*** Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε από τον σπουδαστή του Alfa Sports Analysis Diploma Γιάννη Κατσαρό και χρησιμοποιήθηκαν τα στατιστικά δεδομένα και τα σχεδιαστικά εργαλεία από την πλατφόρμα Wyscout.
Σε έναν αγώνα όπου και οι δυο αντίπαλοι ήθελαν πολύ την νίκη για διαφορετικούς λόγους, τελικά επικράτησε η ομάδα που είχε το μεγαλύτερο κίνητρο και αυτή η ομάδα ήταν ο ΠΑΟΚ.
(Wyscout | Η κυριαρχία του ΠΑΟΚ σε όλων των ειδών τις μονομαχίες)
Αν και όπως είπαμε, ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που αν δεν επικρατούσε θα ολοκλήρωνε την χρονιά χωρίς κάποιο τρόπαιο, ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που μπήκε καλύτερα στο παιχνίδι και προσπάθησε από την αρχή να επιβάλει τον ρυθμό του.
Από το εικοστό λεπτό περίπου και μετά ο ΠΑΟΚ άρχισε να ισορροπεί το παιχνίδι και μπορούμε να πούμε ότι οι δυο ομάδες αλληλοεξουδετερώθηκαν. Ο σχηματισμός που επέλεξαν να αγωνιστούν και οι δύο ομάδες ήταν το 3-4-3 και ήταν ίδιος και για τους δυο αντιπάλους. Φάνηκε ότι οι προπονητές είχαν διαβάσει ο ένας το παιχνίδι του άλλου και αυτό ήταν ένας λόγος ώστε να δούμε ένα παιχνίδι που ουσιαστικά η μια ομάδα «κούμπωνε» στην άλλη, αφού αγωνιζόντουσαν, όπως είπαμε, ακριβώς με τον ίδιο σχηματισμό.
Ο ΠΑΟΚ, ειδικά από το 20’ και μετά ,φάνηκε πιο απειλητικός από τον Ολυμπιακό ,ο οποίος δεν μπορούσε να βρει διαδρόμους προς την αντίπαλη εστία. Ευτύχησε να προηγηθεί στο σκορ σε ένα πολύ καλό χρονικά σημείο για μια ομάδα ,δέκα λεπτά περίπου πριν την λήξη του ημιχρόνου.
(Wyscout | Οι επιθέσεις ανά λεπτό που εκδήλωναν οι ομάδες στα έξι 15 λεπτά του αγώνα)
Στο δεύτερο ημίχρονο η είσοδος του Φορτούνη άλλαξε τελείως την εικόνα του Ολυμπιακού προς το καλύτερο, ειδικά σε ότι αφορά την επιθετική λειτουργία. Γενικότερα οι παίκτες του Ολυμπιακού μπήκαν από την αρχή του δευτέρου ημιχρόνου πολύ δυνατά στον αγώνα και επεδίωξαν να φέρουν το παιχνίδι στα ίσια όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Τελικά το κατάφεραν νωρίς, στο 50’ και από εκεί και πέρα προσπάθησαν να πετύχουν και ένα δεύτερο γκολ, έχοντας δημιουργήσει αρκετές ευκαιρίες.
(Wyscout | Το ποσοστό κατοχής της μπάλας στα έξι 15 λεπτά του αγώνα)
Ο ΠΑΟΚ από την δική του πλευρά προσπάθησε να διαχειριστεί αυτή την πίεση που του άσκησε ο Ολυμπιακός και ήταν πάντα επικίνδυνος στην επιθετική του μετάβαση. Αυτή η πίεση του Ολυμπιακού άρχισε να εξασθενεί από το 70΄περιπού και μετά ,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ πήρε τα ηνία του αγώνα. Κάπου εκεί ,και συγκεκριμένα στο 80’, ο Γκαρσία αποφασίζει να περάσει στον αγώνα τον Krmencik στην θέση του Swiderski, μία κίνηση που αργότερα αποδείχτηκε ότι ήταν αυτή που έμελλε να κρίνει το αποτέλεσμά του.
Όλες οι αλλαγές που είχαν γίνει μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν αλλαγές προσώπων με τους σχηματισμούς να παραμένουν ίδιοι και για τις δυο ομάδες. Ο Τσέχος φορ του ΠΑΟΚ έδειξε από την αρχή τις προθέσεις του, αφού πριν σημειώσει το νικητήριο γκολ του αγώνα είχε προειδοποιήσει δύο φορές τον Sa έχοντας χαμένες δύο μεγάλες ευκαιρίες. Η στιγμή που πετυχαίνει το δεύτερο γκολ ο ΠΑΟΚ είναι κομβικής σημασίας, αφού έχουν απομείνει ελάχιστα λεπτά μέχρι την λήξη του αγώνα και ο Ολυμπιακός είναι πάρα πολύ δύσκολο να αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα.
Εν κατακλείδι μπορούμε να πούμε ότι παρακολουθήσαμε έναν αγώνα που η μια ομάδα ,ο ΠΑΟΚ ,έδειξε περισσότερο να θέλει να διαφυλάξει πρώτα την άμυνά της και μετά να επιδιώξει την γρήγορη επιθετική μετάβαση ,ξέροντας ότι έχει να αντιμετωπίσει έναν πολύ ποιοτικό αντίπαλο. Το πλάνο του Γκαρσία δούλεψε καλά και έχοντας και την ιδιαίτερα έντονη θέληση για την κατάκτηση του κυπέλου, στο τέλος κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο που είχαν θέσει σαν ομάδα.
Από την άλλη ο Ολυμπιακός θέλοντας να κλείσει την χρονιά με μια ακόμα κατάκτηση τροπαίου προσπάθησε να επιβάλει τον τρόπο παιχνιδιού του και να είναι αυτός που θα ορίσει την τύχη του αγώνα. Είναι σίγουρο πως, αν πετύχαινε ένα δεύτερο γκολ στις ευκαιρίες που δημιούργησε στο πολύ καλό του χρονικό διάστημα στο δεύτερο ημίχρονο, θα βλέπαμε ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
Σε φάση οργανωμένης επίθεσης προσπαθούσε με υπομονή να χτίσει το παιχνίδι του με σίγουρες μεταβιβάσεις ξεκινώντας από το αμυντικό του τρίτο. Ο Μπουχαλάκης και ο Camara κινούνταν συνεχώς στον άξονα και μπροστά από την αμυντική τριάδα ζητώντας μπάλα και προσπαθώντας να περάσουν κάθετες μεταβιβάσεις κατά κύριο λόγο προς τον Bruma και τον Μασούρα. Οι δυο τελευταίοι ζητούσαν την μπάλα ανάμεσα στην αμυντική γραμμή και τη γραμμής του κέντρου του ΠΑΟΚ.
Ο Camara ανέβαινε περισσότερο, με τον Μπουχαλάκη να είναι αυτός που προσέφερε την ισορροπία στην ομάδα. Ο Χολέμπας μέχρι να γυρίσει στην αμυντική τριάδα και ο Ανδρούτσος, ήταν οι παίκτες που έδιναν το επιθετικό πλάτος στην επίθεση και ο El Arabi να είναι αυτός που κρατούσε το επιθετικό βάθος.
Στο δεύτερο ημίχρονο και με την είσοδο του Φορτούνη ο Ολυμπιακός έγινε πολύ πιο απειλητικός. Πέρασαν αρκετές κάθετες πάσες στα μεσοδιαστήματα και ανάμεσα στις γραμμές του ΠΑΟΚ, αφού ο Φορτούνης κατά κύριο λόγο, αλλά και ο Μασούρας ήταν πολύ κινητικοί και είχαν σωστές τοποθετήσεις. Επίσης, προσπάθησαν να κάνουν μια υπερφόρτωση παικτών στην αριστερή πλευρά με στόχο να δημιουργήσουν και να εκμεταλλευτούν την υπεραριθμία που δημιουργούσαν υπέρ τους.
ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΜΥΝΑ
Σε φάση άμυνας ο Ολυμπιακός δημιουργούσε ένα ισχυρό μπλοκ στο αμυντικό και στο μεσαίο τρίτο, αφού εκεί αμυνόταν τις περισσότερες φορές. Οι παίκτες που έπαιζαν όλη την πλευρά σαν μπακ-χαφ επέστρεφαν κοντά στην αμυντική τριάδα και δημιουργούσαν έναν σχηματισμό σε 5-4-1.Οι γραμμές ήταν πολύ κοντά με στόχο να μην επιτρέψουν το κάθετο παιχνίδι. Μασούρας και Bruma στο πρώτο ημίχρονο και όσοι άλλοι παίκτες αγωνίστηκαν στις ίδιες θέσεις πλαισίωναν τον Μπουχαλάκη και τον Camara αφήνοντας τον El Arabi στην κορυφή του σχηματισμού. Δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα στο να αναχαιτίσουν τις οργανωμένες επιθέσεις του ΠΑΟΚ.
ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ
Προσπάθησαν και όσες φορές το επιχείρησαν το έκαναν σωστά, να ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα όσες φάσεις προέκυψαν στην επιθετική μετάβαση. Ένας εκ των τριών παικτών της επιθετικής τριάδας ζητούσε την μπάλα από τον συμπαίκτη του που την είχε αναχαιτίσει και οι άλλοι έκαναν πάντα κίνηση στον χώρο που υπήρχε.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Ήταν η ομάδα που μπήκε καλύτερα στο παιχνίδι και προσπάθησε να δημιουργήσει με έναν ορθολογικό τρόπο ανάπτυξης και με έναν συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού. O Martins άλλωστε μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους αντιμετώπισης των παιχνιδιών. Δημιούργησε αρκετές ευκαιρίες για γκολ, ειδικά στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου έως και περίπου το 70’ .Μεγάλο πλεονέκτημα για τον Ολυμπιακό το βάθος που έχει στο ρόστερ του και οι πολλές επιλογές για τον προπονητή, αφού εχθές ο παίκτης με την μεγαλύτερη επιρροή στην ομάδα του ήρθε από τον πάγκο και ήταν ο Φορτούνης.
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Δέχτηκαν φάσεις από τον ΠΑΟΚ που εγκυμονούσαν κινδύνους στην αμυντική μετάβαση. Ήταν κάτι στο οποίο θα μπορούσε να είχε λειτουργήσει καλύτερα η ομάδα, αφού ξέρει ότι ο τρόπος που αγωνίζεται είναι τέτοιος που αφήνει χώρους στον αντίπαλο.
Η απώλεια αρκετών ευκαιριών για γκολ είναι κάτι που δημιουργεί γενικότερα πρόβλημα, πόσο μάλλον σε ένα παιχνίδι δίχως αύριο. Τέλος, φάνηκε μια ελαφριά διαφορά στο κομμάτι της θέλησης και της διάθεσης στο συγκεκριμένο παιχνίδι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προσπάθησε για το καλύτερο η ομάδα του Ολυμπιακού. Ο ΠΑΟΚ υπήρχαν στιγμές που έδειχνε ότι ζητούσε με περισσότερο ζήλο τη νίκη, ενώ ο Ολυμπιακός σου έδινε την εντύπωση ότι ήταν χορτάτος θα λέγαμε από την πρόσφατη κατάκτηση του πρωταθλήματος.
ΠΑΟΚ
ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
Σε φάση επίθεσης ο ΠΑΟΚ όποτε μπορούσε ,και οι παίκτες του αισθάνονταν ασφάλεια ,προσπάθησε να χτίσει το παιχνίδι του από το αμυντικό του τρίτο. Ήταν λίγες αυτές οι φορές, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις πήγε σε ένα πιο άμεσο παιχνίδι έχοντας σαν κύριο στόχο τον Swiderski. Από εκεί και πέρα ο Warda με τον Zivkovic προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν ,είτε μια κερδισμένη μονομαχία του συμπαίκτη τους ,είτε να βρεθούν σαν στήριγμά του από την στιγμή που θα γινόταν κάτοχος της μπάλας. Ο Schwab μαζί με τον Douglas ήταν πάντα έτοιμοι να διεκδικήσουν τις δεύτερες μπάλες και να ανακόψουν την επιθετική μετάβαση του Ολυμπιακού.Και εδώ το επιθετικό πλάτος το έπαιρνε η ομάδα από τους μπακ-χαφ τον Rodrigo και τον Baba ,ενώ το επιθετικό βάθος ερχόταν από τον Swiderski.
(Wyscout | Το ποσοστό των συνολικών μεταβιβάσεων που ήταν μεγάλες μεταβιβάσεις)
ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΜΥΝΑ
Στην άμυνά του ο ΠΑΟΚ λειτούργησε όπως και ο Ολυμπιακός. Και ο Rodrigo και ο Baba, όσο αγωνίστηκε χαμήλωναν πολύ στο αμυντικό τους τρίτο και έφτιαχναν αμυντική πεντάδα με τους υπόλοιπους τρεις παίκτες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα και ο ΠΑΟΚ όταν αμυνόταν στο μεσαίο του και στο αμυντικό του τρίτο να παίζει με έναν σχηματισμό 5-4-1.
Τις περισσότερες φορές που η μπάλα έβγαινε αουτ υπέρ του Ολυμπιακού, ο ΠΑΟΚ έμενε ψηλά έχοντας στόχο να αποτρέψει το build up του. Από την στιγμή που το παιχνίδι εξελισσόταν, όπως είπαμε, γυρνούσε σε ένα χαμηλό block με κυρίαρχο στόχο να υπερασπιστεί τον νευραλγικό χώρο που βρίσκεται στον άξονα και να μην επιτρέψει τις κάθετες πάσες αλλά και το συνδυαστικό παιχνίδι του Ολυμπιακού.
ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ
Ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ καλός στις μεταβάσεις και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τους χώρους που είχαν στην διάθεσή του οι παίκτες του στην επιθετική μετάβαση. Ακόμα και στο πολύ καλό χρονικό διάστημα του Ολυμπιακού στο δεύτερο ημίχρονο, ο ΠΑΟΚ δημιούργησε μια μεγάλη ευκαιρία με το τακουνάκι του Swiderski. Στην αμυντική μετάβαση πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων που ο Ολυμπιακός φάνηκε απειλητικός σε αντεπίθεση, δεν κινδύνεψε καθόλου και έφερε το παιχνίδι εκεί που ήθελε.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Το δυνατό σημείο του ΠΑΟΚ στον τελικό ήταν η πολύ καλή συμπεριφορά όλων των παικτών του και στις δυο φάσεις μετάβασης. Λειτούργησε πολύ καλά και στην επιθετική του μετάβαση αλλά και στην αμυντική. Στην επιθετική μετάβαση κατόρθωσε να δημιουργήσει αρκετές ευκαιρίες για γκολ εκμεταλλευόμενος τους χώρους που βρήκε. Στην αμυντική μετάβαση κατάφερε να μην επιτρέψει στον Ολυμπιακό να δημιουργήσει επικίνδυνες αντεπιθέσεις αφού οι παίκτες του όσες φορές έχαναν την μπάλα, άλλαζαν άμεσα αγωνιστική συμπεριφορά. Με μια τέτοια άμεση αλλαγή αγωνιστικής συμπεριφοράς ήρθε και το κερδισμένο πέναλτι αφού ο Schab προσπάθησε άμεσα να επανακτήσει την μπάλα στο σημείο που χάθηκε. Στα πλεονεκτήματα σίγουρα θα προσθέταμε την θέληση αλλά και το πείσμα των παικτών του ΠΑΟΚ για την κατάκτηση ενός τροπαίου μέσα στην χρονιά. Στα παιχνίδια που προηγήθηκαν οι παίκτες, αλλά και ο προπονητής, αμφισβητήθηκαν αρκετά και αυτό ίσως να έδωσε ένα έξτρα κίνητρο σε όλους.
(Wyscout | Το ποσοστό των κερδισμένων μονομαχιών στα έξι 15 λεπτά του αγώνα)
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Φάνηκε σχετικά νωρίς ότι ο ΠΑΟΚ θα αφήσει στον Ολυμπιακό να αναλάβει πρωτοβουλίες. Αυτό θα μπορούσε να μην έχει καλά αποτελέσματα, ειδικά αν ο Ολυμπιακός πετύχαινε κάποιο γκολ στις ευκαιρίες που δημιούργησε. Επίσης, στο χρονικό διάστημα από την αρχή του δευτέρου ημιχρόνου μέχρι και το 70΄περίπου, ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να κρατήσει καθόλου την μπάλα στα πόδια του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πιεστεί πολύ, να δεχτεί το γκολ της ισοφάρισης αλλά και να κινδυνέψει να δεχτεί και δεύτερο γκολ.
ΠΑΙΚΤΗΣ ΚΛΕΙΔΙ
Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι αυτόν τον τίτλο θα τον πάρει ο υψηλόσωμος φορ του ΠΑΟΚ ο Krmencik. Το γκολ του έκρινε τον αγώνα. Πέραν όμως από το καθοριστικής σημασίας γκολ που πέτυχε, πρόλαβε στο μικρό χρονικό διάστημα που αγωνίστηκε να απειλήσει άλλες 2 φορές την εστία του Ολυμπιακού και γενικότερα να κάνει αισθητή την παρουσία του στην αμυντική γραμμή του.
Θα ήταν άδικο να μην γίνει αναφορά και στον εμφάνιση του Πασχαλάκη. Σε όλη την διάρκεια του αγώνα ήταν σταθερός και ενέπνεε εμπιστοσύνη προς τους συμπαίκτες του. Οι επεμβάσεις του σε κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού έδωσε το δικαίωμα στον ΠΑΟΚ να πετύχει δυο πράγματα. Πρώτον ,το ότι μπόρεσε να προηγηθεί πριν τελειώσει το πρώτο ημίχρονο. Και δεύτερον, το ότι στην πίεση που άσκησε ο Ολυμπιακός μετά την ισοφάρισή του δήλωσε πάλι παρόν δίνοντας την ευκαιρία στον Krmencik να σκοράρει λίγο πριν το τέλος του τελικού.
(Wyscout | Βασικές στατιστικές κατηγορίες του Πασχαλάκη)
(Wyscout | XCG είναι η πιθανότητα να γίνει η κάθε ευκαιρία από τις αναγραφόμενες, γκολ)