Παρατείνεται η έκτακτη παρουσία της η Frontex στα ελληνικά σύνορα σε Έβρο και Αιγαίο μέχρι τον Ιούλιο.
Αυτό ανακοίνωσε χθες η Frontex μέσω των κοινωνικών της δικτύων, απαντώντας θετικά στο επίσημο αίτημα της παράτασης της επιχείρησης ταχείας επέμβασης της σε Έβρο και Αιγαίο έως τον Ιούλιο το οποίο ζήτησαν από τον ευρωπαϊκό οργανισμό Αστυνομία και Λιμενικό.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το σχετικό αίτημα υπεβλήθη την Τρίτη, και έπειτα στέλεχος του ευρωπαϊκού οργανισμού επιβεβαίωσε, μιλώντας στην «Καθημερινή», ότι «βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για την παράταση της επιχείρησης για έναν επιπλέον μήνα». Η διοίκηση του οργανισμού είχε ήδη προφορικά κάνει αποδεκτό το αίτημα για παραμονή των Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα Ελλάδας–Τουρκίας έως τις 6 Ιουλίου, ανέφερε η ίδια πηγή.
Το αρχικό αίτημα προς τον οργανισμό για ανάπτυξη της ομάδας ταχείας επέμβασης (RABIT) υπεβλήθη την 1η Μαρτίου, έπειτα από απόφαση του έκτακτου ΚΥΣΕΑ, δύο ημέρες μετά την έναρξη της πρόσφατης κρίσης με την Τουρκία. Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα, ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex, Φαμπρίς Λετζερί, είχε επισήμως αποδεχθεί το ελληνικό αίτημα τονίζοντας ότι «δεδομένης της ταχέως αναπτυσσόμενης κατάστασης στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα με την Τουρκία, η απόφασή μου είναι να αποδεχθώ την έναρξη της ταχείας συνοριακής παρέμβασης που ζήτησε η Ελλάδα».
Το διάστημα που ακολούθησε, 100 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες αναπτύχθηκαν στις Καστανιές Εβρου. Στο Ανατολικό Αιγαίο αντίστοιχα, τα κοινοτικά μέσα έφτασαν τα 24 (χερσαία, πλωτά και εναέρια). Σύμφωνα με τα αρχικώς συμφωνηθέντα, η επιχείρηση ταχείας επέμβασης είχε δίμηνη διάρκεια και επρόκειτο να ολοκληρωθεί την 6η Μαΐου. Όμως αποφασίστηκε από κοινού με τις ελληνικές αρχές μετά από αξιολόγηση της κατάστασης στα σύνορα και να παραταθεί η επιχείρηση, αρχικά για έναν ακόμα μήνα, έως την 6η Ιουνίου.
Το νέο αίτημα προς τον οργανισμό για παράταση της επιχείρησης έως τον Ιούλιο υπεβλήθη έπειτα από εκτιμήσεις και αναλύσεις στελεχών της Αστυνομίας και του Λιμενικού, που κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η σταδιακή άρση της καραντίνας στην Τουρκία, η πτώση της στάθμης των υδάτων στον Εβρο και η βελτίωση των καιρικών συνθηκών στο Αιγαίο θα οδηγήσουν σε νέα αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης. Το Λιμενικό μάλιστα φέρεται να ζητεί όχι μόνο παραμονή των υφιστάμενων δυνάμεων στο Ανατολικό Αιγαίο αλλά και την αύξησή τους με επιπλέον 6 σκάφη περιπολίας. Άλλες πηγές ενημέρωσης, πάντως, σημειώνουν ότι η επιθυμία της Ελλάδας για παραμονή της Frontex σε Έβρο και Ανατολικό Αιγαίο δεν υπακούει αποκλειστικά και μόνο σε επιχειρησιακά κριτήρια. Όπως εξηγούν, έχει στόχο να «εμβαθύνει τη συνεργασία της Ελλάδας με τον οργανισμό» και να καταστήσει τους Ευρωπαίους συνοριοφύλακες επιχειρησιακούς «συνεταίρους» στη φύλαξη των συνόρων, την ίδια ώρα που αυξάνονται οι καταγγελίες, από την τουρκική και όχι μόνο πλευρά, για όχι πάντα θεμιτές τακτικές που ακολουθούνται από την ελληνική πλευρά στην επιτήρηση των συνόρων.
Η θετική απάντηση της Frontex δημοσιοποιήθηκε χθες, ενημερώνοντας παράλληλα ότι η παρουσία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας θα επεκταθεί χρονικά αλλά και θα ενισχυθεί με προσωπικό και εξοπλισμό. Η δημοσίευση αναφέρει: “Η Frontex έχει συμφωνήσει να παρατείνει την ταχεία συνοριακή παρέμβαση στην Ελλάδα μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ελλάδα στην προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ευρώπης με επιπλέον αξιωματικούς και εξοπλισμό“.
radioevros.gr