Μάχη «στήθος με στήθος» για δύο αλλά και μια ηχηρή έκπληξη καταγράφει νέα δημοσκόπηση για το ΠΑΣΟΚ. Όλα δείχνουν πως το δίδυμο Ανδρουλάκης – Δούκας θα κονταροχτυπηθεί μέχρι την τελευταία μέρα των εσωκομματικών εκλογών καθώς η διαφορά μεταξύ τους είναι «μικρή».
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τόσο στις Εθνικές εκλογές του 2023, όσο και στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έλαβε ποσοστά σημαντικά υψηλότερα του εθνικού μέσου όρου. Είναι εύλογη λοιπόν η προσοχή που ήδη έχουν δώσει στην περιοχή οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος. Την θεωρούν «βαρόμετρο» και «σημαντική δεξαμενή».
Τα ευρήματα της σχετικής δημοσκόπησης που ανέθεσε η εφημερίδα «Πελοπόννησος» επιβεβαιώνουν ότι, στην Π.Δ.Ε. το ΠΑΣΟΚ σε όλους τους δείκτες (προοπτικές του κόμματος, δημοτικότητα των στελεχών του, ποσοστά πρόθεσης ψήφου κ.α) καταγράφεται με ισχυρότερα ποσοστά σε σύγκριση με την Επικράτεια.
Αναλυτικά η δημοσκόπηση για το ΠΑΣΟΚ
Σχετικά με τις προοπτικές του, το 55,4% του γενικού πληθυσμού συμφωνεί ότι «μπορεί να ξαναγίνει μεγάλο κόμμα» και το 43% διαφωνεί. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται συσπειρωμένοι και αισιοδοξούν για το μέλλον του κόμματος σε ποσοστά από 80% έως 85%.
Ως προς τις δημοτικότητες, στον γενικό πληθυσμό την υψηλότερη έχει ο Ν. Ανδρουλάκης (48,4%), παράλληλα όμως και την υψηλότερη αρνητική. Δεύτερος ο Π. Γερουλάνος (47,2%), η δημοτικότητα του οποίου αποτελεί «παράθυρο ευκαιρίας» για την βελτίωση του σε δείκτες που εξαρτώνται από αυτή. Τέταρτος εμφανίζεται ο Χ. Δούκας (41,5%).
«Καταλληλόλητα» υποψηφίων για την ηγεσία ΠΑΣΟΚ: Στα «ευρύτερα» εκλογικά σώματα ο Χ. Δούκας προηγείται ελαφρά του Ν. Ανδρουλάκη. Στο εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ συμβαίνει -σε έκταση- το αντίστροφο. Επισημαίνουμε επίσης ότι η σειρά κατάταξης τους είναι άλλη στην «δημοτικότητά» και άλλη στην «καταλληλόλητα», με άλλα λόγια υπάρχει τμήμα εκλογέων που δεν έχει θετική γνώμη για τον Χ. Δούκα αλλά τον θεωρεί καταλληλότερο από τον Ν. Ανδρουλάκη και το αντίστροφο. Κατά συνέπεια, ο Ν. Ανδρουλάκης πρέπει να βελτιώσει την «καταλληλόλητα» του και ο Χ. Δούκας την «δημοτικότητα» του.
Όριο εκλογικής επιρροής: Η πιθανότητα να λάβουν την ψήφο όσων δηλώνουν πρόθεση να μετέχουν στις εκλογές, είναι υψηλή σε αρκετούς υποψήφιους. Πιθανό είναι να ψηφίσουν τον Ν. Ανδρουλάκη το 61,7%, τον Χ. Δούκα το 56,3%, τον Π. Γερουλάνο το 50,4% και τον Μ. Κατρίνη το 44,2%. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί από το εκλογικό σώμα δεν έχουν αποφασίσει οριστικά και ότι οι υποψήφιοι έχουν έντονο «ανταγωνισμό». Ότι κατά την προεκλογική περίοδο μπορούν να αλλάξουν πολλά.
Πρόθεση ψήφου Α γύρου: Εάν είχαμε εκλογές σήμερα και εάν ψήφιζαν όσοι σήμερα δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται, στην ΠΔΕ, θα είχαμε αποτελέσματα που φέρνουν πολύ κοντά (στα όρια του στατιστικού λάθους) τον Ν. Ανδρουλάκη με 24,6% και τον Χ. Δούκα με 23,4%. Οι άλλοι υποψήφιοι θα ελάμβαναν: Α. Διαμαντοπούλου 14,5%, Μ. Κατρίνης 13,3% και Π. Γερουλάνος 10,5%. Στους «ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ», οι 2 πρώτοι όπως και η σειρά κατάταξης παραμένουν ίδια, μεταβάλλεται όμως το εύρος της διαφοράς, υπέρ του Ν. Ανδρουλάκη.
Πρόθεση ψήφου Β γύρου – (Χ. Δούκας- Ν. Ανδρουλάκης): Στην ΠΔΕ οι δύο υποψήφιοι λαμβάνουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό. Τον Ν. Ανδρουλάκη, στον 2ο γύρο, επιλέγει σε μεγαλύτερο ποσοστό το εκλογικό σώμα του Π. Γερουλάνου και της Α. Διαμαντοπούλου. Τον Χ. Δούκα επιλέγει αναλογικά περισσότερο το εκλογικό σώμα των Μ. Κατρίνη, Μ. Αποστολάκη και Γ. Κανελλάκη.
Το ΠΑΣΟΚ και οι προοπτικές του
Από την ερώτηση: «Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναγίνει μεγάλο κόμμα;»
Γράφημα 1
Σχόλια:
Στην ερώτησή μας εάν οι πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναγίνει μεγάλο κόμμα το 55,4% συμφωνεί ότι «το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναγίνει μεγάλο κόμμα» και το 43% διαφωνεί.
Αναλύοντας τις απόψεις ανάλογα με την «σχέση» των ερωτώμενων με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, οι ψηφοφόροι του (Ευρωεκλογές 2024, ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ (διαχρονικά: έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ στις τελευταίες εκλ.αναμετρήσεις), θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές), αισιοδοξούν για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά από 80% έως 85%.
Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με αντίστοιχες έρευνες σε Πανελλήνιο επίπεδο, σε επίπεδο γενικού πληθυσμού, οι αισιόδοξοι για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ είναι στην Π.Δ.Ε. κατά 20% περίπου περισσότεροι από όσους στην υπόλοιπη Ελλάδα και αποτελούν πλειοψηφία, σε αντίθεση με την υπόλοιπο Ελλάδα που αποτελούν μειοψηφία. Στην πανελλήνια έρευνα της GPO (1-3/7/2024) θετικά απαντούν (Ναι και μάλλον ναι) το 36,3% και στους «ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ» 84,3%. Στην ΠΔΕ τα % για το ΠΑΣΟΚ είναι υψηλότερα.
Δημοτικότητα υποψηφίων
Από την ερώτηση: «Τι γνώμη έχετε για το κάθε ένα από τα παρακάτω πρόσωπα που θα σας αναφέρω; Θετική, μάλλον θετική, ούτε θετική ούτε αρνητική μάλλον αρνητική, αρνητική;»
Γράφημα 2
Σχόλια:
Στους ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ (2024) την υψηλότερη δημοτικότητα έχει ο Ν. Ανδρουλάκης (66,1%) ενώ το ποσοστό των αρνητικών γνωμών καταγράφεται στο 31,1%. Σε πανελλαδικό επίπεδο (Έρευνα Prorata) η δημοτικότητά του καταγράφεται στο 60%.
Δεύτερος σε δημοτικότητα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ (2024) είναι ο Χ. Δούκας με θετικές γνώμες 60,5% και με τις αρνητικές γνώμες να φθάνουν στο 29,4%. Πανελλαδικά (Έρευνα Prorata) η δημοτικότητά του καταγράφεται στο 47%.
Τρίτος σε δημοτικότητα είναι ο Π. Γερουλάνος (59,3%) (πανελλαδικά Prorata: 48%) και τέταρτος ο Μ.Κατρίνης (57,1%) (πανελλαδικά Prorata: 23%). Ακολουθεί σε δημοτικότητα η Α. Διαμαντοπούλου με θετικές γνώμες στο 54,2% των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ (2024). Για όλους υπάρχει θετική αναλογία θετικών / αρνητικών γνωμών.
Καταλληλότητα υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ
Από την ερώτηση: «Ποιο πρόσωπο θεωρείτε καταλληλότερο να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ την επόμενη περίοδο; 1 απάντηση»
Γράφημα 3
Σχόλια:
Στο σύνολο του εκλογικού σώματος με πρόθεση να μετέχει στις εκλογές, ως «καταλληλότερο να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ» αναφέρουν τον Χ. Δούκα με 25,8%. Ακολουθεί πολύ κοντά ο Ν. Ανδρουλάκης (24,6%). Τρίτη καταγράφεται η Α. Διαμαντοπούλου (14,5%) και ακολουθεί ο Μ. Κατρίνης (12,9%).
Στην πανελλήνια έρευνα της Prorata (στο γενικό πληθυσμό) ο Χ. Δούκας λαμβάνει 23%, ο Ν. Ανδρουλάκης 19%, o Π. Γερουλάνος 18% και ο Μ. Κατρίνης 3% (Επισήμανση: Η συγκεκριμένη έρευνα δεν έχει συμπεριλάβει τους υποψηφίους Ν.Γιαννακοπούλου και Γ. Κανελλάκη καθώς και την πιθανή υποψήφια Α.Διαμαντοπούλου). Στην ΠΔΕ η σειρά κατάταξης παραμένει η ίδια, αλλά τα % είναι ελαφρά υψηλότερα για όλους (παρά το γεγονός ότι συμμετέχει και η Α. Διαμαντοπούλου).
Όριο εκλογικής επιρροής
Από την ερώτηση: «Πόσο πιθανό θα ήταν να ψηφίσετε το κάθε ένα από τα παρακάτω πρόσωπα που θα σας αναφέρω;»