Στο Metropolis 95,5 και στην εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο οικονομολόγος και φοροτεχνικός σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Δημήτρης Πανοζάχος μιλώντας για τη συνέλευση που έλαβε χώρα σήμερα (5/12), αναφορικά με τα νέα οικονομικά δεδομένα της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ και τη διαχείριση των προβλημάτων που προέκυψαν από τη σεζόν 2022-23.
Διαβάστε αναλυτικά όσα αποκάλυψε στον αέρα του Metropolis 95,5, σχετικά με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη σημερινή συνέλευση: «Όπως ξέρετε η ιστορία και η παράδοση συνεχίζεται. Όπου και να υπάρχουν ταμειακά προβλήματα στη ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο μεγαλομέτοχος αναλαμβάνει την ευθύνη και την πρωτοβουλία να τα καλύψει, ώστε η ΠΑΕ να μπορεί απρόσκοπτα να ασχολείται με αυτό που έχει να κάνει, τις αγωνιστικές της δραστηριότητες.
Έτσι, λοιπόν, στο πλαίσιο αυτό, η συνέλευση αφορά την οικονομική διαχείριση της προηγούμενης ποδοσφαιρικής περιόδου, δηλαδή το 2022. Άρα σήμερα που βρισκόμαστε στον Δεκέμβριο του 2023, συζητάμε για τον οικονομικό απολογισμό του 2022-23.
Ήταν μια χρονιά, λοιπόν, που η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είχε περίπου 28 εκατομμύρια έσοδα από εισιτήρια, διαφημίσεις, δικαιώματα, λιγότερα από τη σεζόν 2021-22 κατά 4,5 εκατομμύρια περίπου. Οι ζημίες της για αυτήν την περίοδο ήταν σχετικά αυξημένες, στα 22.455.00 ευρώ. Αυτές οι ζημίες καλύφθηκαν με χρήματα που είχε καταθέσει στο παρελθόν με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίο ο μεγαλομέτοχος.
Τα έσοδά του ήταν 28.211.000 ευρώ και το ποδοσφαιρικό του τμήμα έχει ένα κόστος στα 42.256.000 ευρώ . Αυτό είναι το κόστος λειτουργίας του. Δυστυχώς ή ευτυχώς στο ελληνικό ποδόσφαιρο οι ΠΑΕ δεν είναι κερδοφόρες. Τα εισιτήρια, τα διαφημιστικά, οι πορείες στην Ευρώπη, αυτά είναι που καθορίζουν τα έσοδα, Αν δεν υπήρχε ο μεγαλομέτοχος στον ΠΑΟΚ, θα υπήρχαν δυσκολίες. Μαζί με τα 6 εκατομμύρια που αποφασίστηκαν σήμερα, από το 2012 που έχει εισέλθει ο πρόεδρος, θα ξεπεράσει τα 180 εκατομμύρια. Πέρυσι είχε 13 εκατομμύρια ζημία.
Μιλάμε για μια χώρα με περίπου 11 εκατομμύρια κατοίκους, που το βιοτικό της επίπεδο δεν μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι τιμές εισιτηρίων δεν μπορεί να είναι υψηλές και εμείς θέλουμε η ομάδα να κάνει πρωταθλητισμό και παράλληλα να κάνει και πορεία στη Ευρώπη. Άρα το κενό που υπάρχει, πρέπει να το καλύπτει είτε με τις καλές πορείες είτε με κάποιον άλλον τρόπο. Όταν λοιπόν κάνει καλές πορείες στην Ευρώπη η ομάδα, θα είναι περιορισμένες οι ζημίες».
Παράλληλα, αποκάλυψε από που προέρχονται τα μεγαλύτερα έσοδα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ: «Δεν είναι σίγουρα τα εισιτήρια το μεγαλύτερο έσοδο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Τα μεγαλύτερα είναι οι διαφημίσεις και οι χορηγίες, που ήταν περίπου 15 εκατομμύρια. Τα εισιτήρια είναι 4 εκατομμύρια, δεν είναι νούμερα μεγάλα. Αν δείτε τα νούμερα της Φρανκφούρτης πχ, θα δείτε ότι τα εισιτήρια και τα τηλεοπτικά δικαιώματα έχουν άλλο κόστος
Αν ο ΠΑΟΚ είχε νέο γήπεδο με αυξημένη χωρητικότητα, θα είχε και περισσότερα έσοδα: «Φαντάζομαι ναι, γιατί και η εμπορική εκμετάλλευση της ΠΑΕ, θα ενίσχυε τα έσοδα. Θα διευκόλυνε και θα βοηθούσε στα έσοδα».
Τέλος, αναφορικά με τα 22 εκατομμύρια «ζημία», πόσες κερδοφόρες χρήσεις προηγούμενων ετών, έχουν συγκεντρωθεί για να καλυφθεί αυτή η ζημία: «Χρέη δεν υπάρχουν. Ο ΠΑΟΚ είναι ρυθμισμένος. Οι «ζημιές» καλύπτονται από τις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου.
Στη Ελλάδα σήμερα δεν έχει υπάρξει ΠΑΕ που να είναι κερδοφόρα, αυτό έχει να κάνει με το μοντέλο που λειτουργεί το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όλες οι ομάδες ενισχύονται από τα κεφάλαια. Αυτό ισχύει και στην Ευρώπη, με το Financial Fair Play. Ο ΠΑΟΚ δεν θα έχει πρόβλημα με το FFP, είναι ελεγχόμενο. Αυτό το παρακολουθεί κανείς διαχρονικά. Σε κάθε περίπτωση, παραμένουν θετικά τα κεφάλαια της ΠΑΕ ΠΑΟΚ».