Έχουμε φθάσει αισίως στα τέλη του Νοεμβρίου με το δείγμα από τις ομάδες να είναι αρκετά μεγάλο για να εξαχθούν συμπεράσματα. Ο ΠΑΟΚ δίνει απόψε μια σημαντική αναμέτρηση απέναντι στη Σλόβαν Μπρατισλάβας, που θα κρίνει το μέλλον του στο Conference League.
Ας δούμε, όμως, πίσω από τους αριθμούς την πορεία του «Δικεφάλου του Βορρά» στο ευρωπαϊκό του ταξίδι. Υπάρχει ένα ρητό, το οποίο λέει: «οι αριθμοί δε λένε την αλήθεια». Αν θέλεις να πεις ψέματα όντως μπορείς να το κάνεις, αλλά υπάρχει και μια άλλη θεωρία, στην οποία δεσπόζει το μότο: «αν ξέρεις να διαβάζεις τους αριθμούς τότε μπορείς να αντικατοπτρίσεις την αλήθεια». Με αυτή τη φράση θα δούμε τι έχει καταφέρει και τι όχι ο ΠΑΟΚ στους αγώνες του που έχει δώσει μέχρι στιγμής στον όμιλο της Ευρώπης.
Του λείπει η αποτελεσματικότητα και τον προδίδει η άμυνα
Οι «ασπρόμαυροι» στις τέσσερις αναμετρήσεις τους στο Conference League έχουν πετύχει 6 τέρματα και έχουν δεχτεί 4. Η πρώτη ανάγνωση που μπορεί να κάνει κάποιος χωρίς να εμβαθύνει πολύ, είναι πως ο ΠΑΟΚ σημειώνει 1.5 γκολ και δέχεται 1 ανά αγώνα.
Με τη βοήθεια του SofaScore μπορούμε να δούμε ακόμα πιο αναλυτικά τους αριθμούς και συγκεκριμένα πόσες μεγάλες ευκαιρίες δημιουργεί στην αντίπαλη εστία και πόσες δημιουργούν οι αντίπαλοί του. Ο «Δικέφαλος» στην επίθεση έχει το εντυπωσιακό 3.2 big chances per game (μεγάλες ευκαιρίες ανά παιχνίδι), χάνοντας το 1.8 αυτών, σε 10.3 τελικές που επιχειρεί ανά παιχνίδι. Το 3.2 αποτελεί σπουδαίο επίτευγμα για την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου, όπως και το 1.5 που εν τέλει καταλήγει στα δίχτυα.
Την ίδια ώρα που η πρωτοπόρος του ομίλου, Κοπεγχάγη, έχει 1.8 big chances per game, αστοχώντας μόλις 0.5 και έχει 9 γκολ υπέρ της. Άρα στον ΠΑΟΚ κοστίζει η αποτελεσματικότητα, διότι ο αριθμός των μεγάλων ευκαιριών που καταλήγουν στα δίχτυα για τις δύο ομάδες είναι σχεδόν ο ίδιος, 1.3 για τους Δανούς, 1.5 για τους Θεσσαλονικείς.
Ο ΠΑΟΚ και στις δύο αναμετρήσεις του στην Τούμπα έχει δημιουργήσει μεγάλο αριθμό ποιοτικών τελικών αλλά κατάφερε να βρει δίχτυα μόλις δύο φορές, αποκομώντας μόλις έναν βαθμό. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο καταφέρνει να δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες μπροστά από το τέρμα του αντιπάλου, αλλά χωρίς να βρίσκει την απαραίτητη ψυχραιμία ώστε να μετουσιώσει σε γκολ τις τελικές του.
Στα μετόπισθεν τα πράγματα δεν εξελίσσονται ιδανικά για την ομάδα του Ρουμάνου τεχνικού, καθώς δέχεται 2 big chances per game. Μεγάλος αριθμός για ομάδα που θέλει να έχει συνέχεια στην Ευρώπη και έχει θέσει ως στόχο μια καλή πορεία σε αυτή. Το οξύμωρο ( όπως θα δείτε και παρακάτω ) στην περίπτωση του «Δικεφάλου» είναι η αντίθεση που παρουσιάζει σε παιχνίδια με υποδεέστερους αντιπάλους και σε αγώνες με ισοδύναμους ή καλύτερους από εκείνον, καθώς στους αγώνες που είναι το ακλόνητο φαβορί δέχεται περισσότερες φάσεις απ’ ότι σε αναμετρήσεις που οι ισορροπίες με τον αντίπαλο είναι πιο λεπτές.
Η εξήγηση μπορεί να είναι απλή, αλλά και πολύπλοκη ταυτόχρονα. Η έλλειψη συγκέντρωσης είναι η κυριότερη αιτία που οδηγεί στο παραπάνω στατιστικό. Επίσης, η σιγουριά που νιώθουν οι ποδοσφαιριστές όταν αγωνίζονται με ομάδες που θεωρητικά είναι του χεριού τους μπορεί να θεωρηθεί ως δεύτερη εξήγηση στο φαινόμενο των μεγάλων ευκαιριών των αντιπάλων.
Η εικόνα του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη είναι μια μικρογραφία με την αντίστοιχη στο ελληνικό πρωτάθλημα, με τα θετικά χαρακτηριστικά του και τις παθογένειές του να κάνουν την εμφάνισή τους στις, μέχρι τώρα, τέσσερις αναμετρήσεις που έχει δώσει στους ομίλους του Conference League.
Αναλυτικά οι αγώνες
Λίνκολν - ΠΑΟΚ 0-2 ( τρεις μεγάλες ευκαιρίες ως φιλοξενούμενος/ τρεις ο αντίπαλος του )
ΠΑΟΚ - Σλόβαν Μπρατισλάβας 1-1 ( δύο μεγάλες ευκαιρίες ως γηπεδούχος/ τρεις μεγάλες ευκαιρίες ο αντίπαλός του )
Κοπεγχάγη – ΠΑΟΚ 1-2 ( τέσσερις μεγάλες ευκαιρίες ως φιλοξενούμενος/ καμία ο αντίπαλός του )
ΠΑΟΚ - Κοπεγχάγη 1-2 ( τέσσερις μεγάλες ευκαιρίες ως γηπεδούχος/ μια ο αντίπαλός του )
Ο καταλυτικός Ζίβκοβιτς και οι υπόλοιποι
Ο Σέρβος μεσοεπιθετικός είναι το Α και το Ω της επιθετικής λειτουργίας των «ασπρόμαυρων», καθώς δημιουργεί τις περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες και διαχειρίζεται τις περισσότερες κατοχές στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου από οποιονδήποτε άλλο παίκτη του ΠΑΟΚ, ενώ έχει πετύχει δύο γκολ και έχει μοιράσει μια ασίστ.
Αντρίγια Ζίβκοβιτς
Στατιστικά
Ανά αγώνα
Ποσοστό %
Επαφές
69.3
-
Δημιουργία μεγάλων ευκαιριών
3.0
-
Πάσες κλειδιά
3.0
-
Επιτυχημένες πάσες
34.3
76%
Πάσες στην άμυνα
11.3
77%
Πάσες στην επίθεση
25.0
66%
Επιτυχημένες ντρίπλες
2.0
50%
Τελικές
2.0
-
Τελικές στην εστία
1.3
-
Heatmap Ζίβκοβιτς
Τα ονόματα των Τέιλορ καιΕσίτι, σίγουρα, δεν προκαλούν ενθουσιασμό στους φίλους της ομάδας και ορισμένες φορές δίκαια. Βέβαια, η παρουσία τους στα ευρωπαϊκά παιχνίδια είναι αξιοπρόσεκτη. Ο Βραζιλιάνος μπακ στο επιθετικό κομμάτι παίρνει καλό βαθμό, με δύο ασίστ στο ενεργητικό του, στην άμυνα εμφανίζονται οι αδυναμίες του, ειδικά στις επιστροφές του σε αυτή.
Αντίθετα ο Νιγηριανός μέσος στα αμυντικά του καθήκοντα είναι εξαιρετικός. Η έντονη αδυναμία του εντοπίζεται όταν καλείται να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του ή όταν πρέπει να κρατήσει την μπάλα στην κατοχή του, άλλωστε δεν θυμίζετε για τις επιθετικές του αρετές.
Λούκας Τέιλορ
Στατιστικά
Ανά αγώνα
Ποσοστό %
Επαφές
63.3
-
Δημιουργία μεγάλων ευκαιριών
2
-
Πάσες κλειδιά
1.8
-
Επιτυχημένες πάσες
31.5
83%
Πάσες στην άμυνα
14.8
89%
Πάσες στην επίθεση
17.5
77%
Επιτυχημένες ντρίπλες
1.5
55%
Κλεψίματα
1.5
-
Τάκλιν
2.3
-
Κερδισμένες μονομαχίες
7.0
57%
Κερδισμένες μονομαχίες στο έδαφος
5.3
62%
Κερδισμένες εναέριες μονομαχίες
1.8
47%
Heatmap Τέιλορ
Άντερσον Εσίτι
Στατιστικά
Ανά αγώνα
Ποσοστό %
Επαφές
71.0
-
Δημιουργία μεγάλων ευκαιριών
0
-
Πάσες κλειδιά
1.0
-
Επιτυχημένες πάσες
48.3
89%
Πάσες στην άμυνα
25.0
91%
Πάσες στην επίθεση
23.3
86%
Επιτυχημένες ντρίπλες
2.3
88%
Κλεψίματα
1.7
-
Τάκλιν
3.0
-
Κερδισμένες μονομαχίες
9.3
61%
Κερδισμένες μονομαχίες στο έδαφος
8.0
62%
Κερδισμένες εναέριες μονομαχίες
1.3
57%
Heatmap Εσίτι
Ο ΠΑΟΚ έχει στοιχεία που μπορεί να βασιστεί αλλά δεν μπορεί με τις παθογένειες που εμφανίζει σε ορισμένα παιχνίδια να προχωρήσει πολύ στην Ευρώπη. Οι λύσεις πρέπει να βρεθούν άμεσα, αρχής γενομένης από την αποψινή αναμέτρηση στην Μπρατισλάβα.