Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν (και δεν ανακοινώθηκαν) στη συνάντηση ΓΓΑ, ΕΠΟ, FIFA και UEFA ήταν τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου. Οι υπερεθνικές αρχές επέμεναν ιδιαίτερα στην άμεση έκδοση πειθαρχικών αποφάσεων. Παρατήρησαν ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην επιβολή κυρώσεων και αυτό αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του αθλήματος.
Τα στελέχη της FIFA και της UEFA θεωρούν κορυφαίο ζήτημα την απόδοση ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης. Όχι μόνο με ευθυκρισία και στο πλαίσιο των διεθνών κανονισμών, αλλά και χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
Στα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα οι πειθαρχικές αποφάσεις λαμβάνονται εντός επταημέρου. Στη χώρα μας υπάρχει περίπτωση που κλείσαμε δίμηνο και το δικαιοδοτικό όργανο της ΕΠΟ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη απόφαση!
Οι υπερεθνικοί έριξαν στο τραπέζι και το ζήτημα των εξειδικευμένων αθλητικών δικαστών. Καλοί οι τακτικοί δικαστές και οι εν ενεργεία εισαγγελείς, αλλά όταν δεν έχουν γνώση αθλητικού δικαίου προκύπτουν διάφορα ζητήματα, σε σημείο οι αποφάσεις να αμφισβητούνται ακόμη και από την κοινή γνώμη.
Το θέμα της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης δεν το έχουμε αντιμετωπίσει επαρκώς εδώ και σαράντα περίπου χρόνια. Οι αθλητικοί δικαστές εξακολουθούν να λειτουργούν στα γραφεία της ΕΠΟ ή της Λίγκας και να αμείβονται από την Ομοσπονδία. Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Να δικάζουν στους φυσικούς τους χώρους και να λαμβάνουν το επιμίσθιό τους από το κράτος.
Θα αποτελούσε βήμα ανεξαρτησίας και η πλήρης απεμπλοκή της ΕΠΟ από την επιλογή των πειθαρχικών δικαστών. Ούτε συνέλευση να γίνεται ούτε η Εκτελεστική Επιτροπής της Ομοσπονδίας να αποφασίζει για τη λίστα που στέλνει στο Πρωτοδικείο. Με αυτοματοποιημένη διαδικασία να ορίζονται οι αθλητικοί δικαστές από τον φυσικό τους προϊστάμενο.
Μία έλλειψη που παρατηρείται είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει επικεφαλής στην ποδοσφαιρική δικαιοσύνη. Κάτι σαν πειθαρχικός επιθεωρητής. Θα μπορούσε να παρακολουθεί ένας ανώτατος δικαστής όλα τα δικαιοδοτικά ποδοσφαιρικά όργανα και όταν διαπίστωνε καθυστερήσεις ή αστοχίες να παρεμβαίνει. Με αυτόν τον τρόπο θα ελέγχονται όσοι δικαστές αργούν να κάνουν τη δουλειά τους.
Η FIFA και η UEFA εξακολουθούν να θέλουν εξειδικευμένους καθηγητές αθλητικού δικαίου στις επιτροπές της Λίγκας και της ΕΠΟ. Όμως δεν είναι εύκολο να βρεθούν. Ως εναλλακτική λύση θα μπορούσαν να επιλεγούν έμπειροι δικαστές, οι οποίοι είτε υπηρετούν αυτήν την στιγμή στην ποδοσφαιρική δικαιοσύνη είτε υπηρέτησαν στο παρελθόν.