Μια συνεργασία με χρονικό ορίζοντα 2½ χρόνων δεν διήρκησε περισσότερους από έξι μήνες και η «Μ» και το metrosport.gr γράφουν για την παρουσία του Χερμάν Μπούργος εστιάζοντας σε πέντε πράγματα που περιμέναμε από τον Αργεντίνο τεχνικό να είχε προσδώσει στον Αρη χωρίς να σημαίνει ότι είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την σήμα κινδύνου που εκπέμπουν οι «κίτρινοι».
1
Μεγαλύτερη συμμετοχή στη λήψη των αγωνιστικών αποφάσεων είτε αυτές αφορούσαν τους ποδοσφαιριστές που αποχώρησαν το καλοκαίρι από την ομάδα είτε αυτούς που αποκτήθηκαν. Καλλιεργήθηκε η αίσθηση ότι λόγω των σχέσεών του με την Ατλέτικο Μαδρίτης και της γνώσης της ισπανικής αγοράς ο Αργεντίνος θα είχε πιο ενεργή συμμετοχή στη συγκρότηση της ομάδας. Επί της ουσίας δεν άλλαξε το μοντέλο της προσωποκεντρικής διοίκησης και ο ίδιος έδειξε ότι είχε περισσότερο συμβιβαστικό ρόλο στη διαδικασία ενίσχυσης της ομάδας μετά από εκείνη τη συνάντηση στα γραφεία της Ατλέτικο.
2
Δεδομένης της απόφασης δημιουργίας από την ομάδα από την αρχή, ούτε ο Χερμάν Μπούργος δεν διασφάλισε την προσθήκη παικτών προς την κατεύθυνση διατήρησης των βασικών χαρακτηριστικών της περσινής ομάδας. Μέσω της σιωπής του, συνυπέγραψε την αποχώρηση κομβικών παικτών όπως οι Λούκας Σάσα, Ντάνιελ Σούντγκρεν ή ακόμη ο Χαβιέρ Ματίγια για τον οποίον είχε εισηγηθεί την παραμονή του στην ομάδα. Συνέπεια της όλης κατάστασης ήταν η διεξαγωγή της προετοιμασίας σε μη κατάλληλες συνθήκες, γεγονός το οποίο παραδέχθηκε στην πορεία κι όταν αντιλήφθηκε πια ότι όλη η πίεση είχε μεταφερθεί στον ίδιο μετά τη δήλωση περί του στόχου του Πρωταθλήματος.
3
Παραμένει άγνωστη η τακτική προσέγγιση των αγώνων. Ηταν τρομερά απρόβλεπτος στις αποφάσεις του, σαν αυτή που πήρε στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τη Μακάμπι στο Τελ Αβίβ όπου η επιλογή του ανεβάσματος όλων των γραμμών θύμισε περισσότερο τζογαδόρικη λογική και όχι ποδοσφαιρική δεδομένου του ότι υπήρχε και δεύτερο παιχνίδι. Στη δε λογική χρησιμοποίησης των παικτών έδειξε ότι ήθελε περισσότερο να μην δυσαρεστήσει ποδοσφαιριστές παρά να καταλήξει στην πλέον αντιπροσωπευτική 11αδα της ομάδας του. Αυτό φάνηκε στο τελευταίο του παιχνίδι στο Αγρίνιο (σ. σ. Ζερβίνιο) όπου οι αλλαγές του ήταν άστοχες όπως και η απόφαση να παίξει μ’ ένα αμυντικό χαφ.
4
Προσλήφθηκε με την προσδοκία εμπλουτισμού του επιθετικού παιχνιδιού της ομάδας και με στόχο την αύξηση του επιπέδου ποιότητας της επιθετικής γραμμής μέσω των καλοκαιριών κινήσεων όπως κι έγινε. Αυτό που προφανώς δεν περίμενε κανείς ήταν ότι μια συμπαγής ομάδας, όπως ήταν ο Αρης της τελευταίας διετίας, θα εξελισσόταν σε… παιδική χαρά στην άμυνα και στην transition άμυνα καθώς εξαφανίστηκαν οι δομές της ομάδας. Οι «κίτρινοι» δείχνουν στάσιμοι σε κομμάτια τακτικής και στα παιχνίδια που άρχισαν στα μέσα Ιουλίου έως και το τελευταίο με τον Παναιτωλικό χαρακτηρίστηκαν από ποδοσφαιρική αφέλεια και από τακτική απειθαρχία. Του καταλογίζεται δηλαδή ότι δεν εστίασε σ’ αυτόν τον τομέα.
5
Η κατάρρευση της ομάδας μετά το 75ο λεπτό. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να αποτελεί σύμπτωση καθώς αυτό έγινε στους δύο αγώνες με την Γκόμελ, στους αντίστοιχους με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ αλλά και στο Αγρίνιο. Φαίνεται ότι αυτή η ομάδα στερείται φυσικών δυνάμεων και τρεξιμάτων, σα να μην έχει δουλέψει σ’ αυτόν τον τομέα κι ενώ για δύο χρόνια βασιζόταν στο αδιάκοπο τρέξιμο και στο ασφυκτικό pressing που ασκούσε στον αντίπαλο. Η επιθετική λογική ανέδειξε ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Γενικώς ο Χερμάν Μπούργος δεν έδινε μεγάλη αξία στην τεχνολογική υποστήριξη (gps) που μπορεί να έχει μια ομάδα και η οποία δείχνει ξεκάθαρα την αθλητική υγεία ενός οργανισμού.