Ο Μίροσλαβ Στοχ επέστρεψε στην Τούμπα και στην Θεσσαλονίκη πέντε χρόνια μετά την αποχώρησή του και αυτή τη φορά ήρθε για να μείνει, αφού μετακόμισε στους νταμπλούχους Ελλάδας ως κανονική μεταγραφή και όχι ως δανεικός όπως το 2013.
Τώρα που η σκόνη της μεταγραφής του έκατσε, είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να πούμε μερικά πράγματα για το πόσο ο Σλοβάκος εξτρέμ άλλαξε σε σχέση με την εποχή της πρώτης θητείας του στον ΠΑΟΚ.
Τα τελευταία τρία χρόνια παρακολουθώ στενά το πρωτάθλημα Τσεχίας εξαιτίας της ενασχόλησής μου στο ένθετο Metrobet της Metrosport. Τα δύο από αυτά τα χρόνια ο Στοχ έπαιζε στην Σλάβια Πράγας. Ετσι, θα σας παραθέσω μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία και θα καταθέσω και την προσωπική μου άποψη για αυτά που είδα από τον Στοχ αυτά τα δύο χρόνια.
Ο Σλοβάκος εξτρέμ προέρχεται από την καλύτερη χρονιά της καριέρας του. Βέβαια πρέπει να δούμε πίσω από αυτή την πρόταση. Ο 29χρονος μεσοεπιθετικός πέτυχε 14 γκολ και μοίρασε 13 ασίστ σε 49 εμφανίσεις του σε όλες τις διοργανώσεις. Τα 12 από τα 14 γκολ και τις 11 από τις 13 ασίστ, τα σημείωσε σε 33 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα Τσεχίας (κανονική διάρκεια και πλέι οφ) πραγματοποιώντας ένα εκπληκτικό πρώτο μισό της σεζόν.
Πιο συγκεκριμένα, σε 19 ματς πρωταθλήματος μέχρι τον Δεκέμβρη πέτυχε 11 γκολ και έδωσε 5 ασίστ, παίζοντας και στα 19 βασικός και στα 14 εξ αυτών αγωνίστηκε και στα ενενήντα λεπτά. Στα πλέι οφ έπαιξε και στα πέντε παιχνίδια αλλά μόνο σε ένα βασικός. Στο Γιουρόπα Λιγκ είχε 12 συμμετοχές με 2 γκολ και 2 ασίστ, όμως στο σημαντικότερο παιχνίδι της χρονιάς με την Τσέλσι στο Λονδίνο έπαιξε ως αλλαγή μόλις 12 λεπτά .
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι ο Στοχ είχε δύο πρόσωπα τη φετινή χρονιά, ένα εξαιρετικό στο πρώτο μισό και ένα μέτριο στο δεύτερο. Αυτό καταδεικνύει και την απόφαση του προπονητή της Σλάβια να μην ζητήσει να παραμείνει ο Σλοβάκος όταν εκείνος ζήτησε να μεταγραφεί. Ο Τρπισόφσκι δεν ήταν ευχαριστημένος μέσα στη χρονιά από την αμυντική συμπεριφορά του Στοχ, κάτι που ποτέ δεν ήταν το δυνατό του σημείο, και πιστεύοντας πως πάνω από όλα είναι η ομάδα δεν έθεσε βέτο στην διοίκηση για την παραμονή του, έχοντας την πεποίθηση πως θα καλύψει το κενό του εκ των έσω προσωρινά, αν δεν γίνει κάποια μεταγραφή.
Την αμέσως προηγούμενη χρονιά (2017-2018), ο Στοχ είχε χαμηλότερα νούμερα στην Σλάβια. Συγκεκριμένα πέτυχε 6 γκολ και μοίρασε 6 ασίστ σε 39 ματς. Τα 4 από τα 6 γκολ και οι 4 από τις 6 ασίστ σημειώθηκαν σε 26 αγώνες στο πρωτάθλημα Τσεχίας, πραγματοποιώντας αυτή τη φορά έναν πολύ καλό δεύτερο γύρο με 13 εμφανίσεις, 4 γκολ και μία ασίστ και αγωνιζόμενος σε 13 σερί παιχνίδια ως βασικός. Φυσικά κυρίαρχο ρόλο έπαιξε η αλλαγή προπονητή στη Σλάβια, αφού με την Σιλχάβι στον πάγκο ο Στοχ δεν είχε τόσες ευκαιρίες ενώ με τον Τρπισόφσκι καθιερώθηκε.
Αυτή η εξαιρετική διετία στην Τσεχία και στην Σλάβια τον έφερε ξανά στις κλήσεις της Εθνικής Σλοβακίας, δύο χρόνια μετά την τελευταία συμμετοχή του. Με την Σλάβια μπορεί να μην κατάφερε να αγωνιστεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, όμως κατέκτησε δύο Κύπελλα και ένα πρωτάθλημα και έκανε μία εκπληκτική πορεία στην Ευρώπη τη χρονιά που μόλις τελείωσε. Σε όλα αυτά φυσικά έπαιξε ρόλο και η αλλαγή στην οικογενειακή του κατάσταση καθώς ο Στοχ έγινε πατέρας και αφοσιώθηκε στην οικογένειά του και στο ποδόσφαιρο.
Τη χρονιά που πέρασε στον ΠΑΟΚ (2013-2014) είχε 46 εμφανίσεις, 10 γκολ και 10 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Τα 7 γκολ και οι 5 ασίστ σε 30 παιχνίδια ήταν στο πρωτάθλημα, πραγματοποιώντας έναν πολύ καλό πρώτο γύρο με 4 γκολ και 5 ασίστ σε 15 παιχνίδια και 8 σερί αγώνες ως βασικός.
Συμπέρασμα: Ο Στοχ είναι μια εξαιρετική μεταγραφή για τον ΠΑΟΚ. Ο Σλοβάκος έχει ωριμάσει σε σχέση με τα 23 του που ήρθε στον Δικέφαλο του Βορρά και οι «σειρήνες» της νυχτερινής ζωής στη Θεσσαλονίκη δύσκολα θα τον μαγέψουν τώρα που έγινε πατέρας. Επίσης, ο Σλοβάκος είναι ένας καθαρός εξτρέμ, του αρέσει και του πηγαίνει ταυτόχρονα να παίζει στα αριστερά γιατί μπορεί να σεντράρει και με τα δύο πόδια αλλά μπορεί και να συγκλίνει για να κεραυνοβολεί τους αντίπαλους τερματοφύλακες. Στη Σλάβια σκόραρε 20 φορές σε δύο χρόνια με όλους τους πιθανούς τρόπους (πέναλτι, φάουλ, σουτ εκτός περιοχής, σουτ εντός, πλασέ, σουτ από δύσκολες γωνίες, με διαγώνια σουτ, με λόμπες), μόνο με κεφαλιά δεν σκόραρε. Πλέον, έχει εμπειρία στην Ευρώπη και μπορεί να βοηθήσει παρά το γεγονός πως δεν έχει παίξει σε ομιλους τους Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό είναι ένα έξτρα κίνητρο για εκείνον. Ο ΠΑΟΚ χρειαζόταν έναν έμπειρο γιατί με εξαίρεση τον Ενρίκε, οι άλλοι τρεις καθαρόαιμοι εξτρέμ που έχει (Λημνιός, Ζαμπά, Λάμπρου) δεν έχουν εμπειρία.
Το μόνο που με προβληματίζει είναι η αμυντική του συμπεριφορά, την οποία δείχνουν και τα νούμερά του, ειδικά αν παίξει στην ίδια πλευρά με τον Μάτος που ανεβαίνει. Επίσης, το δεύτερο αρνητικό στοιχείο που υπάρχει στην απόκτησή του είναι πως στην Τσεχία έδειξε ανά διαστήματα να διαλέγει παιχνίδια και στον ΠΑΟΚ δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια παρότι υπάρχουν επιλογές. Αν βάλω σε μια ζυγαριά θετικά και αρνητικά, τα πρώτα υπερτερούν αλλά διαφοροποιούμαι από όσα έχω ακούσει και διαβάσει τον τελευταίο καιρό. Ο Στοχ δεν ήρθε για να τελειώσει την δουλειά που άφησε το 2013 όπως ακούγεται και όπως είπε και ο ίδιος. Ο Στοχ ήρθε στον ΠΑΟΚ με το σκεπτικό να βοηθήσει το νταμπλούχο Ελλάδας να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Δικέφαλος του Βορρά είναι ομάδα και ο οργανισμός έχει αλλάξει σε σχέση με το 2013. Και ο Στοχ πρέπει να το καταλάβει αυτό και να προσφέρει ουσία και θέαμα στον κόσμο των «ασπρόμαυρων».
Στα infographics που ακολουθούν μπορείτε να δείτε στατιστικά στοιχεία του Στοχ στις δύο χρονιές στη Σλάβια αλλά και τα νούμερά του με τους 5 προπονητές που έπαιξε περισσότερο.