Δημήτρης Εφραίμογλου Γιώργος Παπαθεοδώρου (πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων) Κατερίνα Σακελλαροπούλου (Πρόεδρος της Δημοκρατίας) Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Δέσποινα Πορτοκάλη (επικεφαλής της οργάνωσης) Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου
Το μέλλον του Ελληνισμού στην Ίμβρο και την Τένεδο απασχόλησαν τις εργασίες του Πανιμβριακού Συνεδρίου, το οποίο διεξήχθη το Σάββατο, στην Αθήνα. Στο Συνέδριο παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου , ενώ την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.
Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους παράγοντες, οι οποίοι θα λειτουργήσουν καθοριστικά για τις προοπτικές της Ίμβρου υπογραμμίζοντας τη σημασία της ελληνικής εκπαίδευσης και τη βαρύτητα της πνευματικής και πολιτισμικής διάστασης στη βιώσιμη ανάπτυξη. Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτησαν ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Γιώργος Κωτσηρας και η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή, ο πρόεδρος του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ίμβρου π. Χρύσανθος Γεωργίου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων κ. Γιώργος Παπαλιάρης και ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος. Εκ μέρους των διοργανωτών η επικεφαλής της οργάνωσης κ. Δέσποινα Πορτοκάλη τόνισε πως δεν πρόκειται για ένα συνέδριο εντυπώσεων, υπογραμμίζοντας ότι μέσα από γόνιμες συζητήσεις και με τη συμμετοχή αξιόλογων προσωπικοτήτων, θα αναζητηθούν τρόποι για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη των ελληνικών κοινοτήτων στην Ίμβρο και την Τένεδο.
Γιώργος Παπαθεοδώρου (πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων) Δέσποινα
Πορτοκάλη (επικεφαλής της οργάνωσης) Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.
Βαρθολομαίος Κατερίνα Σακελλαροπούλου (Πρόεδρος της Δημοκρατίας) Σοφία
Κουνενάκη Εφραίμογλου Δημήτρης Εφραίμογλου
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων κ Γιώργος Παπαθεοδώρου επισήμανε ότι η διεκδίκηση της ισονομίας και του σεβασμού των μειονοτικών και ατομικών δικαιωμάτων των Ελλήνων της Ίμβρου αποτελεί ζήτημα εφαρμογής διεθνών συμβάσεων, ενώ σημείωσε ότι η Ιμβρος μπορεί να γίνει γέφυρα της Ελλάδας και της Ευρώπης με την Τουρκία. Τα θέματα του συνεδρίου που είχε τον τίτλο «Ίμβρος και Τένεδος: Νόστος και Προοπτική», συζητήθηκαν σε 3 ενότητες. Στην πρώτη ενότητα τέθηκε το ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο, εντοπίστηκαν τα προβλήματα και προτάθηκαν λύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν την ισονομία στην Ίμβρο.
Κατερίνα Σακελλαροπούλου ( Πρόεδρος της Δημοκρατίας ) Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Δέσποινα Πορτοκάλη (επικεφαλής της οργάνωσης )
Σημαντικές ήταν οι αναφορές που έγιναν στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία της Ίμβρου και στην ανάγκη στήριξης τους για την συνέχιση της ελληνικής εκπαίδευσης ως πυλώνα ανάκαμψης της ελληνικής κοινότητας. Στη δεύτερη ενότητα διατυπώθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες και χρήσιμες ιδέες για την οικονομική ανάπτυξη, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός για την αύξηση του αριθμού των Ελλήνων στην Ίμβρο και για την οικονομική και κοινωνική ευημερία τους. Στην τρίτη ενότητα αναδείχθηκε ο ρόλος της διατήρησης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ίμβρου και της συμβολής της στην βιώσιμη ανάπτυξη.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σημασία της διαπολιτισμικοτητας, ως τρόπου επικοινωνίας, σεβασμού της διαφορετικότητας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου έγιναν, διαδικτυακά, παρεμβάσεις εκπροσώπων Ιμβριακων και Τενεδιακων φορέων από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Γερμανία και τη Νότια Αφρική. Το Συνέδριο, διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Ιμβρίων, με τη συνεργασία της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης και του Συλλόγου Τενεδίων "Ο Τέννης".