Για «τουρκική υφαλοκρηπίδα» στην Ανατολική Μεσόγειο έκανε προκλητικά λόγο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παραβαίνοντας για μία ακόμη φορά κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, κατηγορώντας παράλληλα την Ελλάδα πως «επιχείρησε πολλές φορές να μπει εκεί αλλά εμποδίστηκε από την Τουρκία». Μιλώντας στην Επιτροπή του Κοινοβουλίου, όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην πολιτική της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο λόγος ήταν πως ορισμένοι βουλευτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι έχει υποχωρήσει, επειδή δεν πραγματοποιεί αυτή την περίοδο σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή.
«Στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου δεν υπάρχει κανένα θέμα υποχώρησής μας. Εμείς έχουμε καθορίσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας και την καταγράψαμε στον ΟΗΕ. Στα πλαίσια αυτά υπογράψαμε και συμφωνία με τη Λιβύη για τα δυτικά όρια μας; Ναι, το κάναμε.
Κι εμείς και η Λιβύη κοινοποιήσαμε τη συμφωνία μας στον ΟΗΕ» είπε, όπως μεταδίδει το CNN Turk, και πρόσθεσε:
«Μετά τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας δεν είναι ανάγκη να κάνετε συνέχεια εκεί σεισμικές έρευνες ή γεωτρήσεις. Εκείνα τα σημεία είναι δικά σας και όποτε υπάρχουν αξιόλογα δείγματα κάνετε έρευνες».
Στο σημείο εκείνο μάλιστα, «εφηύρε» αποτροπή της Ελλάδας να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα. «Εμείς προστατεύουμε την υφαλοκρηπίδα μας. Η Ελλάδα επιχείρησε πολλές φορές να μπει εκεί, εμείς την εμποδίσαμε, άρα προστατεύουμε την υφαλοκρηπίδα μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Γκρίζες ζώνες»
Παράλληλα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επανέφερε -κατά την Άγκυρα- το θέμα των «γκρίζων ζωνών».
Απαντώντας σε βουλευτές που εξαπέλυσαν τα βέλη τους κατά της κυβέρνησης με το πρόσχημα ότι επέτρεψε στην Ελλάδα να καταλάβει κάποια νησιά του Αιγαίου, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι αυτό ναι μεν συνέβη, αλλά πριν τη διακυβέρνηση Ερντογάν. «Μας κατηγορείτε αλλά η παράβαση στο ζήτημα των νησιών δεν συνέβη την εποχή της διακυβέρνησης του AKP. Αυτά έγιναν πριν από εμάς και όταν δούμε τα αρχεία, να δούμε που θα φτάσουμε. Προσπαθώ να μη μιλάω ιδιαίτερα για το εθνικό συμφέρον».
Πηγή: In.gr