Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πάνω από 1000 νέα κρούσματα. Στους 58 οι νεκροί, 458 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα σήμερα 29/12:
Σήμερα ανακοινώνουμε 1047 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 136976, εκ των οποίων το 52.3% άνδρες.
5380 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40566 (29.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
458 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 140 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 877 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 58 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4730 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1923 (40.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Πέτσας: Πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όσους εμβολιάζονται
Έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν παραληφθεί 429.000 εμβόλια της Pfizer και έως τον Ιούνιο, με τη σταδιακή αδειοδότηση των εμβολίων και άλλων εταιρειών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα συνολικά 25 εκατ. δόσεις για να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού, εφόσον το επιθυμεί.
Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπογραμμίζοντας πως μόνο με τον μαζικό εμβολιασμό θα πετύχουμε να δημιουργήσουμε το τείχος ανοσίας που απαιτείται για να βάλουμε τέλος στην πρωτοφανή περιπέτεια που ζήσαμε το 2020 με την πανδημία και να πάρουμε πίσω τη ζωή μας στα χέρια μας. Τόνισε δε ότι γι' αυτό το λόγο ο εμβολιασμός όλων των πολιτών δεν είναι μόνο μέτρο αυτοπροστασίας, αλλά μια βαθιά κίνηση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.
Ερωτηθείς για ποιο λόγο δίδεται προτεραιότητα στον εμβολιασμό υπουργών και κρατικών αξιωματούχων, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι ο λόγος είναι διττός: αφενός για συμβολικούς λόγους, όσον αφορά στην κορυφή της πολιτειακής ηγεσίας. Αφετέρου διότι επιλέγεται μια σειρά μελών της κυβέρνησης που είναι απαραίτητη για τη συνέχεια του κράτους.
«Ακούω ανοησίες για τον υπουργό Υγείας. Είναι δυνατόν να μην εμβολιάζεται ο υπουργός Υγείας, όταν είναι στην πρώτη γραμμή κι επισκέπτεται νοσοκομεία και κέντρα υγείας για να είναι εκεί και να δίνει το πρόσταγμα; Ή μέλη της κυβέρνησης που είναι κοντά στον πρωθυπουργό, όπως ο υπουργός Επικρατείας και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά και ζήτησε «να πέφτουμε σ' αυτό το επίπεδο λαϊκισμού», ενώ πρόσθεσε ότι η ομάδα των εν λόγω στελεχών είναι κάτω κι από το 1% του συνόλου του πληθυσμού.
Τα δύο ορόσημα για τον εμβολιασμό
Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν δύο χρονικά ορόσημα για την επιχείρηση «Ελευθερία»: «Το ένα είναι να πάει σωστά η αλυσίδα εμβολιασμού μέσα στον Ιανουάριο, για να δούμε αν δουλεύει σωστά το σύστημα. Από εκεί και μετά, έχει μεγάλη σημασία να φτάσουμε ως τον Ιούνιο, αυξάνοντας συνεχώς τον αριθμό των δόσεων, ώστε να έχουμε πετύχει τον αρχικό μας προγραμματισμό, ο οποίος είναι 25 εκατ. δόσεις ως το τέλος Ιουνίου, δηλαδή να εμβολιάσουμε το σύνολο του πληθυσμού έως τότε, εφόσον το επιθυμεί», είπε.
Σε ό,τι αφορά την προτεραιοποίηση για τους εμβολιασμούς, ξεκαθάρισε ότι το πλάνο θα επικαιροποιείται ανάλογα με το διαθέσιμο αριθμό εμβολίων. Όμως, το σχέδιο προβλέπει ότι θα προηγηθούν οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες, καθώς και οι ηλικιωμένοι και το ηλικιακό όριο θα πέφτει διαρκώς, ανάλογα με τις δόσεις που θα παραλαμβάνονται. Επίσης, σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι θα αποδίδεται μετά τη δεύτερη δόση, θα είναι και στα αγγλικά και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού, υπενθυμίζοντας τη συζήτηση που γίνεται σε όλο τον κόσμο για το αν με αυτό μπορεί π.χ. κάποιος να ταξιδέψει ελεύθερα. Επίσης, ανέφερε ότι εξαρχής υπήρξε πολύ ικανοποιητική ανταπόκριση για τον εμβολιασμό από το ιατρικό προσωπικό και όχι τόσο πολύ από το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά τα ποσοστά συμμετοχής αυξάνονται σταδιακά και σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των διαθέσιμων δόσεων του εμβολίου για τον Ιανουάριο θα καλύψει τις ανάγκες. Πρόσθεσε δε ότι το σχέδιο αφορά στον εμβολιασμό του συνόλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.
Πηγή: dikaiologitika.gr