Εκδήλωση για την παρουσίαση ενός παιδικού βιβλίου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27/4 το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη σε κεντρικό ξενοδοχείο.
Ενα παιδικό βιβλίο με το όνομα "Fair PLay ο Νεραϊδοακρίδος". Δύο μικρά παιδιά, η Χριστιάνα Παναγοπούλου και ο Παναγιώτης Ευθυμίου είχαν την ιδέα και μαζί με τους 16 συμμαθητές τους στο Δημοτικό έγραψαν και εικονογράφησαν ένα παιδικό παραμύθι κατά της αθλητικής βίας, του σχολικού εκφοβισμού και της ξενοφοβίας.
Ολυμπιονίκες και βετεράνοι αθλητές με τεράστια ιστορία, καθώς και Ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί συγκεντρώθηκαν κατά την παρουσίασή του που οργάνωσαν οι εκδόσεις "Μένανδρος", ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και τα Παιδικά Χωριάς SOS Πλαγιαρίου και "καυτηρίασαν" τη σημερινή κατάσταση στον ελληνικό αθλητισμό και ειδικά στο ποδόσφαιρο.
Μπορεί να έχουμε συνηθίσει άσους του παρελθόντος όπως ο Γιώργος Κούδας, ο Βασίλης Χατζηπαναγής και ο Ντίνος Κούης ή Ολυμπιονίκες όπως η Βούλα Πατουλίδου, η Τασούλα Κελεσίδου, ο Αλέξανδρος Νικολαiδης και ο Παραολυμπιονίκης Ανδρέας Κατσαρός να μιλούν για τα καλά και τα άσχημα του ελληνικού αθλητισμού, όταν όμως ακούς εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την Ξένη-Δημητρίου Βασιλοπούλου να λέει δημόσια ότι "ο χώρος του αθλητισμού βρίθει... άγριων ζώων" και τον αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών, Γιάννη Παναγόπουλο να επιτίθεται κατά των μεγαλοπαραγόντων του ποδοσφαίρου και να προτείνει αλλαγή των ποινών στην χώρα μας έτσι ώστε "να μην κρίνονται τα πρωταθλήματα στα δικαστήρια", τότε η εκδήλωση σαφώς και αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Το βιβλίο "Fair play o Νεραϊδοακρίδος", έχει ήδη πουλήσει 5000 αντίτυπα και τα έσοδα πηγαίνουν για τη στήριξη των Παιδικών Χωριών SOS και της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών.
«ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΒΑΘΜΩΝ ΣΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ»
Ο κ. Παναγόπουλος πρότεινε να καταργηθεί η ποινή κεκλεισμένων των θυρών και να μην υπάρχει αφαίρεση βαθμών για καμία ομάδα στο ίδιο πρωτάθλημα. Συγκεκριμένα, τόνισε: "Οι μεγαλοπαράγοντες του ποδοσφαίρου πρέπει να παραδειγματιστούν από τα μικρά παιδιά και να καταλάβουν την τεράστια ευθύνη που έχουν για το κατάντημα του ποδοσφαίρου. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει μεγάλη αύξηση του αριθμού εισιτηρίων ενώ εδώ γίνεται το ακριβώς αντίθετο. Υπάρχει ένα τοξικό κλίμα και οι παράγοντες προσπαθούν να περάσουν επαγγελματικές, πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις μέσα από το ποδόσφαιρο. Έχουμε εμπρηστικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο και αυτά είναι παραδείγματα προς αποφυγή. Πρέπει να καταλάβουν ότι και οι αγνοί φίλαθλοι εδώ και καιρό τους έχουν κάνει exit από τη συνείδησή τους. Μπορεί να είναι τιτάνες της οικονομικής ζωής, στα μάτια των παιδιών όμως είναι νάνοι γιατί δεν μπορούν να τους εγγυηθούν ότι θα πηγαίνουν με ασφάλεια στα γήπεδα. Η Πολιτεία πρέπει να πάρει μέτρα για να κάνουμε μια νέα αρχή. Πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών που στερούν τη δυνατότητα από τις οικογένειες και τα μικρά παιδιά να πηγαίνουν στα γήπεδα. Πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν αφαιρέσεις βαθμών από το τρέχων πρωτάθλημα γιατί έτσι μεγαλώνει η δυσπιστία και ενισχύονται οι προβοκατόρικες συμπεριφορές. Έτσι υφαρπάζουμε τον ιδρώτα των αθλητών. Δεν πρέπει να κρίνονται τα πρωταθλήματα στις δικαστικές αίθουσες. Το παραμύθι που παρουσιάστηκε λέει το αυτονόητο και προσπαθεί να αναδείξει το ευ αγωνίζεσαι».
Από την πλευρά της, η Εισαγγελέας Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου Βασιλοπούλου, σημείωσε: «Εγώ αισθάνομαι σαn την γιαγιά με τα εγγόνια που κάθονται και διηγούνται ένα παραμύθι. Κάποτε μια μάνα ρωτούσε τον Αϊνστάιν τι πρέπει να κάνει για να είναι το παιδί της σοφό σαν κι εκείνον. Και αυτή την ερώτηση την επαναλαμβάνε συχνά μετά από λίγα χρόνια και ο Αϊνστάιν της έλεγε συνεχώς "να διαβάζεις παραμύθια, αρκεί". Τα παιδιά μέσα από αυτό το παραμύθι προσπαθούν να διώξουν τα άγρια ζώα από τον αθλητισμό. Δυστυχώς ο χώρος του αθλητισμού βρίθει άγριων ζώων στις μέρες μας".
Η αθλητική εισαγγελέας Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Λιάσσου, τόνισε στο ίδιο μήκος κύματος: "Το βιβλίο είναι υπέροχο. Τα παιδιά μας δείχνουν πως να βιώνουμε το "ευ αγωνίζεσαι". Θυμάμαι όταν ήμουν μικρό παιδί είχα δει τα επεισόδια του 1981 στο Καραϊσκάκη και τέσσερα χρόνια μετά επεισόδια στην Αγγλία. Ήταν πολύ άσχημες οι εικόνες και δεν ήθελα να ανοίγω καν την τηλεόραση. Πέρασαν τόσα χρόνια και βλέπω τις ίδιες εικόνες. Ελπίζω το βιβλίο να περάσει το πνεύμα του fair play και να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα".
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
Στην εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν δεκάδες παιδιά αθλητικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης, μίλησαν και οι μικροί συγγραφείς που θέλησαν να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα κατά της αθλητικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού. Παράλληλα, τα παιδιά βράβευσαν τρεις Ολυμπιονίκες (Πατουλίδου, Κελεσίδου, Νικολαΐδηw) τον Παραολυμπιονίκη της κολύμβησης Ανδρέα Κατσαρό και τους μεγάλους αθλητές του παρελθόντος (Κούδας, Χατζηπαναγής, Κούης και Πρέλεβιτς). Όλοι οι βραβευθέντες είχαν κάτι εύστοχο να πουν.
Γιώργος Κούδας: "Θα μιλήσω και εγώ για ένα παιδικό μου τραύμα. Έπαιζα κάπου μικρό παιδί και ακουγόταν το "Βούλγαροι". Αργότερα έγινα Μεγαλέξανδρος και ελπίζω μελλοντικά να μην χρειάζομαι... σκοπιανή ταυτότητα. Ελπίζω να μην έρθει η ώρα το γράμμα -θ να βγει από τη λέξη αθλητισμός".
Βασίλης Χατζηπαναγής: "Εγώ θέλω να ευχηθώ οι ομάδες να δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά από την Ελλάδα και δεν το λέω με ρατσιστική διάθεση. Αν δεν παίζουν όμως τα ελληνόπουλα και φέρνουμε ξένους για ποιο ελληνικό ποδόσφαιρο μπορούμε να μιλάμε;».
Ντίνος Κούης: "Η γενιά μας έζησε τρεις δεκαετίες πολύ καλές. Τότε που οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, του Άρη και του Ηρακλή πήγαιναν μαζί στο γήπεδο. Ελπίζω κάποια στιγμή στο μέλλον να ξαναζήσουμε αυτή την κατάσταση".
Βούλα Πατουλίδου: "Είναι ωραία αυτή η αλλαγή. Να γράφουν ένα παραμύθι τα μικρά παιδιά και να ακούνε οι μεγάλοι. Διάβασα ένα κομματι που έλεγε για τον φόβο ενός μικρού παιδιού. Κοιτάζω παιδιά από άλλες χώρες που έχουν έρθει στην Ελλάδα κα παίζουν στους δρόμους και αναρωτιέμαι τι έχομε κάνει εμείς στα παιδιά μας. Ο αθλητισμός με έμαθε να σέβομαι, ακόμη και τις άδικες αποφάσεις, γιατί αυτοί που τις παίρνουν τις έχουν κρίμα στον λαιμό τους. Στον αθλητισμό, ειδικά στο ποδόσφαιρο, ο άρχοντες του αγώνα είναι οι διαιτητές. Και τους θέλουμε να είναι αυτόνομοι και όχι... προγραμματισμένοι. Ελπίζω αυτά τα παιδιά μεγαλώνοντας να κουβαλούν μαζί τους το δίκαιο".
Η Τασούλα Κελεσίδου σημείωσε ότι το παραμύθι που της δώρισαν έχει μεγαλύτερη αξία από κάθε βραβείο, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης τόνισε ότι δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να διδάξουμε το δίκαιο στα παιδιά γιατί το έχουν στην ψυχή τους, ενώ ο Παραολυμπιονίκης, Ανδρέας Κατσαρός υπογράμμισε οτι ο αθλητισμός μαθαίνει τον σεβασμό στην διαφορετικότητα και αποκάλυψε ότι ο Μπάνε Πρέλεβιτς στηρίζει έναν Παραολυμπιονίκη, χωρίς να τον κατονομάσει.
Όσο για τον πρόεδρο της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, συνεχάρη τα παιδιά για τον τρόπο σκέψης τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τιμήθηκε ακόμη και η Δόξα Δράμας, καθώς ήταν ο μοναδικός σύλλογος που διοργάνωσε ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου.