Ο covid-19 δεν στάθηκε ικανός να ανακόψει την ανοδική πορεία της κτηματαγοράς στη Χαλκιδική, ενώ ήδη έχουν καλυφθεί οι απώλειες που είχαν εγγράψει οι εμπορικές αξίες, κατά την γκρίζα περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Σήμερα πλέον οι κατώτατες τιμές για μία μικρή γκαρσονιέρα στα Νέα Μουδανιά- αστικό κέντρο αλλά και προορισμό διακοπών- κυμαίνονται μεταξύ 60.000-70.000 ευρώ, όταν πριν μια πενταετία, δεν ξεπερνούσαν τις 40.000 ευρώ, ενώ η ζήτηση για κατοικίες καλύπτει ως επί το πλείστον το φάσμα από 80.000 έως και 120.000 ευρώ.
Το 2021, η αγορά κατοικίας στη Χαλκιδική κινήθηκε ανοδικά, σε αγοραπωλησίες και αξίες, παρότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους η αγορά ήταν σε «αγκύλωση» λόγω των αυστηρών μέτρων κατά της πανδημίας, παρότι είχαν «χαθεί» οι αργίες του Πάσχα, πάλι λόγω covid, παρότι τα ξενοδοχεία άργησαν να ανοίξουν για τη θερινή σεζόν, παρότι για περίπου ένα μήνα – μέσα στο καλοκαίρι- δεν γίνονταν μεταβιβάσεις μέχρι να δοθεί παράταση στην έναρξη ισχύος της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.
Έλληνες, αλλά και ξένοι
«Το 2021 η αγορά κινήθηκε ανοδικά σε σχέση με το 2020, ενώ σε ορισμένες περιοχές της Χαλκιδικής, καταγράφηκε αύξηση σε αγοραπωλησίες κατοικιών, ακόμη και σε σχέση με το 2019. Η τάση στην κτηματαγορά είναι αναμφίβολα ανοδική. Ενδιαφέρον εκδηλώνεται τόσο από Έλληνες, όσο και από αλλοδαπούς πιθανούς αγοραστές, αλλά θα πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε οι απαιτήσεις από πλευράς πωλητών, να μη ξεπερνούν τις εύλογες αυξήσεις», τόνισε στο GRTimes.gr o σύμβουλος ακινήτων κ. Κωνσταντίνος Καρούλης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Νομού Χαλκιδικής και υπεύθυνος επικοινωνίας του φορέα.
Άλλαξε το προφίλ του Έλληνα αγοραστή
Ένα από τα στοιχεία που επισήμανε ο κ. Καρούλης και το οποίο αξίζει να υπογραμμιστεί, είναι ότι έχει σε μεγάλο βαθμό αλλάξει το προφίλ των Ελλήνων αγοραστών, οι οποίοι πλέον βλέπουν και επενδυτικά την εξοχική κατοικία. Οι Θεσσαλονικείς και βορειοελλαδίτες, αυτοί δηλαδή που κυρίως ενδιαφέρονται για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας, θέλουν να «μοιράζουν» τη θερινή περίοδο μεταξύ των διακοπών της οικογένειάς τους και της εκμετάλλευσης του ακινήτου τους, ενώ προβαίνουν σε αγορές έχοντας στο νου το κέρδος που θα αποκομίσουν σε περίπτωση μεταπώλησης.
Η Χαλκιδική ήταν και παραμένει ο αγαπημένος προορισμός των Βαλκάνιων, με το ενδιαφέρον να εκδηλώνεται αναζωπυρωμένο από Βούλγαρους, Βορειομακεδόνες, ενώ αντίθετα, υποχωρεί το ενδιαφέρον των Σέρβων, κάποιοι από τους οποίους δίνουν εντολές πώλησης, καθώς στη διετία της πανδημίας οι μετακινήσεις για πολίτες τρίτων χωρών, είχαν γίνει προβληματικές.
Βαλκάνιοι και άλλοι Ευρωπαίοι
Ωστόσο η Χαλκιδική δεν μαγνητίζει μόνο τους κατοίκους των γειτονικών χωρών. Ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας υπάρχει από αρκετούς Ουκρανούς, ενώ πολλά ακίνητα έχουν πουληθεί σε Γερμανούς, Άγγλους, αρκετά σε Ελβετούς όπως επίσης σε Έλληνες που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.
Η κάθε τουριστική περιοχή της Χαλκιδικής, έχει και το δικό της κοινό. Έτσι για παράδειγμα, τα Νέα Μουδανιά και η Ορμύλια, τραβάνε το επενδυτικό ενδιαφέρον κυρίως Χαλκιδιωτών, Νικήτη, Μαρμαράς και Βουρβουρού δείχνουν να προσελκύουν ζωηρό το ενδιαφέρον Ελλήνων αλλά και ξένων, ενώ υψηλά στις προτιμήσεις των αγοραστών παραμένουν η παραθαλάσσια ζώνη της Κασσάνδρας στο τμήμα από Κρυοπηγή μέχρι και Πευκοχώρι.
Κρίσιμη η ενίσχυση των υποδομών
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι οι υποδομές στο Δήμο Κασσάνδρας πρέπει οπωσδήποτε να ενισχυθούν, καθώς η περιοχή δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών κατά τη θερινή περίοδο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υδροδότηση αλλά και τη λειτουργία των μονάδων βιολογικού καθαρισμού ( σ.σ. πρόβλημα στο βιολογικό της Χανιώτης τον περυσινό Αύγουστο, λόγω μεγάλο φόρτου λυμάτων ). Στα ζητούμενα επίσης είναι η δημιουργία χώρων στάθμευσης των οχημάτων, για τις χιλιάδες των παραθεριστών και των επισκεπτών.
Πολύ υψηλά στις ζητήσεις για εξοχική κατοικία, είναι η παραθαλάσσια Νικήτη, με τις νέες κατασκευές να πωλούνται ως και 1.800 ευρώ/τ.μ. Η μεγάλη ανοικοδόμηση, έχει αρχίσει να ασκεί πιέσεις στα δίκτυα ΟΚΩ και τις υποδομές του Δήμου Σιθωνίας.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Καρούλης, η Χαλκιδική έχει να προτείνει πολλές διαφορετικές επιλογές, ανάλογα με τις προτιμήσεις του κάθε ενδιαφερόμενου αγοραστή.
Καλοί οι οιωνοί για το 2022
«Όλα δείχνουν ότι το 2022 θα είναι μία πολύ καλύτερη χρονιά για την κτηματαγορά. Ήδη ο Δεκέμβριος του 2021 πήγε εξαιρετικά καλά, έκλεισαν πολλές συμφωνίες και δόθηκαν προκαταβολές για νεόδμητα και δεύτερο χέρι ακίνητα. Ο Ιανουάριος ήταν ένας μήνας εκδήλωσης έντονου ενδιαφέροντος από πλευράς εν δυνάμει αγοραστών . Παρότι ο κορωνοϊός επιμένει με τη μετάλλαξη Όμικρον, η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι η θερινή σεζόν θα ανοίξει τον Απρίλιο, με καλούς οιωνούς, ενώ πλέον οικονομία και κοινωνία έχουν μάθει να ζούνε με τον covid -19, αν και τα σκληρά νούμερα του ιού επιμένουν», πρόσθεσε ο κ. Καρούλης.
Πηγή: grtimes.gr