Την νέα μονάδα ειδικών λοιμώξεων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ εγκαινίασε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μαζί με την την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα. O κ. Πλεύρης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την επιδημιολογική κατάσταση στην συμπρωτεύουσα.
«Αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη είναι ακόμα το μεγάλο πρόβλημα, η πίεση είναι μεγάλη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, και πρόσθεσε «Στις άλλες περιοχές φαίνεται να υπάρχει μια αποκλιμάκωση, η Αθήνα φαίνεται ότι βρίσκεται σε μια κατάσταση καλύτερη από ότι περιμέναμε, η πίεση της είναι περισσότερο στα non covid περιστατικά. Ευελπιστούμε και με τα μοντέλα που έχουμε φαίνεται να υπάρχει αποκλιμάκωση ακόμη και στη Θεσσαλονίκη και σιγά σιγά ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση και στο σύστημα υγείας. Τα μέτρα που ήδη έχουμε πάρει έχουν αυξήσει κατά πολύ τους εμβολιασμούς. Να σας ενημερώσω πως 90.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί έχουν κλείσει ή έχουνε κάνει την πρώτη δόση του εμβολιασμού, είναι οι άνθρωποι που κατά βάση βρίσκονται στις κλίνες ΜΕΘ. Υπό αυτή την έννοια η φιλοσοφία μας θα μείνει ίδια τα μέτρα θα αφορούν τους ανθρώπους οι οποίοι δεν εμβολιάζονται. Θεωρούμε αυτά τα μέτρα είναι επαρκή, οποιοδήποτε μέτρο θα χρειαστεί βάση της πανδημίας θα παρθεί αλλά σε αυτή τη λογική. Περιορισμό δραστηριότητας στους ανεμβολίαστους, όχι περιορισμό δραστηριότητας στον εμβολιασμένο».
Σε δηλώσεις του ο κ. Πλεύρης έκανε λόγο για μια μονάδα πρότυπο για την αντιμετώπιση Νοσοκομειακών Λοιμώξεων. «Αισθάνομαι δίπλα χαρούμενος, διότι στη χώρα μας το πρόβλημα παραμένει ο μεγάλος αριθμός των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων. Τέτοιες δράσεις βάζουν ένα λιθαράκι ενίσχυσης του εθνικού συστήματος υγείας για την επόμενη ημέρα που θα πρέπει να είναι ένα ΕΣΎ με την υλικοτεχνική υποδομή και το προσωπικό που του αξίζει για να παρέχει και τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Η συγκεκριμένη μονάδα, θα βοηθήσει στην μείωση των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Πλεύρης. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας από το επικουρικό προσωπικό που έχει ενισχυθεί με 12.000 θέσεις και 2.000 θέσεις μονίμων γιατρών, παράλληλα «τρέχουν» οι προκηρύξεις που είναι για 4.000 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 910 θέσεις λοιπού προσωπικού και θα υπάρξουν προκηρύξεις για ιατρικό προσωπικό.
«Με την αναπληρώτρια υπουργό, Μίνα Γκάγκα, έχουμε όλο τον σχεδιασμό ώστε να δοθούν όσες θέσεις χρειάζονται, ώστε να είναι άρτια στελεχωμένο το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας», τόνισε ο κ. Πλεύρης.
Η πλήρως εξοπλισμένη νέα Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, η οποία διαθέτει οχτώ κλίνες είναι έτοιμη να υποδεχτεί του πρώτους ασθενείς. Η Μονάδα, που θα καλύψει το Τμήμα Ειδικών Λοιμώξεων του ΑΧΕΠΑ, δημιουργήθηκε σε ανεξάρτητο βοηθητικό χώρο του Νοσοκομείου, ο οποίος ανακαινίστηκε χάρη σε δωρεές.
Σε πρώτη φάση θα μεταφερθούν στη νέα Μονάδα ασθενείς της άσηπτης νοσηλείας, αλλά υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και για ασθενείς με Covid και ως Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
Το «παρών» στα εγκαίνια έδωσαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, οι διοικητές της 3ης και 4ης υγειονομικής περιφέρειας, Δημήτρης Τσαλικάκης και Παναγιώτης Μπογιατζίδης κ.α.
«Αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη είναι ακόμα το μεγάλο πρόβλημα, η πίεση είναι μεγάλη», σημείωσε ο υπουργός αναφορικά με την πανδημία και πρόσθεσε «Στις άλλες περιοχές φαίνεται να υπάρχει μια αποκλιμάκωση, η Αθήνα φαίνεται ότι βρίσκεται σε μια κατάσταση καλύτερη από ότι περιμέναμε, η πίεση της είναι περισσότερο στα non covid περιστατικά. Ευελπιστούμε και με τα μοντέλα που έχουμε φαίνεται να υπάρχει αποκλιμάκωση ακόμη και στη Θεσσαλονίκη και σιγά σιγά ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση και στο σύστημα υγείας. Τα μέτρα που ήδη έχουμε πάρει έχουν αυξήσει κατά πολύ τους εμβολιασμούς. Να σας ενημερώσω πως 90.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί έχουν κλείσει ή έχουνε κάνει την πρώτη δόση του εμβολιασμού, είναι οι άνθρωποι που κατά βάση βρίσκονται στις κλίνες ΜΕΘ. Υπό αυτή την έννοια η φιλοσοφία μας θα μείνει ίδια τα μέτρα θα αφορούν τους ανθρώπους οι οποίοι δεν εμβολιάζονται. Θεωρούμε αυτά τα μέτρα είναι επαρκή, οποιοδήποτε μέτρο θα χρειαστεί βάση της πανδημίας θα παρθεί αλλά σε αυτή τη λογική. Περιορισμό δραστηριότητας στους ανεμβολίαστους, όχι περιορισμό δραστηριότητας στον εμβολιασμένο».