Την πολυπλοκότητα της δυναμικής του μόνιμου πάγου στη Σιβηρία προσπαθούν να αναλύσου εδώ και χρόνια οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με μελέτες του Σιβηρικού Τμήματος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (SBRAS), οι «παγωμένοι λόφοι» που βρίσκονται διάσπαρτοι στο μόνιμο πάγο της περιοχής που εκτείνεται από τα Ουράλια Όρη έως το Βλαδιβοστόκ δημιουργούν γιγάντιους κρατήρες, που μερικές φορές εκρήγνυνται.
Μάλιστα, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι το φυσικό αέριο που μεταφέρεται μεταξύ του μητρικού πετρώματος και του υπερκείμενου μόνιμου πάγου προκαλεί τήξη από κάτω, διαδικασία που δημιουργεί συνεπακόλουθα θύλακες εντός του μόνιμου πάγου όπου μπορούν να συσσωρευτούν ρευστά.
Με τη σειρά τους, οι θύλακες δεν είναι πλήρως σφραγισμένοι από το αέριο κάτω από αυτούς ή από την επιφάνεια, προκαλώντας περισσότερη τήξη και αυξάνοντας την πίεση, γεγονός που οδηγεί στη διόγκωση του εδάφους και στη διάρρηξη.
«Το αποκαλούμε κουζίνα, επειδή είναι κάτι σαν μαγείρεμα και δημιουργεί αέρια», δήλωσε ο καθηγητής περιβαλλοντικών γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία και επικεφαλής συγγραφέας της προδημοσιευμένης ανασκόπησης, Helge Hellevang, στο Live Science.
Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν αυτά τα φαινόμενα και ελπίζουν να διαλευκάνουν περαιτέρω την πολυπλοκότητα της δυναμικής του μόνιμου πάγου και τις επιπτώσεις στην κατανόηση παρόμοιων διεργασιών που συμβαίνουν σε άλλες περιοχές μόνιμου πάγου σε όλο τον κόσμο.