Η δηλητηρίαση με κεταμίνη σε συντριπτικές ποσότητες συνιστά -και τυπικά- την αιτία θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας Δασκαλάκη από την Πάτρα, καθώς το φως της δημοσιότητας είδε χθες το πόρισμα του Ιατροδικαστή, Σωτήρη Μπουζιάνη, που κατατέθηκε στις Αρχές, «φωτίζοντας» τα πραγματικά αίτια του θανάτου της άτυχης μικρούλας.
Ενδοφλέβια κεταμίνη
Συγκεκριμένα, αποδείχθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο πως η φονική ουσία, η οποία έκοψε το νήμα της ζωής στο μικρό κορίτσι είναι η κεταμίνη, αλλά, ωστόσο, δεν ήταν η μοναδική ουσία που εντοπίστηκε στο άψυχο κορμάκι της Τζωρτζίνας.
Αντίθετα, η παρουσία κεταμίνης καταγράφεται ως μία από τις 13 συνολικά ουσίες που βρέθηκαν στο 9χρονο κορίτσι, γεγονός που χρήζει τώρα νέου κύκλου διερεύνησης. Σημειωτέον ότι στη διεθνή βιβλιογραφία, καταγράφεται θάνατος από χορήγηση κεταμίνης σε αναλογία 1,5 μιλιγκράμ ανά ml αίματος, τη στιγμή που στην περίπτωση της Τζωρτζίνας η δόση που της χορηγήθηκε ήταν τετραπλάσια και παροχετεύτηκε ενδοφλέβια στο παιδί.
Το εύρημα στο συκώτι
Επιπλέον, από το πόρισμα του ΑΠΘ προκύπτουν ευρήματα όπως βλάβη στο συκώτι της Τζωρτζίνας, μικρή πνευμονορραγία αλλά και συμφόρηση οργάνων, με όλα αυτά να συγκαταλέγονται στα αποτελέσματα από τη χορήγηση της τεράστιας ποσότητας κεταμίνης. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, νέο εύρημα είναι αυτό της αρχικής αλλοίωσης στο συκώτι, πρόβλημα που εντοπίστηκε και στην αδελφή της, Μαλένα.
Ως προς το περιεχόμενο της Ιατροδικαστικής έκθεσης, σε αυτό παρατίθενται όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν στην μεγαλύτερη κόρη του ζεύγους, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν:
Στο αίμα η παρουσία κεταμίνης και μεταβολίτη της (norketamine), αλλά και άλλων ουσιών όπως:
-lidocaine,
-prilovaine,
-valproic levetiracetam,
-phenoharbital,
-midazolam,
-acid
-nordazepam,
-clobazam και μεταβολίτης της (norclobazam).
Στα ούρα ανιχνεύθηκε πέραν της κεταμίνης:
-valproi cacid levetiracetam,
-phenoharbital,
-paracetamol,
-ibuprofen,
-baclofen,
-temazepam,
-nordazepam,
-clobazam και μεταβολίτη της (norclobazam).
Παράλληλα, ανάμεσα στις εργαστηριακές εξετάσεις συμπεριλαμβάνονται δείγματα από τον εγκέφαλο και τα σπλάχνα με συσκευή λάρυγγος, ιστοτεμάχια ήπατος, νεφρού και παγκρέατος, καθώς και από τους νεφρούς με τα επινεφρίδια για ιστολογική εξέταση.
Αναλυτικά, στις παρατηρήσεις της ιατροδικαστικής έκθεσης αναφέρονται τα εξής:
Σύμφωνα με το σχόλιο της τοξικολογικής εξέτασης η ανεύρεση ηωσινοφίλων και μονοκυττάρων με ηωσυνόφιλα κοκκία, απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση και συσχέτιση με το κλινικό ιστορικό, τους χορηγηθέντες φαρμακευτικούς ή άλλους παράγοντες και τα εν ζωή εργαστηριακά ευρήματα.
Τέλος, όπως αναφέρει στο πόρισμα του ο ιατροδικαστής σε περίπτωση εκταφής, θα ήταν σκόπιμη η λήψη τριχών για τον περαιτέρω έλεγχο χορήγησης ουσιών σε προγενέστερο του συμβάντος χρόνου.
Ζήτημα εκταφής
Συνεπώς, ο Ιατροδικαστής θέτει ουσιαστικά ζήτημα εκταφής της 9χρονης Τζωρτζίνας, προκειμένου να ληφθούν τρίχες της, ώστε να ελεγχθεί εάν της είχε δοθεί κεταμίνη ή κάποια άλλη ουσία σε χρόνο προγενέστερο του θανάτου της. Επιπλέον, από το πόρισμα φαίνεται οι Ιατροδικαστικές Αρχές να επιθυμούν να σχηματίσουν ένα πλήρες χρονοδιάγραμμα για το τι επακριβώς έχει συμβεί. Αν και δεν έχει προς στιγμή κινηθεί κάποια διαδικασία για την εκταφή, οι ιατροδικαστές ζητούν αυτή να λάβει χώρα το συντομότερο δυνατόν, για να μην χαθεί κι άλλος χρόνος, που ενδέχεται να είναι πολύτιμος.
Μαρτυρίες-«φωτιά»
Στο μεταξύ, νέα κομμάτια στο παζλ της σχέσης των Δασκαλάκη – Πισπιρίγκου προσθέτουν τα γραπτά μηνύματα που αντάλλασσαν την περίοδο μετά το θάνατο της Ίριδας και λίγα εικοσιτετράωρα πριν την εισαγωγή της Τζωρτζίνας στο νοσοκομείο (5-6 Απριλίου), αποτυπώνοντας την ένταση και τις διαφωνίες μεταξύ τους.
Πρωτίστως, όμως, 34 καταθέσεις μαρτύρων γύρω από την υπόθεση αποκρυσταλλώνουν τη στάση και το χαρακτήρα της Ρούλας Πισπιρίγκου σε σχέση με την νοσηλεία της άτυχης μικρούλας, καθώς ο τρόπος συμπεριφοράς της μητέρας της είχε αφήσει εμβρόντητους γιατρούς και νοσηλευτές.
Όπως αποκάλυψε το Mega, νοσηλεύτρια του Καραμανδάνειου νοσοκομείου, η οποία χειρίστηκε την πρώτη ανακοπή της Τζωρτζίνας, δήλωσε σίγουρη ότι «λόγω πτώσης του οξυγόνου στην Τζωρτζίνα, θα κτυπούσε το οξύμετρο και η μητέρα της δεν μας ειδοποίησε! Πράγματι επιβεβαιώνω ότι της είχε βγει η παροχή ρινικού οξυγόνου». Παράλληλα, στην κατάθεσή της αναφέρει πως το οξυγόνο που παρείχαν στην Τζωρτζίνα ήταν δύο λίτρα. «Η ανακοπή της Τζωρτζίνας ήταν κάτι το αναπάντεχο κι είπα αμέσως ότι κάτι δεν πάει καλά σε αυτό που συνέβη. Δεν υπήρχε καμιά λογική εξήγηση. Όταν εισήλθε η Τζωρτζίνα στο νοσοκομείο στις 8 Απριλίου την ρωτούσα τι είχε και δεν μου απαντούσε. Τότε απευθύνθηκα στην μητέρα και της είπα: «Μου φαίνεστε νορμάλ άνθρωπος και καταλαβαίνετε ότι η Τζωρτζίνα δεν έχει καμιά πάθηση και θα πάρετε εξιτήριο αύριο», αναφέρει γιατρός του Καραμανδάνειου νοσοκομείου.
Την ίδια ώρα γιατρός της ΜΕΘ Παίδων στην Πάτρα χαρακτήρισε την Ρούλα Πισπιρίγκου ψυχρή και ατάραχη. «Η μητέρα της Τζωρτζίνας ήταν ψυχρή, δεν είχε κανένα πένθος, καμιά θλίψη. Σαν η κόρη της να νοσηλευόταν για μία απλή γρίπη, σαν να ήταν ξένο παιδί. Πρώτη φορά βλέπαμε κάτι τέτοιο».
Παράλληλα ο γιατρός του Ωνάσειου καταρρίπτει με την κατάθεσή του τους ισχυρισμούς της 33χρονης για γονιδιακό πρόβλημα. «Ο γονιδιακός έλεγχος ολοκληρώθηκε και δεν προέκυψε οποιοσδήποτε συσχετισμός. Εξαντλήθηκαν όλα τα γονίδια στα όρια της υπάρχουσας γνώσης».
Επιπλέον, μια βδομάδα πριν η 9χρονη Τζωρτζίνα υποστεί μεγάλη ανακοπή, οι γονείς της «ξιφουλκούσαν» ο ένας εναντίον του άλλου μέσω sms, με το μικρό κορίτσι να παρακολουθεί τα σκηνικά έντασης σαν παρατηρητής.
Αναλυτικά ο διάλογος:
Ρούλα: Κοίτα ποιος μιλάει, ο πρώτος διδάξας. Έχει μπερδευτεί το παιδί, μην της χαλάς την ψυχολογία της. Επιτέλους άσε την να ηρεμήσει μόνη της. Το έκλεισε, το λες και μόνος σου.
Μάνος: Βέβαια, γιατί δεν της είπες ότι η μάνα της (…) με άλλον.
Ρούλα: Πες την αλήθεια στο παιδί ρε. Αν έχεις λίγο ίχνος τσίπας ντροπή σου. Ακόμα και τώρα πες την αλήθεια στο παιδί. Δε ντρέπεσαι καθόλου που ακόμη και τώρα λες ψέματα; Τα κάνει όλα όπως θες εσύ. Εσύ μια ζωή θέλεις να φύγεις. Να αφήσεις τη μαμά της Τζωρτζίνας ήσυχη. Εγώ δεν ήθελα ποτέ. Εσύ τα έκανες όλα πάλι. Οπότε αν θέλει θα σε ξαναπάρει κάποτε. Καλό μεσημέρι. Πήγαινε εσύ στην γκαρσονιερίτσα που την έχεις και έτοιμη και άσε τι θα κάνω εγώ. Άντε γεια.
Μάνος: Ξέρεις τι θα κάνεις, δε θα χάσεις.
Ρούλα: Να μη με άφηνες αν ήξερες.
Μάνος: Έτσι όπως το χεις κάνει, λίγα χρόνια ακόμη του δίνω και θα σε καταλάβει. Να (…) εγώ στη δουλειά και εσύ στην πράξη. Και να την παρατάς κιόλας για να πας να (…)
Ρούλα: Είδες μωρέ πώς αντιστρέφονται οι όροι καμιά φορά; Λέγε ό,τι θες, λεγε. Το έχει και ο συνάδελφός σου ο Καρράς… Τράβα το δρόμο σου και άσε μας ήσυχες.
Μάνος: Εγώ λυπάμαι και πάρα πολύ, που άλλο νόμιζα και άλλο ήσουν.
Ρούλα: Είδες μωρέ, κρίμα. Άντε γεια σου τώρα, μου τελείωσες. Ούτε να παίξω μαζί σου δε μου βγαίνει πλέον. Μόνο λύπηση. Που λες ό,τι λες σε μία μάνα που έχει χάσει 2 παιδιά. Γιατί μας έκανες την αγάπη, αηδία πλέον…