Ο ΠΑΟΚ μετρά αντίστροφα για το πρώτο παιχνίδι με τη Μπεϊτάρ για το β' προκριματικό γύρο του Conference League και η σελίδα στο facebook «Η ασπρόμαυρη Βίβλος» κάνει μια αναφορά στις προηγούμενες φορές που ο Δικέφαλος δεν πήρε το εισιτήριο για ευρωπαϊκή έξοδο.
Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Ο ΠΑΟΚ ετοιμάζεται να αγωνιστεί σε ευρωπαϊκή διοργάνωση για 15η συνεχόμενη χρονιά από την περίοδο 2009-10 και συνολικά για 42η στην ιστορία του. Πριν από αυτό το σερί συμμετοχών, υπήρξε μία τριετία απουσίας από ευρωπαϊκά παιχνίδια (2006-07 έως 2008-09), ενώ το αμέσως προηγούμενο διάστημα ήταν η τετραετία της τιμωρίας από την UEFA (1993-94 έως 1996-97) για τα επεισόδια στο παιχνίδι με την Paris Saint-Germain.
Η ομάδα έχει χάσει την ευρωπαϊκή έξοδο τέσσερις φορές, για τέσσερις διαφορετικούς λόγους:
▪ To 2005-06 είχε τερματίσει στην τελευταία θέση που έδινε ευρωπαϊκό εισιτήριο, αλλά μετά από προσφυγή του Ατρόμητου στην UEFA έμεινε εκτός και τη θέση του πήρε η αθηναϊκή ομάδα. Η Επιτροπή Αδειοδότησης δεν έδωσε άδεια συμμετοχής στον ΠΑΟΚ, η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ απέρριψε την προσφυγή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και η UEFA δεν δέχτηκε τη συμμετοχή των Ασπρόμαυρων για οικονομικούς λόγους. Ήταν η πρώτη φορά μετά από 9 συνεχόμενες σεζόν (το προηγούμενο ρεκόρ, που έσπασε από το τρέχον) που ο ΠΑΟΚ δεν θα έπαιζε στην Ευρώπη και η πρώτη από τρεις σεζόν ευρωπαϊκής απουσίας.
▪ Tο 1994-95, εν μέσω μίας πρωτόγνωρης αγωνιστικής και διοικητικής κρίσης στην οποία είχε οδηγηθεί μετά τον αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για (αρχικά) δύο έτη, ο ΠΑΟΚ καταφέρνει να τερματίσει 3ος και να «σβήσει» την πρώτη χρονιά τιμωρίας. Βάσει της απόφασης από την UEFA, ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε να κερδίσει δύο ευρωπαϊκές εξόδους και θα έπαιζε την τρίτη φορά που θα το κατάφερνε. Μετά από δικαστικούς αγώνες, τα δύο έτη έγιναν ένα και την επόμενη φορά που τερμάτισε σε θέση που οδηγούσε στην Ευρώπη (1996-97) αγωνίστηκε στο Κύπελλο UEFA.
▪ Την αγωνιστική περίοδο 1986-87, ο ΠΑΟΚ ήταν δεύτερος στη βαθμολογία τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος. Στην Ευρώπη έπαιζαν οι τέσσερις πρώτοι (τρεις και ο Κυπελλούχος ΟΦΗ, που ήταν ούτως ή άλλως 4ος), το βαθμολογικό σύστημα ήταν 2-1-0 και ο ΠΑΟΚ είχε απόσταση 8 βαθμών από τον Πανιώνιο. Αποφασίστηκε απεργία (μία απεργία που θα άλλαζε το τοπίο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και βασικός «οργανωτής» ήταν ο ΠΑΟΚ και ο τότε πρόεδρός του, Χάρης Σαββίδης). Συμμετείχαν όλες οι ομάδες της Α' Εθνικής, εκτός από τον 1ο Ολυμπιακό, τον 3ο Παναθηναϊκό, τον 4ο ΟΦΗ και τον 6ο Πανιώνιο (ο ΠΑΟΚ ήταν η μοναδική ομάδα της πρώτης τετράδας που έκανε απεργία, ρισκάροντας την ευρωπαϊκή συμμετοχή). Συνέπεια της απεργίας ήταν να τιμωρηθεί στους τρεις τελευταίους αγώνες ο ΠΑΟΚ (και οι υπόλοιπες 11 ομάδες) με αφαίρεση 6 βαθμών, να κερδίζουν άνευ αγώνα οι 4 απεργοσπάστες και με αυτό τον τρόπο ο Πανιώνιος (παρά τη γενική κατακραυγή από τον αθηναϊκό Τύπο) να ξεπεράσει τον ΠΑΟΚ και να τερματίσει στην 4η θέση.
▪ Το 1962-63 ο ΠΑΟΚ τερμάτισε 4ος στη βαθμολογία, αλλά -κυρίως- τερμάτισε 1ος ανάμεσα στις ομάδες της Θεσσαλονίκης, κάτι που του έδινε ευρωπαϊκό εισιτήριο στο Κύπελλο Εκθέσεων (Inter-Cities Fairs Cup). Θα ήταν η πρώτη του ευρωπαϊκή συμμετοχή, αλλά η διοίκηση του ΠΑΟΚ προτίμησε να μην αγωνιστεί και να παραχωρήσει τη θέση στον Ηρακλή. Ενδεχομένως αυτό να λειτούργησε θετικά στην ιστορία του ΠΑΟΚ, καθώς την επόμενη σεζόν έκαναν ντεμπούτο στην ομάδα ο Γιώργος Κούδας και ο Κούλης Αποστολίδης και ποιος ξέρει τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν ήταν διαφορετικές οι παράμετροι -είναι από αυτές τις περιπτώσεις που λες «άσ' το όπως είναι, μην πειράζεις τίποτα».
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook