Συνήθως οι εορτασμοί της ίδρυσης μεγάλων συλλόγων ακολουθούνται από κοινότυπες αντιδράσεις. Αφιερώματα στην ιστορία τους, ευχές των ανθρώπων που έγραψαν ιστορία φορώντας την φανέλα τους, αλλά και των νυν αθλητών και διοικούντων. Δύσκολα βρίσκεις κάτι που να διαφοροποιεί πολύ τα δεδομένα, εκτός κι αν μιλάμε για συμβολικές επετείους. Στα 70, 80, 90 χρόνια…
Στην περίπτωση του ΠΑΟΚ έχουμε άλλα έξι χρόνια για να συμπληρωθεί ένας αιώνας ζωής. Το 2026 προφανώς θα είναι κάτι ξεχωριστό για έναν σύλλογο που ξεκίνησε ως πρόσφυγας και με το πέρασμα των δεκαετιών και την έλευση Σαββίδη έχει εξελιχθεί ως μία από τις μεγαλύτερες αθλητικές δυνάμεις των Βαλκανίων.
Μέχρι να φτάσει όμως σ’ αυτή την χρονιά ορόσημο, έχει να τακτοποιήσει μία εκκρεμότητα για την οποία φέτος φάνηκε ότι δεν θα αργήσει η ώρα αυτό να συμβεί. Πρόκειται για την ημερομηνία εορτασμού των γενεθλίων του. Εδώ και πολλά χρόνια οι φίλοι του ΠΑΟΚ είχαν συνηθίσει να λένε «Χρόνια Πολλά» τρεις, τέσσερις φορές μέσα σε είκοσι μέρες. Στις 30 Μαρτίου όταν έγινε η πρώτη συγκέντρωση των παραγόντων του συλλόγου και υπεγράφη το πρωτόκολλο ίδρυσης, στις 5 Απριλίου όταν έγινε η πρώτη Γενική Συνέλευση, στις 20 του μήνα όταν εγκρίθηκε το καταστατικό ίδρυσης από το Πρωτοδικείο και την τελευταία δεκαετία, στις 12 επίσης του Απρίλη, στην ημερομηνία που όρισε ο Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ στο καταστατικό του ως ημέρα ίδρυσης του συλλόγου.
Χθες (12/4) φάνηκε ότι αυτή η ημερομηνία αρχίζει να επικρατεί. Είναι η πρώτη χρονιά που υπάρχουν τόσες πολλές ευχετήριες δηλώσεις από αθλητές και παράγοντες όλων των αθλημάτων την συγκεκριμένη ημερομηνία. Προφανώς, άπαντες αισθάνονται την ανάγκη ο σύλλογος να συγκεντρώσει όλους τους εορτασμούς σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία. Ενόψει της μετατροπής του ΠΑΟΚ σε αιώνιο σύλλογο, θα έλεγα ότι είναι κάτι σαν ιερή υποχρέωση.
Ας δούμε όπως πώς βρίσκουν τον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ τα 94α γενέθλια του. Ποια είναι τα θέματα που θα τον απασχολήσουν τους πρώτους μήνες του 95ου έτους της ηλικίας τους, μόλις ξεμπερδέψουμε με τον κορωνοϊό.
1. Ο χρόνος που δεν είχε για να κριθεί δίκαια ο Φερέιρα
Στο πρώτο βασικό ζήτημα στην ατζέντα του νέου ΠΑΟΚ, ο Ιβάν Σαββίδης έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις του. Η ομάδα συνεχίζει με τον Αμπέλ Φερέιρα στον πάγκο της, έχοντας μάλιστα και κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό του ρόστερ. Προφανώς, στην ετυμηγορία του ομογενή επιχειρηματία έχει ήδη παίξει ρόλο το βαρύ συμβόλαιο του Πορτογάλου (μαζί με τους συνεργάτες του αμείβεται με 2 εκατομμύρια ετησίως), το οποίο αν δεν υπήρχε ίσως να μην ήταν εδώ και ο νεαρός τεχνικός. Ωστόσο, θα είναι άδικο να υποστηρίξουμε ότι μόνο το συμβόλαιο κρατά τον Αμπέλ στον πάγκο του Δικεφάλου. Ο 41χρονος τεχνικός κλείνει (ή έκλεισε, λίγη σημασία έχει) την φετινή σεζόν κουβαλώντας σημαντικά άλλοθι. Ανέλαβε στο... και ένα το τιμόνι του ΠΑΟΚ, δεν έκανε καμία δική του μεταγραφή, δεν είχε το υλικό για να παίξει το δικό του αγαπημένο 4-4-2. «Ας μην αναλάμβανε ή ας προσαρμοζόταν από την αρχή σ’ αυτό που βρήκε», θα υποστηρίξει κανείς κάνοντας κριτική για την πορεία του ΠΑΟΚ φέτος, όμως, και πάλι το πόρισμα δεν αλλάζει: δεν είχε όλα τα υλικά και τον χρόνο που χρειαζόταν για να παρουσιάσει το μενού για το οποίο αποκτήθηκε.
Ο Σαββίδης προφανώς στάθμισε τα πάντα. Μία ενδεχόμενη αλλαγή τεχνικού τιμ στην παρούσα φάση, θα γεννούσε έναν μεγάλο κίνδυνο ο διάδοχος του Φερέιρα να μην καταφέρει να προσαρμοστεί, ειδικά τώρα που κανείς δεν γνωρίζει πώς και με ποιους όρους θα αρχίσει η νέα σεζόν. Δίπλα στον Φερέιρα υπάρχει ένα τιμ ανθρώπων, από τους άμεσους συνεργάτες του, μέχρι τον φρέσκο με πολύ καλές προδιαγραφές Χρήστο Καρυπίδη και τον δοκιμασμένο από τα προηγούμενα χρόνια, Δημήτρη Σαραϊδάρη που τους έμαθε και τον έμαθαν. Ο ΠΑΟΚ δεν είχε την πολυτέλεια να πάει «φτου κι από την αρχή». Είναι πολύ ενθαρρυντικό, μάλιστα, που ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ θέλησε να ιεραρχήσει και τους ρόλους. Ο Γιώργος Σαββίδης έχει την γενική εποπτεία στον σχεδιασμό της ομάδας, ο Αμπελ Φερέιρα εισηγείται για τους παίκτες που θέλει και ο τεχνικός διευθυντής υποστηρίζει το έργο του προπονητή. Η μόνη εκκρεμότητα είναι αν θα παραμείνει στο παζλ ο Μάριο Μπράνκο, θα αντικατασταθεί ή το κομμάτι του τεχνικού διευθυντή θα αφαιρεθεί εντελώς.
2. Ο εξορθολογισμός του μπάτζετ
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να αντιληφθεί ότι τις επόμενες εβδομάδες θα συζητηθεί αρκετά το οικονομικό πλάνο πάνω στο οποίο θα βαδίσει ο ΠΑΟΚ (όπως και όλοι οι σύλλογοι παγκοσμίως) στην μετα-κορωνοϊό εποχή. Η πρόταση που αναμένεται από την Λίγκα (μετά τις εργασίες του working group που έχει συσταθεί) προς τους ποδοσφαιριστές θα ανοίξει τον σχετικό διάλογο. Η πρώτη αντίδραση του ΠΣΑΠ, με αφορμή την κίνηση της ΕΠΟ να στερήσει από τους παίκτες το δικαίωμα προσφυγής, δείχνει ότι θα είναι δύσκολο να υπάρξει κοινή συμφωνία και να μην πάει η συζήτηση για τα συμβόλαια σε κάθε κλαμπ ξεχωριστά. Ο ΠΑΟΚ ήδη έχει φροντίσει να στείλει το μήνυμα ότι δεν σχεδιάζει μονομερείς ενέργειες (περικοπές). Ο Σαββίδης έχει χτίσει μία πολύ καλή σχέση με τους παίκτες, όλοι τον βλέπουν ως τον καλό πατέρα που δεν αδικεί κανέναν και αυτό είναι κάτι που έχει αποδειχθεί πολλάκις στα σχεδόν οκτώ χρόνια που ο ομογενής επιχειρηματίας κουμαντάρει τον σύλλογο. Αν υπάρχει κάποιος αδικημένος ως τώρα, αυτός είναι η δική του τσέπη, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Αρα, οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν έχουν λόγο να ανησυχούν. Ούτως ή άλλως, αν ο Δικέφαλος καταφέρει να απαλλαγεί από ανενεργά συμβόλαια (Βέρνμπλουμ, Στοχ οι χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις), κάνει τις ανανεώσεις με Βιεϊρίνια, Μάτος και ίσως και Μαουρίσιο με όρους μετα-κορωνοϊού εποχής και προχωρήσει και σε ορισμένες πωλήσεις, ο εξορθολογισμός του μπάτζετ θα έχει επιτευχθεί στον μεγαλύτερο βαθμό. Ας μην ξεχνάμε ότι το βασικό σχέδιο ενίσχυσης κάνει λόγο για παίκτες που θα αποκτηθούν ως ελεύθεροι ή με μικρό κόστος αγοράς.
3. Νέα Τούμπα και νέο προπονητικό πάνε μαζί
Τρίτο στην λίστα από τα μεγάλα ζητήματα είναι αυτά των εγκαταστάσεων. Αίφνης προέκυψε, όχι μόνο ζήτημα Νέας Τούμπας, αλλά και νέου, διπλάσιας έκτασης, προπονητικού κέντρου. Για πολλούς μπορεί να μοιάζει ξαφνικό ως απόφαση, για όσους γνωρίζουν εκ των έσω την κατάσταση ήταν προδιαγεγραμμένο ότι το πρότζεκτ του νέου γηπέδου θα άνοιγε και θέμα προπονητικού κέντρου. Από την στιγμή που ο Σαββίδης έχει αποφασίσει ο ΠΑΟΚ να στηριχθεί πολύ στις Ακαδημίες του, είναι υποχρεωτικό ο σύλλογος να λειτουργήσει στα πρότυπα ομάδων όπως ο Αγιαξ: πρώτη ομάδα και ακαδημίες να δουλεύουν μαζί. Στην έκτασης 70 στρεμμάτων Μεσημβρία, ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να έχει συστεγασμένα εκεί όλα τα τμήματά του, ούτε βέβαια και τα γραφεία των τμημάτων υποδομής που τώρα βρίσκονται στην Τούμπα, μαζί με τα πλυντήρια και άλλους χώρους αποθήκευσης. Στο νέο γήπεδο δεν θα υπάρχει χώρος για αυτά. Ο σχεδιασμός των συνεργατών του Σαββίδη κάνει λόγο για προπονητικό που θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 150 στρέμματα και να έχει βρεθεί πριν η ομάδα μπει στη Νέα Τούμπα.
Όσο για το νέο γήπεδο; Πριν από μερικές εβδομάδες δύο μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία του εξωτερικού χτύπησαν την πόρτα του ΠΑΟΚ, πήραν ενημέρωση για το πρότζεκτ και το χαρακτήρισαν «άκρως ενδιαφέρον». Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Καλό, όμως, είναι πρώτα να τελειώσουν τα γραφειοκρατικά που-Ελλάδα είσαι-δεν κολλάνε σε νόμους ή κυβερνητικές αποφάσεις αλλά στην ταχύτητα/διάθεση με την οποία δουλεύουν αυτή την περίοδο ορισμένοι υπάλληλοι.