Η νέα έκδοση του ελληνικού ελικοπτέρου MH-60, την οποία θα υλοποιήσει κατασκευαστικά για λογαριασμό της Ελλάδος η αμερικανική εταιρεία Lockheed-Martin, θα αποτελέσει ένα καταλύτη άσχημων εξελίξεων για τα νέα γερμανικής κατασκευής τουρκικά υποβρύχια, τα οποία θα νιώσουν έναν πραγματικό κίνδυνο από αέρος, και σε συνδυασμό με τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη P-3 ORION τα ελικόπτερα αυτά θα σαρώνουν πραγματικά το Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο.
Κατά την διάρκεια έκθεσης για οπλικά συστήματα θάλασσας, αέρος και διαστήματος στις ΗΠΑ, το συγκεκριμένο ελικόπτερο είχε εντυπωσιάσει όλους τους ειδικούς με το ιδιαίτερα αναβαθμισμένο οπλοστάσιό του, ενώ θεωρείται παγκοσμίως το καλύτερο στο είδος του.
Η Lockheed με κόστος 21 εκατομμύρια δολάρια θα προβεί στην ολική τροποποίηση του ανθυποβρυχιακού ελικοπτέρου MH-60R στην ελληνική διαμόρφωση.
"Αυτή η παραγγελία παρέχει μη επαναλαμβανόμενη υποστήριξη για την υποστήριξη των προσπαθειών διαμόρφωσης τεσσάρων ελικοπτέρων MH-60R από την έκδοση ( μέσω FMS) στην διαμόρφωση που ζήτησε η ελληνική πλευρά", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ σήμερα. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας είχε υπογράψει επιστολή αποδοχής (LoA) για 4 ελικόπτερα MH-60R με την αμερικανική κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος στρατιωτικών πωλήσεων (FMS) τον Ιούλιο του 2020.
Τα νέα ελικόπτερα MH-60R θα αντικαταστήσουν το Agusta Bell 212 σε αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW). Σε συνδυασμό με 11 εκσυγχρονισμένα Sikorsky S-70B6 θα αποτελέσουν τον «μακρύ» βραχίονα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για αποστολές εναντίον τουρκικών υποβρυχίων και πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η ελληνική έκδοση MH-60R θα είναι εξοπλισμένη με πυραύλους Hellfire, κατευθυνόμενους πυραύλους και σύγχρονες τορπίλες Mk.54, οι οποίες θα πρέπει να αποτελέσουν αιτία ανησυχίας για το τουρκικό ναυτικό, αναφέρουν ξένα αμυντικά πρακτορεία ειδήσεων με σαφή γνώση στο θέμα. Τα ελληνικά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα εξοπλισμένα με πυραύλους και διαθέτοντας υπερσύγχρονους αισθητήρες, αναμένεται να προστατεύσουν τα πλοία του ελληνικού πολεμικού και εμπορικού ναυτικού από ασύμμετρες απειλές.
Κύρια αποστολή τους αφορά τον ταχύτατο εντοπισμό των 6 υποβρυχίων Type 214 που ναυπηγεί η Τουρκία μέσω της Γερμανίας, τα οποία αποτελούν σαφώς απειλή για τις ελληνικές φρεγάτες τύπου S που δεν διαθέτουν συρόμενο σόναρ αλλά βασίζονται σε παλαιότερους τύπους σόναρ.
Το ραντάρ που θα είναι εξοπλισμένα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ROMEO έχουν τρομερές δυνατότητες εντοπισμού και καταστροφής υποβρύχιων στόχων αλλά στόχων επιφανείας σε πολύ μακρινές αποστάσεις.
Το ελληνικό Πεντάγωνο έχοντας στο μυαλό του τις εξελίξεις αυτές, είναι ένα βήμα μπροστά, καθώς τροποποιεί τα υπό παραλαβή αμερικανικά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ΜΗ-60R (Romeo), τα οποία αναμένεται να ενταχθούν στο ΠΝ το αργότερο το 2022, για να μη χαθεί το ελληνικό πλεονέκτημα, στο Αρχιπέλαγος μας. Τα εν λόγω ελικόπτερα, είναι ό,τι πιο προηγμένο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και δεν λέγονται τυχαία «φονιάδες υποβρυχίων».
Υπενθυμίζουμε ότι τα ΜΗ-60R (Romeo), θεωρούνται τα καλύτερα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα στον κόσμο αυτή την περίοδο, και δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα γίνεται η έκτη χώρα μετά τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Δανία, τη Σαουδική Αραβία και την Ινδία που αποκτάει αυτό το τρομερό οπλικό σύστημα στον τομέα του ανθυποβρυχιακού πολέμου.
Τα ελικόπτερα ΜΗ-60R είναι εξοπλισμένα για τις ανθυποβρυχιακές αποστολές τους με εκτοξευτή ηχοσημαντήρων (sonobuoy) και με βυθιζόμενο σόναρ χαμηλής συχνότητας, ειδικεύονται δηλαδή στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Τα Romeo έχουν πολύ υψηλού επιπέδου τεχνολογικά και ηλεκτρονικά συστήματα και θα αναβαθμίσουν σημαντικά τον στόλο ελικοπτέρων του ΠΝ. Διαθέτουν ένα πλήρως ψηφιακό κόκπιτ με 4 έγχρωμες οθόνες που δίνουν άμεσα όλες τις κρίσιμες πληροφορίες σε μια επιχείρηση.
Σε συνδυασμό με την γαλλικές φρεγάτες και τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το ελληνικό Αρχιπέλαγος, μετατρέπεται σε μια τεράστια “παγίδα’ για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και το σχέδιο της “Γαλάζιας Πατρίδας” ακυρώνεται πλέον στην πράξη.
Πηγή: enoplos.gr