Η άφιξη των τουριστών στη χώρα μας και ο επιδημιολογικός κίνδυνος που θα δημιουργηθεί από την έλευσή τους είναι αυτήν τη στιγμή το κύριο ζήτημα που απασχολεί την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.
Όπως τονίζουν, παραμένει πρώτιστη μέριμνα για αυτούς η δημόσια υγεία, ενώ το κυρίαρχο σενάριο που συζητούν σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων είναι να υπάρξουν τοπικά lockdown, τα οποία, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, μπορεί να φτάσουν και σε επίπεδο νησιού.
Ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε στο Open για τις τελευταίες εξελίξεις στη Νέα Καβάλα και την Ξάνθη, μετά τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν. Σύμφωνα με τον καθηγητή ήταν αναμενόμενο σε κάποιες περιοχές να υπάρχει μια έξαρση. «Για αυτόν τον λόγο λέμε συνεχώς ότι ο ιός υπάρχει και πρέπει να κρατάμε τα μέτρα και ειδικά το μέτρο της απόστασης και το βασικό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις όπου βλέπουμε μια μεγαλύτερη ροή - δεν είναι και τόσο μεγάλη βέβαια- όπου μπορεί να υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς στην κοινότητα, πρέπει να έχουμε αντανακλαστικά τέτοια ώστε να απομονώνονται γρήγορα τα κρούσματα και να δούμε με δειγματοληπτικό έλεγχο αν υπάρχει σημαντική ροή κρουσμάτων στην περιοχή», αναφέρει ο καθηγητής.
Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα αν είναι επαρκείς οι έλεγχοι που θα γίνονται στους τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα ή αν είναι πιθανό να δημιουργηθεί μια κατάσταση την οποία δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε ο καθηγητής απαντά: «Και για εμάς υπάρχει αυτή η αγωνία. Αυτή τη στιγμή στην επιτροπή έχουμε περάσει στη φάση των συστάσεων και έχουμε φύγει από τη φάση των απαγορεύσεων. Το μεγάλο στοίχημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στιγμή είναι ο τουρισμός, γιατί μέχρι 15 Ιουνίου υπάρχει η ασφάλεια της καραντίνας, από 15 μέχρι 30 Ιουνίου υπάρχει η ασφάλεια της καραντίνας και του ελέγχου σε χώρες υψηλής επιδημιολογικής βαρύτητας, αλλά μετά την 1η Ιουλίου πρέπει να βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο ούτως ώστε και ο τουρισμός να μην αποκλειστεί, γιατί αποτελεί πολύ σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κομμάτι, παράλληλα όμως θα πρέπει να διασφαλίσουμε τον αποκλεισμό εισόδου της νόσου στην Ελλάδα».
Αναφερόμενος στον τρόπο που αυτό είναι εφικτό ο καθηγητής σημείωσε τα ρευματολόγια και τη μέθοδο της θερμομέτρησης, μέθοδοι όμως οι οποίες προσφέρουν λίγο.«Το βασικό πέρα από την ιχνηλάτηση των τουριστών είναι η διαδικασία των τεστ κατά την είσοδό τους στη χώρα, ιδιαίτερα σε χώρες οι οποίες την περίοδο εκείνη είναι υψηλής βαρύτητας επιδημιολογικά». Όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε την εικόνα της πλήρους απελευθέρωσης και του ανοίγματος στην κοινωνία. Ο καθηγητής τονίζει :«Eίμαστε προετοιμασμένοι και δεν φοβόμαστε ένα μαζικό κύμα. Τώρα μας νοιάζει το επιδημιολογικό κομμάτι. To ευκταίο θα ήταν αν μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε έλεγχο εντός τριών ημερών πριν την πτήση». «Αυτό που πρέπει να δούμε είναι η περιοχική άύξηση κρουσμάτων και να παίρνουμε τοπικά μέτρα εάν και εφόσον χρειάζεται» είπε ο κ. Γώγος, ενώ τόνισε ότι είναι αναγκαίο να γίνονται τεστ και στα νησιά.