Στο… παρά πέντε αποφεύχθηκε το «λουκέτο» στον Πρίνο! Η μοναδική παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού και είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες η Διοίκηση της Energean στην Ελλάδα, ευρισκόμενη μπροστά σε αδιέξοδο, έδωσε εντολή να εκκινήσουν οι διαδικασίες κλεισίματος των πηγαδιών και της αναστολής των δραστηριοτήτων στις εγκαταστάσεις, πέραν βεβαίως των όσων προβλέπονται για θέματα ασφαλείας.
Η δραματική αυτή εξέλιξη αποφεύχθηκε, πάντα με βάση την ίδια πληροφόρηση, με παρέμβαση της Διοίκησης του ομίλου της Energean από το Λονδίνο. Μία παρέμβαση που συνοδεύθηκε και από μια νέα «ένεση» της τάξης του μισού εκατομμυρίου ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων και να μην υπάρξει αναστάτωση τις ημέρες των γιορτών που έρχονται.
Εκατό εκατ. ευρώ η ζημιά μέσα σε ένα χρόνο
Είναι προφανές ότι η Διοίκηση της Energean δίνει μια μάχη με τον χρόνο, ελπίζοντας στην έγκριση του σχεδίου διάσωσης του Πρίνου αμέσως με την έναρξη του 2021, ώστε να επανεκκινήσει η επένδυση στο Έψιλον, να γίνουν οι απαραίτητες τεχνικές παρεμβάσεις στις υφιστάμενες γεωτρήσεις του Πρίνου για να αυξηθεί η παραγωγή και τα έσοδα και να προχωρήσει η αναδιάρθρωση της λειτουργίας του, με στόχο την ενίσχυσή του με projects όπως η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου, η οποία θεωρείται «εκ των ων ουκ άνευ» για να έχει ο Πρίνος μέλλον.
Ήταν άλλωστε χαρακτηριστική η δραματική αναφορά του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Μαθιού Ρήγα σε προ διμήνου συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα για το ότι ο Πρίνος βρίσκεται στη χειρότερη περίοδο της ιστορίας του, με την επισήμανση ότι «χωρίς την Yπόγεια Aποθήκη και μια σειρά από άλλα projects που εντάσσονται στη λογική της ενεργειακής μετάβασης, η δραστηριότητα στον Πρίνο δεν είναι δυνατό να συνεχισθεί»
Πέραν των αποχωρήσεων που ακολούθησαν τη διακοπή των γεωτρήσεων και την αποχώρηση του Energean Force από τις εξέδρες, όλο αυτό το διάστημα απολύσεις στον Πρίνο δεν έχουν γίνει, αλλά ούτε και μειώσεις αποδοχών.
Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει επισήμως η Energean, η ζημιά στη διάρκεια του 9μήνου του 2020 ήταν της τάξης των 70 εκατ. δολαρίων, ωστόσο η εκτίμηση είναι ότι αυτή πλέον έχει αγγίξει τα 100 εκατ. δολάρια στη διάρκεια των τελευταίων 12-13 μηνών.
Η αιμορραγία είναι πρωτοφανής και οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι οι αντοχές εξαντλούνται…
Πηγή: kavalapost.gr