Το μόνο που δεν έχει ανάγκη ο ΠΑΟΚ τώρα είναι να επικαλεστεί την... γκαντεμιά του για να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό του από τους ομίλους του Champions League. Η Κράσνονταρ νίκησε και στα δύο ματς (σ΄αυτό της Τούμπας μάλιστα έπαιζε και με δύο απουσίες βασικών παικτών, του Όλσον και του Βάντερσον) και αυτό μόνο αρκεί για να αποδείξει ότι στις λεπτομέρειες, που έλεγε χθες και ο Αμπέλ Φερέιρα, ήταν καλύτερη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τον όρο ωριμότερη, όπως και να έχει, έδειξε ότι ήταν πιο έτοιμη για να κάνει την παρθενική συμμετοχή της στους ομίλους του Champions League.
Αντίθετα, για τον ΠΑΟΚ το πάπλωμα έφτανε μέχρι την επιστροφή στους ομίλους του Europa League, που δεν είναι κάτι αμελητέο. Ουσιαστικά ο Δικέφαλος πήρε αυτό που άξιξε από αυτή την πορεία στα προκριματικά και εξηγούμαι:
-Αρχικά, λειτούργησε ψύχραιμα το καλοκαίρι, δεν πήγε σε αλλαγή προπονητή, ενώ είχε ήδη αρχίσει να δουλεύει ένα διαφορετικό πλάνο (στο 3-4-3) από τα πλέι οφ της προηγούμενης σεζόν, βάζοντας νέο αίμα κι άρα ενέργεια στην μηχανή της. Ετσι, κέρδισε σε ομοιογένεια και ετοιμότητα, στοιχεία που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην πρόκριση επί της ανέτοιμης Μπεσίκτας που ουσιαστικά οδηγούσε από την αρχή σε θετικό πρόσημο στην φετινή ευρωπαϊκή πορεία, καθώς εξασφαλίστηκε η μίνιμουμ συμμετοχή στους ομίλους του Europa League.
-Το πλάνο με τις direct επιθέσεις και το μοντέρνο στυλ ανάπτυξης λειτούργησε, επίσης, και στο νοκ άουτ ματς με την Μπενφίκα και η αλήθεια είναι ότι για εκείνη την πρόκριση υπέρβαση μέτρησε καταλυτικά και η προσθήκη του Αντρίγια Ζίβκοβιτς, της πιο πετυχημένης μεταγραφικής κίνησης του καλοκαιριού.
Ο ΠΑΟΚ, μάλλον ανέλπιστα όπως αποδεικνύει και η πώληση του Ακπομ παραμονές του αγώνα με την πορτογαλική ομάδα, βρέθηκε στα πλέι οφ του Champions League και εκεί πλέον... έτρεξε για να προλάβει την ενίσχυση της ομάδας με μεταγραφές. Εκ των υστέρων, αποδεικνύεται ότι η απουσία του Νιγηριανού φορ ήταν τεράστια και θα είναι καλό να εξηγηθεί κάποια στιγμη το σκεπτικό της πώλησης και γιατί δεν μπορούσε να μείνει άλλες δύο εβδομάδες στην ομάδα για να είναι παρών και στα ματς με την Κράσνονταρ. Τσόλακ και Ουαγκέ είναι μεν ποιοτικότατοι ποδοσφαιριστές, αλλά σε ένα χρονικό σημείο που ο ΠΑΟΚ τους ήθελε απόλυτα έτοιμους εκείνοι, όπως είναι φυσιολογικό, προσαρμόζονται στην νέα ομάδα τους.
Η στρατηγική δεν δικαίωσε τον Φερέιρα
Και κάπου εδώ πάμε στον σχεδιασμό που έκανε ο προπονητής του ΠΑΟΚ για τα δύο παιχνίδια με την ρωσική ομάδα. Ας προσπαθήσουμε αρχικά να αναλύσουμε το κοουτσάρισμα του Πορτογάλου και στα δύο ματς και στην συνέχεια θα πάμε και σε μία παράμετρο που μάλλον συνιστά και το μεγαλύτερο λάθος του.
Στην Ρωσία, λοιπόν, σωστά ο ΠΑΟΚ έψαξε ένα εκτός έδρας γκολ, το πέτυχε αφού πρώτα έχασε πέναλτι και βρέθηκε να ισοφαρίζεται με μία απερισκεψία της στιγμής όπως ήταν το πέναλτι του Γιαννούλη. Στο δεύτερο μέρος, η λογική έλεγε με δεδομένο ότι υπήρχε ρεβάνς, ότι τον ΠΑΟΚ θα έπρεπε να τον ενδιαφέρει να «κλειδώσει» την ισοπαλία και μετά όλα τα υπόλοιπα. Αντίθετα, φάνηκε να έχει το μυαλό του στο πώς θα φτάσει σε ένα δεύτερο γκολ και τελικά έχασε.
Ας πούμε ότι δεν έφταιγε το κοουτσάρισμα, αλλά η γραμμή των στόπερ που κόλλησε σε ένα σήκωμα της μπάλας από τον Πετρόφ και τελικά με τσίμπημα του Μπεργκ ήρθε το γκολ του Καμπελά.
Φτάνουμε στο χθεσινό ματς, στο οποίο ο Φερέιρα έπρεπε να διαχειριστεί το εις βάρος του ΠΑΟΚ 2-1 της Ρωσίας.
Όπως δήλωσε μετά το παιχνίδι, θεωρούσε ότι το κλειδί για την πρόκριση θα ήταν το μηδέν παθητικό και έτσι ο ΠΑΟΚ για 45 λεπτά πρώτα φύλαγε τα νώτα του και μετά έβγαινε στην επίθεση. Και ενώ όλα έδειχναν ότι το ματς θα κριθεί στο μισό γκολ, ο κόουτς του ΠΑΟΚ με την συμπλήρωση μίας ώρας αποφάσισε να εγκαταλείψει το συντηρητικό στυλ (με τον Κρέσπο σε ρόλο φουλ μπακ) και να ρίξει στην μάχη τον Ουαγκέ.
Ο ΠΑΟΚ έπαψε να έχει αποτελεσματική αμυντική λειτουργία και τα κενά που δημιουργήθηκαν εκμεταλλεύτηκε άριστα ο Σμολνίκοφ που αποδείχθηκε η χρυσή αλλαγή του Μουσάεφ, καθώς ήταν εκείνος που έφευγε στην πλάτη της άμυνας του «δικεφάλου του βορρά».
Το ερώτημα είναι γιατί ο Φερέιρα, αφού επέλεξε την τακτική του καλύπτω τα νώτα μου, τελικά πήρε τέτοιο ρίσκο τόσο νωρίς. Γιατί δεν υπηρέτησε με συνέπεια το πλάνο που είχε σχεδιάσει τη στιγμή που με τον Κρέσπο, παρότι είχε αδυναμίες επιθετικά, ο ΠΑΟΚ δεν έμεινε σε καμία φάση εκτεθειμένος ανασταλτικά; Κατά την άποψη του γράφοντος, βέβαια, θα έπρεπε η συνολική προσέγγιση του παιχνιδιού να είναι διαφορετική. Να ζητήσει ο ΠΑΟΚ από νωρίς τα δύο γκολ μίνιμουμ που θα τον διασφάλιζαν παίρνοντας και κάποιο ρίσκο παραπάνω στο αμυντικό κομμάτι από την στιγμή που η Κράσνονταρ «είναι ομάδα που την μισή ευκαιρία την κάνει γκολ», όπως δήλωσε ο ίδιος ο τεχνικός του Δικεφάλου.
Το μεγαλύτερο λάθος είναι ότι έβαλε στον πάγο τις προσωπικότητες
Ωστόσο, υπάρχει και μία μεγάλη εικόνα από τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από το Champions League. Ποια είναι αυτή; Ο ΠΑΟΚ στερείται προσωπικοτήτων. Οι παίκτες με ισχυρό χαρακτήρα έχουν ουσιαστικά αποχωρήσει από την ομάδα ή έχουν μπει στο περιθώριο.
Από την μία, Βιεϊρίνια και Μαουρίσιο αφέθηκαν ελεύθεροι να συνεχίσουν αλλού την καριέρα τους, ο Μάτος μπήκε στο περιθώριο, ενώ χθες έλειπε από την αποστολή και ο Μπίσεσβαρ. Ο Σουριναμέζος διαθέτει ένα ξεχωριστό ταλέντο για να αλλάξει την ροή του αγώνα, αλλά ο Φερέιρα τον άφησε εκτός αποστολής. Στις κρίσιμες στιγμές και εκείνος και ο Μάτος θα μπορούσαν να βγουν μπροστά και να βοηθήσουν τα μέγιστα, όπως το έχουν κάνει στο παρελθόν.
Προς το παρόν, ο τωρινός ΠΑΟΚ έχει βρει άλλη στέγη για να προστατεύσει και το όνομα της ομάδας όπως και του προπονητή του. Ξεχνάει μόνο πόσο πολύ είχαν συμβάλει οι παίκτες που έφυγαν ή εκείνοι που είναι ανενεργοί τώρα για να φτάσει να έχει ο ΠΑΟΚ την ταμπέλα του πρωταθλητή Ελλάδας