Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, δεν είναι υπέρ της πρόωρης άρσης του lockdown, ενώ και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως είναι νωρίς να συζητάμε ακόμη για άρση των μέτρων.
Παίρνοντας το λόγο η κυρία Παπαευαγγέλου, είπε πως από τα 2.013 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 545 κρούσματα, ενώ εντοπίστηκαν 319 Αττική, 106 Λάρισα και 93 στις Σέρρες. Σύμφωνα με την ίδια, υπολογίζεται πως έχουμε πάνω από 25 χιλιάδες ενεργά κρούσματα στη χώρα.
«Δυστυχώς η μείωση των κρουσμάτων έχει αργότερο αριθμό από αυτόν που επιθυμούσαμε, ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας αυξάνονται. Αυτό οφείλεται σε ορισμένες δομές», σημείωσε. Σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται 4.500 άνθρωποι, με το 1/4 να είναι στη Θεσσαλονίκη.
«Αναμένουμε μείωση στις εισαγωγές την προσεχή εβδομάδα. Στην επικράτεια, η πληρότητα των ΜΕΘ είναι στο 88%», συνέχισε. Ακόμη, είπε πως το επόμενο διάστημα περίπου 1.600 θα χρειαστεί να νοσηλευτούν, ενώ 200 άτομα θα χρειαστεί να διασωληνωθούν.
Επίσης, σημειώνεται «μια αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που σήμερα υπολογίζεται γύρω στα 48 χρόνια» ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.
«Το ποσοστό των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας των 65 ετών που νόσησαν αυτή την εβδομάδα παραμένει υψηλό» τόνισε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, το οποίο συνεπάγεται ότι «το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται και αυτή η πίεση του συστήματος Υγείας παραμένει κρίσιμη και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να πιέζεται και περαιτέρω καθ' όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας».
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει συζητηθεί ακόμη στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ενώ υπολογίζεται πως η βεβιασμένη άρση των μέτρων στην Ευρώπη θα σήμαινε την απότομη αύξηση κρουσμάτων, νοσηλευομένων και νεκρών.
Αναφορικά με το εμβόλιο, είπε πως ακόμη δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα έρθει στην Ελλάδα ή ο αριθμός αυτών, καθώς για την ώρα δεν έχει χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας για τα εμβόλια από τις αρμόδιες υπηρεσίες.