Ανατρεπτικός, συχνά προβοκατόρικος, μα σε κάθε περίπτωση ο πρώτος Άγγλος ποδοσφαιριστής που κατέκτησε πρωτάθλημα σε τέσσερις διαφορετικές χώρες, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ αποτελεί μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις ποδοσφαιριστή, που ακόμη και εκτός γηπέδων μπορεί να γίνει «καυτή» είδηση.
Μια από τις κινήσεις, εντός, όμως, γηπέδου, που «χαράχθηκε» στην αθλητική ιστορία είναι η κόκκινη κάρτα που δέχθηκε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το 1998, στιγματίζοντας για αρκετό καιρό την καριέρα του.
Πώς και γιατί, όμως, ο Άγγλος ποδοσφαιριστής, που κατέκτησε 19 μεγάλα τρόπαια στην καριέρα του, τέθηκε εκτός αγώνα, στα προημιτελικά του Μουντιάλ;
Ο Μπέκαμ έπαιξε σε όλους τους προκριματικούς αγώνες της Αγγλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, ενώ, παράλληλα, ήταν μέλος της βρετανικής ομάδας για τον μεγάλο τελικό, παρά το γεγονός ότι ο προπονητής της ομάδας Γκλεν Χοντλ τον κατηγόρησε δημοσίως ότι δεν επικεντρώθηκε στο τουρνουά.
Στο τρίτο παιχνίδι εναντίον της Κολομβίας ο Μπέκαμ φόρεσε τα παπούτσια του και σκόραρε, χαρίζοντας το δεύτερο γκολ στην ομάδα, που επισφράγισε τη νίκη της, αλλά και το πρώτο του με την Αγγλία.
Μερικά παιχνίδια αργότερα, για τους 16 της διοργάνωσης, ο Μπέκαμ δέχθηκε κόκκινη κάρτα στον αγώνα της Αγγλίας με την Αργεντινή, για χτύπημα εκτός φάσης στον Ντιέγκο Σιμεόνε, ο οποίος έκανε βήματα προς τα πίσω, πέφτοντας πάνω στο Βρετανό σταρ του ποδοσφαίρου.
Η κίνηση αυτή όχι μόνο επέδρασε αρνητικά στο αποτέλεσμα, αλλά και προσωπικά στον Μπέκαμ, καθώς ο Τύπος της χώρας και οι φίλαθλοι του χρέωσαν τον αποκλεισμό, με τα βρετανικά ταμπλόιντς να κάνουν λόγο για «δέκα γενναία λιοντάρια και ένα χαζό αγόρι».
Βέβαια, τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Μπέκαμ κατάφερε να πάρει τη ρεβάνς, καθώς χάρη σε δικό του πέναλτι, η Αγγλία κατατρόπωσε την Αργεντινή, αφήνοντας τους «μπιανκοσελέστε» εκτός διοργάνωσης.
«Έκανα λίγο θέατρο...»
Όσο για τους δυο «πρωταγωνιστές» της αθλητικής αυτής στιγμής, ο μεν Μπέκαμ έκανε λόγο για «ένα λάθος που άλλαξε τη ζωή» του, ο δε Σιμεόνε παραδέχθηκε πως έκανε θέατρο.
«Απολύτως και δεν έπρεπε να αποβληθεί ο Μπέκαμ, απολύτως όχι. Η επαφή ήταν ελάχιστη, μπορείτε να δείτε ότι έκανα θέατρο. Έπεσα κάτω σαν να με χτύπησε δυνατά ο Μπέκαμ», σημείωσε μιλώντας στο Netflix ο Σιμεόνε.
Ο οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που αγωνίστηκε με τη φανέλα της
Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος φέρει επίσης το όνομα Ρόμπερτ, προς τιμήν του Μπόμπι Τσάρλτον, του αγαπημένου ποδοσφαιριστή του πατέρα του, γεννήθηκε στις 2 Μαΐου του 1975 στο Λέιτονστοουν του Λονδίνου.
Μένοντας πιστός στην οικογενειακή «παράδοση», ο Μπέκαμ ήταν οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου, μάλιστα, ξεκίνησε σε ηλικία 17 ετών την επαγγελματική καριέρα του, κατακτώντας συνολικά 6 φορές τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ, δύο φορές το Κύπελλο Αγγλίας, δύο φορές το FA Charity Shield, το Διηπειρωτικό Κύπελλο και το Τσάμπιονς Λιγκ το 1999.
Τα επόμενα χρόνια, από το 2003 ως το 2007, μεταπήδησε στη Ρεάλ Μαδρίτης, κατακτώντας το πρωτάθλημα της La Liga στην τελευταία του σεζόν με τον σύλλογο, ενώ τον Ιούλιο του 2007 υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με την ομάδα Major League Soccer LA Galaxy, παίζοντας δύο χρονιές Μίλαν ως δανεικός - το 2009 και το 2010 - στη Μίλαν ως δανεικός το 2009 και το 2010, ενώ τρία χρόνια αργότερα αποσύρθηκε από τα γήπεδα, μετά από 20 χρόνια καριέρας.
Σε επίπεδο Εθνικής, ο Μπέκαμ, είχε 115 συμμετοχές στην καριέρα του, παίζοντας σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα FIFA το 1998, το 2002 και το 2006, καθώς και σε δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα UEFA το 2000 και το 2004, κατέχοντας το ρεκόρ συμμετοχών για παίκτη της ομάδας μέχρι το 2016.
Ως παγκόσμιος πρεσβευτής του ποδοσφαίρου, ο Μπέκαμ θεωρείται ένα από τα πιο διάσημα είδωλα, ενώ το 2013 καταγράφηκε ως ο υψηλότερα αμειβόμενος παίκτης στον κόσμο έχοντας κερδίσει πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια σε μόλις 1 χρόνο.