Κακό είναι το διάστημα που διανύει από τις αρχές του Απρίλη ο ΠΑΟΚ, καθώς ο Δικέφαλος μετράει 4 ήττες και 1 ισοπαλία μέσα στον Απρίλιο για όλες τις διοργανώσεις, ενώ μάλιστα σε αυτά τα 5 ματς, έχει βρει δίχτυα μόλις 2 φορές, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να «πονοκεφαλιάζει» για το επιθετικό πρόβλημα της ομάδας του.
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Περτσινίδης
Τη λύση στην επιθετική δυστοκία της ομάδας του καλείται να βρει ο Ραζβάν Λουτσέσκου, ο οποίος δείχνει πως βασίζει πολλά πάνω στον Νέλσον Ολιβέιρα, ο οποίος ξεκίνησε σιγά-σιγά να παίρνει λεπτά συμμετοχής μετά τον πολύ σοβαρό τραυματισμό που τον άφησε εκτός σχεδόν όλη την σεζόν. Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να... αντέξει επιθετικά όλο αυτό τον καιρό που απουσίαζε ο Πορτογάλος φορ, βρίσκοντας λύσεις κυρίως από την περιφέρεια και τις πτέρυγές του, καθώς οι φορ του δυσκολεύονται να βρουν δίχτυα.
Αυτό άλλωστε, αποδεικνύουν και τα στατιστικά της σεζόν, τα οποία δεν είναι και ιδιαίτερα... κολακευτικά για Άκπομ και Τσόλακ. Μπορεί αμφότεροι να κάνουν αρκετή δουλειά στο γήπεδο, ιδίως ο πρώτος, πιέζοντας ψηλά, μαρκάροντας και βγαίνοντας συχνά εκτός του... κουτιού, ωστόσο ένας επιθετικός «τρέφεται» από τα γκολ και αμφότεροι δεν έχουν συχνή επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα.
Πιάνοντας το θέμα, αρχικά, περισσότερο επιφανειακά, ο Τσόλακ μετράει 16 συμμετοχές (από την στιγμή που επέστρεψε στον ΠΑΟΚ), 1 γκολ και 1 ασίστ. Στον αντίποδα, ο Βρετανός φορ έχει 45 συμμετοχές με τον Δικέφαλο, 10 γκολ και 3 ασίστ. Οι αριθμοί αυτοί, αφορούν όλες τις διοργανώσεις συνολικά (πρωτάθλημα, κύπελλο, Ευρώπη).
Εμβαθύνοντας στο θέμα, διαπιστώνουμε πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους επιθετικούς του ΠΑΟΚ, οι οποίοι δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί, καθώς μετρούν τελικές προσπάθειες.
Οι επιδόσεις στο πρωτάθλημα
Ξεκινώντας λοιπόν απ' την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος, ο Τσόλακ ξεκίνησε ως βασικός σε 7 ματς, δηλαδή το 27% των αγώνων, έχοντας 0% συμμετοχή σε γκολ, είτε πετυχαίνοντας ο ίδιος το τέρμα, είτε δίνοντας την τελική πάσα. Από την άλλη, ο Άκπομ ξεκίνησε 24 φορές ως βασικός (στο 58% των αγώνων), μετρώντας 5 γκολ και 2 ασίστ, συμμετέχοντας δηλαδή στο 14% των τερμάτων που σημείωσε η ομάδα.
Συνολικά λοιπόν, ο ΠΑΟΚ πέτυχε 50 γκολ στην κανονική περίοδο της Super League και μονάχα τα 5 προήλθαν από πόδι επιθετικού του. Χαρακτηριστικό το γεγονός πως ο Κούρτιτς μόνος του, αγωνιζόμενος στην μεσαία γραμμή, είχε περισσότερα γκολ απ' ότι οι δύο επιθετικοί μαζί. Αυτό το στατιστικό, δεν άλλαξε και στους πρώτους 4 αγώνες των Play Off, καθώς εκεί μπορεί οι δύο επιθετικοί να μετρούν έκαστος από ένα γκολ, αλλά και πάλι ο Κούρτιτς μόνος του έχει περισσότερα.
Στο σύνολο λοιπόν, ο Τσούμπα Άκπομ μετράει 32 προσπάθειες για γκολ στο πρωτάθλημα, εκ των οποίων οι 21 κατέληξαν στον στόχο και μόλις οι 6 στα δίχτυα. Στον αντίποδα ο Τσόλακ μέτρησε 10 συνολικά τελικές προσπάθειες, 7 εντός εστίας και μόλις 1 στα αντίπαλα δίχτυα. Εκεί που ο Άκπομ βοηθάει πολύ περισσότερο, είναι στην πίεση και στην συμμετοχή στο παιχνίδι της ομάδας. Μετράει 10 κλεψίματα, αριθμός ο οποίος δείχνει πως πιέζει ψηλά τις άμυνες και πρεσάρει ούτως ώστε να μπορέσει να κερδίσει κάποια μπάλα, ενώ έχει και πάνω από 55 λάθη, το οποίο μεταφράζεται ως συμμετοχή στην ανάπτυξη της ομάδας μεν, αλλά με όχι και τόσο μεγάλη επιτυχία δε.
Μονοδιάστατα τα πράγματα στο κύπελλο
Στο Κύπελλο ο Άκπομ δεν έχει... ανταγωνισμό, καθώς έχει αγωνιστεί σε 5 παιχνίδια, έναντι 0 του Τσόλακ, μετρώντας 2 γκολ και 1 ασίστ, συμμετέχοντας δηλαδή στο 50% των τερμάτων της ομάδας στο θεσμό.
Βέβαια, τα δύο τέρματα τα σημείωσε κόντρα στην ΑΕΛ, στον πρώτο γύρο του θεσμού για τον ΠΑΟΚ, καθώς στα ματς με ΑΕΚ και την Μ. Πέμπτη (21/4) με Ολυμπιακό, έμεινε... άσφαιρος.
Της Ευρώπης τα παιδιά
Στην Ευρώπη, η προσφορά των δύο φορ φαίνεται με το... κυάλι. Ο Άκπομ έχει 2 γκολ (ένα με Σλόβαν Μπρατισλάβας και ένα με Λίνκολν), ενώ στην νοκ-αουτ φάση δεν προσέφερε κάτι ουσιαστικό επιθετικά, πέραν των τρεξιμάτων του. Όσον αφορά τον Τσόλακ, δεν πρόλαβε τη φάση των ομίλων καθώς επέστρεψε τον Γενάρη στον ΠΑΟΚ και στη νοκ άουτ φάση μετράει 1 ασίστ μόλις, όταν και «σέρβιρε» το γκολ στον Ζίβκοβιτς, ο οποίος έκανε το 1-0 με τη Μίντιλαντ.
Στο Conference League λοιπόν συνολικά, ο ΠΑΟΚ πέτυχε 14 γκολ (στους ομίλους και μετά), από τα οποία μόλις τα 2 προήλθαν από πόδια των επιθετικών του. Επιπλέον, ο Δικέφαλος κατάφερε να δημιουργήσει συνολικά 141 ευκαιρίες, από τις οποίες μόλις οι 16 άνηκαν στον Άκπομ και ο Τσόλακ είχε κάτω από 6.
Επιπλέον, ακόμη ένα στατιστικό που χρίζει προσοχής, είναι πως οι επιθετικοί του Δικεφάλου δεν έχουν εκμεταλλευτεί καθόλου τις στημένες φάσεις, καθώς μετρούν 0 γκολ από αυτές, παρά το γεγονός πως και οι δύο είναι δυνατοί και σχετικά ψηλά κορμιά. Όποιο γκολ ο ΠΑΟΚ σκόραρε φέτος από στημένη φάση, προήλθε είτε από χαφ του, είτε από σέντερ μπακ του και αυτό είναι ακόμη μια αδυναμία, που παρουσιάζει η ομάδα του Λουτσέσκου, αφού στα περισσότερα παιχνίδια έχει αρκετές στημένες φάσεις στη διάθεσή της.
Ο φορ που περίμενε ο Λουτσέσκου
Δυστυχώς, ο ΠΑΟΚ το καλοκαίρι απέκτησε έναν πολύ καλό γκολτζή ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια απέδειξε την αξία του αγωνιζόμενος στην ΑΕΚ, ωστόσο στερήθηκε τις υπηρεσίες του έπειτα από την ρήξη χιαστού που έπαθε. Ο Άκπομ δεν προορίζονταν για τον Δικέφαλο φέτος, καθώς θυμίζουμε πως αποκτήθηκε ως λύση έκτακτης ανάγκης για να καλυφθεί το κενό του Πορτογάλου, ενώ ο Τσόλακ επέστρεψε από το δανεισμό που έληξε και έμεινε διότι πουλήθηκε ο Κάρολ Σφιντέρσκι στην Σαρλότ.
Ο Λουτσέσκου, δείχνει να στηρίζει πολλά στον Νέλσον Ολιβέιρα, καθώς ήταν ο άνθρωπος που το καλοκαίρι άναψε το «πράσινο φως» για τη μεταγραφή του Πορτογάλου φορ στον ΠΑΟΚ, με το Δικέφαλο να του δίνει ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο.
Άλλωστε, οι δύο επιθετικοί που «τράβηξαν κουπί» από τον Γενάρη και μετά, ενδέχεται να μην βρίσκονται καν στον ΠΑΟΚ της επόμενης περιόδου, καθώς από τη μια ο δανεισμός του ενός λήγει και επιστρέφει στην Αγγλία και την Μίντλεσμπρο, ενώ ο άλλος με την επιθετική του προσφορά δύσκολα θα καταφέρει να βρει χώρο στο ρόστερ που θα έχει ο Λουτσέσκου την επόμενη σεζόν.