Οι μεταμεσονύχτιες επιδρομές στο ψυγείο μπορεί να μην κρύβουν αρκετούς κινδύνους όταν γίνονται περιστασιακά, σε μια συστηματική βάση ωστόσο θα μπορούσαν να κρύβουν κινδύνους για την υγεία.
Σύμφωνα με την ενδοκρινολόγο δρ. Sarah Musleh, ορισμένες έρευνες συνδέουν τη νυχτερινή κατανάλωση φαγητού με δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως ορμονικές διαταραχές, την εμφάνιση κάποιου μεταβολικού νοσήματος, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή την παχυσαρκία, την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, αλλά και τις διαταραχές ύπνου.
Εάν όμως δεν μπορείτε να κοιμηθείτε με άδειο στομάχι, υπάρχουν έρευνες που έχουν αποδείξει ότι το περιεχόμενο της τροφής έχει μεγαλύτερη σημασία από τη χρονική στιγμή που το καταναλώνετε.
Ειδικότερα, τα ένοχα τρόφιμα που μπορούν να διαταράξουν περισσότερο τον ομαλό ύπνο και την πέψη είναι τα τρόφιμα και τα ποτά με καφεΐνη, τα πικάντικα φαγητά, καθώς αυξάνουν τις πιθανότητες της ενοχλητικής καούρας, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, όπως το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά, αλλά και το αλκοόλ.
Εκτός από τα τρόφιμα που επιλέγετε, το μέγεθος της μερίδας μετράει εξίσου. Οι μεγάλες ποσότητες του φαγητού πριν τον ύπνο θα μπορούσαν να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα και συνεπώς να δυσκολέψουν τη διαδικασία του ύπνου.
Πότε όμως τελικά θα πρέπει να καταναλώνουμε το τελευταίο μας γεύμα; Όλα εξαρτώνται από τον κιρκάδιο ρυθμό, δηλαδή το εσωτερικό σας ρολόι. Εάν λοιπόν το τελευταίο μας γεύμα πραγματοποιηθεί πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου, το πιο πιθανό είναι πως θα δυσκολευτούμε να κοιμηθούμε. Συνετό θα ήταν να καταναλώσετε το βραδινό σας γεύμα ιδανικά δύο έως τρεις ώρες πριν από τον ύπνο.
Πόσο ρόλο παίζει η άσκηση στον ομαλό ύπνο και το αίσθημα της πείνας; Αν και η σχέση άσκησης- πείνας εξακολουθεί να ερευνάται επιστημονικά, υπάρχουν μελέτες που έχουν αποδείξει ότι η έντονη προπόνηση μπορεί να καταστείλει τις ορμόνες της πείνας, με αποτέλεσμα να νιώθετε λιγότερο πεινασμένοι τις βραδινές ώρες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των μελετών θεωρούνται αντιφατικά, καθώς είναι προτιμότερο να παρατηρήσετε ατομικά το τι εξυπηρετεί το δικό σας οργανισμό.
Πώς θα αποφύγετε το βραδινό τσιμπολόγημα;
Οι καθημερινές συνήθειες μπορούν να καθορίσουν πόσο θα πεινάμε το βράδυ. Επομένως:
Τρώτε νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Όμως εάν αυτό δεν είναι εφικτό, προτιμήστε για τελευταίο σας γεύμα τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και δημητριακά ολικής αλέσεως σε μέτρια ποσότητα, όπως μια σαλάτα με κινόα ή καστανό ρύζι και κοτόπουλο.
Οργανώστε τα καθημερινά σας γεύματα, έχοντας προνοήσει με θρεπτικά σνακ για τις στιγμές πείνας μέσα στη μέρα, όπως γιαούρτι και μούρα ή μήλα και τυρί, αποφεύγοντας έτσι τις βραδινές λιγούρες.
Παραμείνετε ενυδατωμένοι, πίνοντας αρκετό νερό μέσα στη μέρα, διότι πολλές φορές το αίσθημα της πείνας δεν είναι τίποτε άλλο από αφυδάτωση.
Κοιμηθείτε καλά, καθώς υπάρχουν μελέτες που έχουν συσχετίσει την έλλειψη ύπνου με την απορρύθμιση των ορμονών της όρεξης.
Τι να προτιμήσετε εάν πεινάσετε πριν κοιμηθείτε
αμύγδαλα
καρύδια
ζεστό γάλα
γιαούρτι
βύσσινα
ακτινίδια
ρόφημα χαμομηλιού