Την απόφαση να κρεμάσει τα παπούτσια του σε εθνικό επίπεδο πήρε ο Γκόραν Πάντεφ. Ο 38χρονος επιθετικός κόντρα στην Ολλανδία έδωσε την τελευταία του παράσταση με το εθνόσημο στο στήθος έχοντας εκπληρώσει, μάλιστα, ένα μεγάλο του όνειρο να οδηγήσει την εθνική ομάδα σε μια μεγάλη διοργάνωση.
Στο 68ο λεπτό του παιχνιδιού ο τέταρτος σήκωσε τον πίνακα με τον αριθμό της φανέλας του γραμμένο και ο Πάντεφ πήρε το δρόμο της αλλαγής. Εκεί τον περίμεναν οι συμπαίκτες του για να τον αποθεώσουν, κάτι που έκανε και όλο το γήπεδο. Ένα κεφάλαιο έκλεισε για τα Σκόπια και η τελευταία του σελίδα ήταν η πιο λαμπρή. O Πάντεφ αποχαιρέτησε έχοντας 114 συμμετοχές, 31 γκολ και 18 ασίστ.
Τα χαρακτηριστικά του
Εάν και δεν είναι ο πιο αθλητικός παίκτης, έχει ένα έξυπνο ποδοσφαιρικό μυαλό και ένα πολύ καλό αριστερό πόδι. Μπορεί να μην είναι ο επιθετικός που θα σου δώσει 20 γκολ τη σεζόν αλλά όταν του δείξεις εμπιστοσύνη, ξέρει καλά πως να στο ανταποδώσει.
Έχει το ένστικτο για να σκοράρει. Έχει όραμα για το παιχνίδι, διαβάζει τις φάσεις και δεν είναι λίγες οι φορές που έβγαλε κάποιο συμπαίκτη του απέναντι στον αντίπαλο τερματοφύλακα. Έχει υποτιμηθεί αρκετά στην πορεία του αλλά πρόκειται για έναν «αδίστακτο» παίκτη μέσα στο κουτί.
Το πρώτο γκολ
Γεννημένος σε μια εποχή όπου τα Σκόπια ήταν μέρος της Γιουγκοσλαβίας ακόμη, ήταν μόλις εννέα ετών όταν συμμετείχαν στο πρώτο τους διεθνές παιχνίδι το 1993. Αγάπησε το ποδόσφαιρο όσο λίγοι και θέλησε να γίνει κομμάτι του από πολύ μικρός.
Έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα σε ένα παιχνίδι της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τον Ιούνιο του 2001, κόντρα στην Τουρκία. Ακολούθησαν συμμετοχές στην Κ21 και παρουσίες στον πάγκο ώσπου ήρθε το πρώτο γκολ.
Στο πρώτο του 90λεπτο με τη φανέλα των Σκοπίων σημείωσε το πρώτο του τέρμα στο φιλικό με τη Βοσνία ενώ ακολούθησε ένα ακόμη σε εκείνο με την Εσθονία.
Οι προσπάθειες να οδηγήσει τα Σκόπια σε τελική φάση
Είχε ενεργό ρόλο στην προκριματική φάση για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Συμμετείχε σε 11 παιχνίδια, εκ των οποίων στα οχτώ έβγαλε όλο το 90λεπτο και σημείωσε τέσσερα τέρματα. Οι Σκοπιανοί δεν κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση στα τελικά.
Ακολούθησαν τα προκριματικά για το Euro 2008, όπου είχε κατά μέσο όρο 79 λεπτά συμμετοχής και ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στις δύο νίκες επί της Ανδόρας, όπου πέτυχε ένα γκολ και έδωσε και μια ασίστ. Ολοκλήρωσε τα προκριματικά με δύο γκολ και δύο ασίστ.
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο που ακολούθησε τα Σκόπια δεν κατάφεραν να προκριθούν έχοντας επτά ήττες, μόλις δύο νίκες και μια ισοπαλία. Τα τρία γκολ του Πάντεφ δεν ήταν αρκετά.
Επόμενος στόχος ήταν το Euro 2012, όπου τα Σκόπια βρέθηκαν στον όμιλο με Ιρλανδία, Ρωσία, Ανδόρα, Αρμενία και Σλοβακία στην προκριματική φάση. Στην προσπάθεια αυτή στάθηκε άτυχος καθώς στο παιχνίδι με την Ανδόρα τον Ιούνιο του 2011 τραυματίστηκε στον αστράγαλο και έχασε τα τρία τελευταία κρίσιμα παιχνίδια. Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε βρει δίχτυα μόλις μια φορά.
Την ίδια κατάληξη είχαν και τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2014. Σε ένα όμιλο με Κροατία, Σκωτία, Σερβία, Βέλγιο, Ουαλία ο απολογισμός ήταν απογοητευτικός. Επτά ήττες, δύο νίκες και μια ισοπαλία.
Απουσία 790 ημερών
Αρκετά απογοητευμένος από την κριτική και το χλευασμό τόσο των φιλάθλων όσο και των τοπικών μέσων ενημέρωσης αποφάσισε να μείνει μακριά από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, το οποίο έμοιαζε να κάνει «χαμηλές πτήσεις» όπως είχε τονίσει.
Η έλευση του Ιγκόρ Αγγέλοβσκι στην τεχνική ηγεσία άλλαξε το σκεπτικό του και όταν ήρθε στα χέρια του η κλήση, τη δέχθηκε με χαρά. Τον Μάρτιο του 2016 φόρεσε ξανά τη φανέλα με το εθνόσημο σε ένα φιλικό με τη Σλοβενία.
Ηγήθηκε της πορείας προς το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 αλλά και πάλι δεν τα κατάφερε. Η εκκίνηση ήταν άκρως απογοητευτική καθώς τα Σκόπια μέτρησαν τέσσερις ήττες στα πρώτα πέντε παιχνίδια. Οι δύο νίκες και οι ισάριθμες ισοπαλίες στα επόμενα πέντε δεν στάθηκαν αρκετές για να δώσουν την πρόκριση.
Το «θαύμα» έγινε
Δεν έχασαν τη δεύτερη ευκαιρία, όμως, που τους δόθηκε μέσω των μπαράζ του Nations League. Πέρασαν το εμπόδιο της Γεωργίας και πήραν το εισιτήριο για τα τελικά.
Τα Σκόπια βρέθηκαν στον τρίτο όμιλο με Ολλανδία, Αυστρία και Ουκρανία. Τερμάτισαν στην τέταρτη θέση με τρεις ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια και παθητικό 8-2. Η πρώτη του συμμετοχή στην τελική φάση μιας μεγάλης διοργάνωσης ήρθε από τα πόδια του Γκόραν Πάντεφ, όπως και το πρώτο γκολ στους ομίλους.
Στο ματς της πρεμιέρας με την Αυστρία, ο 38χρονος επιθετικός εκμεταλλεύτηκε το λάθος της αντίπαλης άμυνας και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα προ κενής εστίας.
Όσα πρέπει να γνωρίζετε
1. Τα δυο γκολ που πέτυχε κόντρα στην Ισπανία τον Αύγουστο του 2009, τον βοήθησαν να ξεπεράσει τον Γκιόργκι Χρίστοφ και να γίνει ο πρώτος σκόρερ της εθνικής ομάδας
2. Το 2010 ίδρυσε μια ακαδημία ποδοσφαίρου στα Σκόπια με την ονομασία Akademija Pandev
3. Είναι παντρεμένος με τη Νάντα Πάντεβα και έχουν τρία παιδιά, το Φίλιππο, την Άννα και τη Σόφια.
4. Ο μικρότερος αδερφός του, Sashko, είναι ποδοσφαιριστής
5. Το 2019 απέκτησε την ιταλική ιθαγένεια στη Νάπολη
6. Πέρυσι, έβγαλε σε δημοπρασία τη φανέλα του για να δώσει τα χρήματα σε ένα νοσοκομείο που «πολεμούσε» με τον κορωνοϊό.
7. Το 2009 έλαβε ένα μετάλλιο από τον πρόεδρο των Σκοπίων για τη συμβολή του στη διάδοση του ποδοσφαίρου στη χώρα και την προώθηση της στο εξωτερικό.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook