αγοράσουν τσιγάρα εφ' όρου ζωής, με τη νέα κυβέρνηση, ωστόσο, να προχωρά σε κατάργηση του νόμου λέγοντας ότι θα βοηθούσε στη χρηματοδότηση των φορολογικών περικοπών.
Η χώρα, όμως, που θα δώσει «γερή» μάχη κατά του καπνίσματος είναι η Βρετανία, με τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ να αποκαλύπτει ότι τα μέτρα θα περιλαμβάνουν την απαγόρευση του καπνίσματος στους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων και των γηπέδων ποδοσφαίρου.
Βάσει αυτού του σχεδίου, δεν θα είναι πλέον δυνατόν να ανάβει κανείς τσιγάρο έξω από τις παμπ και τα μπαρ, στους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων και έξω από τα νυχτερινά κέντρα, τα γήπεδα ποδοσφαίρου, αλλά και στα πεζοδρόμια κοντά στα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία, σε πάρκα και αλλού.
«Θα λάβουμε αποφάσεις σε αυτό το θέμα, περαιτέρω λεπτομέρειες θα αποκαλυφθούν. Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας του καπνίσματος.
Πρόκειται για θανάτους που μπορούν να αποφευχθούν, ένα τεράστιο φορτίο για το NHS και σίγουρα ένα βάρος για τον φορολογούμενο», εκτίμησε ο Στάρμερ.