Το ξεκίνημα του Παναθηναϊκού στη φετινή Super League έχει φέρει πάλι το χαμόγελο και την ελπίδα στον κόσμο του και όχι άδικα. Η παρουσία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο της ομάδας αποπνέει υγεία και αυτοπεποίθηση σε όλο τον οργανισμό και αυτό φανερώνεται και στις τέσσερεις γραμμές του αγωνιστικού χώρου.
Οι «πράσινοι» μετά το πέντε στα πέντε απολαμβάνουν τη μοναξιά στην κορυφή της βαθμολογίας. Το πρόγραμμα των πρώτων 5 αγωνιστικών ήταν ευνοϊκό για τους «πράσινους», δίνοντας τους 4 από τους 5 αγώνες στην έδρα τους. Η αναμέτρηση της Τούμπας φέρει χαρακτήρα κρας τεστ για την ομάδα του «τριφυλλιού», απέναντι στο δεύτερο της βαθμολογίας, ΠΑΟΚ, οποίος και αυτός με τη σειρά του έχει κρατήσει το αήττητο μετά το πέρασμα των πρώτων στροφών του πρωταθλήματος.
Θα ήταν αδόκιμο και αφελές να δώσουμε την ταμπέλα ντέρμπι τίτλου, καθώς βρισκόμαστε στις αρχές Οκτωβρίου και πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως η φετινή σεζόν δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες. Η διακοπή των εγχώριων πρωταθλημάτων, λόγω Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλάζει το οργανόγραμμα των ομάδων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μια δεύτερη προετοιμασία στα μέσα της χρονιάς.
Παρόλα αυτά, ο αγώνα της Κυριακής (2/10, 21:30, Live στο Metrosport.gr) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως παιχνίδι αυτοπεποίθησης, αφού μια νίκη του Παναθηναϊκού θα εδραίωνε ακόμα περισσότερο την πορεία πρωταθλητισμού, ενώ μια επικράτηση του ΠΑΟΚ θα έκανε άπαντες στην ομάδα να κοιτάξουν με περισσότερη αισιοδοξία και ηρεμία το μέλλον.
Με τη βοήθεια των αριθμών θα δούμε σε ποιες κατηγορίες είναι πρώτη η ομάδα του Γιοβάνοβιτς, ποιοι ποδοσφαιριστές είναι πιο απειλητικοί, ποιος είναι ο εγκέφαλος της ομάδας και ποιος είναι ο αφανής εργάτης στη μεσαία γραμμή των «πράσινων».
Πρώτος στις μεγάλες ευκαιρίες
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς βαδίζει αισίως στη δεύτερη χρονιά του στον πάγκο του Παναθηναϊκού, με την ομάδα να βελτιώνεται από παιχνίδι σε παιχνίδι και να παρουσιάζει, όσο περνάει ο καιρός, καλύτερη εικόνα και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Τη φετινή σεζόν οι «πράσινοι» δημιουργούν τις περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες, όχι τις περισσότερες τελικές, τις περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες το τονίζουμε, γιατί άλλο η ποσότητα των τελικών και άλλο η ποιότητα αυτών.
Στον παρακάτω πίνακα θα δούμε πόσες μεγάλες ευκαιρίες δημιουργούν ανά αγώνα, πόσες τελικές κάνουν ανά αγώνα, πόσα γκολ έχουν πετύχει και πόσα από τα γκολ έχουν προέρθει μέσα από τη μεγάλη περιοχή, για τους πέντε πρώτους της βαθμολογίας.
Ομάδες
Γκολ (μέσα από τη μεγάλη περιοχή)
Μεγάλες ευκαιρίες ανά αγώνα
Τελικές ανά αγώνα (μέσα από τη μεγάλη περιοχή)
Παναθηναϊκός
9 (7)
3.0
12,0 (8)
ΠΑΟΚ
5 (5)
2.0
12,8 (8)
Ολυμπιακός
7 (7)
1.6
13,4 (8,2)
Άρης
8 (6)
1.4
12,0 (6)
ΑΕΚ
8 (6)
1.4
12,6 (7,8)
Οι «πράσινοι» δημιουργούν τις περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες, ενώ έχουν τις λιγότερες τελικές (μαζί με τον Άρη). Αυτό φανερώνει ως ένα βαθμό και τη φιλοσοφία του Γιοβανοβιτς στο επιθετικό κομμάτι. Ο Σέρβος τεχνικός από την περασμένη σεζόν έχει δείξει πως θέλει υπομονή και σωστό διάβασμα της φάσης από τους παίκτες του, δεν θέλει τελικές που έχουν λίγες πιθανότητες απειλής. Ουσιαστικά προτιμάει την έξτρα πάσα που θα αυξήσει τις πιθανότητες για να σημειωθεί το γκολ.
Στο παρακάτω θα δούμε το αντίστροφο, δηλαδή πόσες μεγάλες ευκαιρίες δέχονται, πόσες τελικές κάνουν οι αντίπαλοί τους ανά αγώνα, πόσα γκολ έχουν δεχτεί και πόσα από αυτά είναι μέσα από τη μεγάλη περιοχή
Ομάδες
Γκολ-κατά (μέσα από τη μεγάλη περιοχή)
Μεγάλες ευκαιρίες ανά αγώνα (κατά)
Τελικές ανά αγώνα -κατά (μέσα από τη μεγάλη περιοχή)
Παναθηναϊκός
1 (1)
0.4
6,2 (3,8)
ΠΑΟΚ
2 (2)
0.6
8,4 (4,2)
Ολυμπιακός
4 (3)
0.8
9,4 (3)
Άρης
4(4)
0.6
10,6 (6,2)
ΑΕΚ
3 (2)
1.4
7,4 (4)
Ο Παναθηναϊκός όχι μόνο δημιουργεί τις περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες από τους υπόλοιπους, αλλά δέχεται και τις λιγότερες, με τον ΠΑΟΚ να βρίσκεται όμως κοντά στις επιδόσεις των «πρασίνων».
Αξίζει να σημειώσουμε πως τα νούμερα που παρουσιάσαμε παραπάνω έχουν έναν μικρό αστερίσκο. Και αυτός είναι το πρόγραμμα των ομάδων και κατ’ επέκταση τα ντέρμπι που έχουν δώσει οι ομάδες τις πέντε πρώτες αγωνιστικές. Οπότε το δείγμα είναι ικανοποιητικό, ώστε να βγάλουμε τα πρώτα συμπεράσματα της σεζόν, αλλά η αγωνιστική χρονιά έχει πολλά παιχνίδια ακόμη και πολλά μπορούν να αλλάξουν.
Ο εγκέφαλος και ο αφανής εργάτης
Το «τριφύλλι» στο πρόσωπο του Ρούμπεν Πέρεθ βρήκε έναν προπονητή μέσα στο γήπεδο, οποίος καθοδηγεί τους συμπαίκτες του σε άμυνα και επίθεση. Ο Ισπανός μέσος είναι ο μαέστρος της ομάδας του Γιοβάνοβιτς, έχοντας τις περισσότερες επαφές με τη μπάλα, από όλους τους συμπαίκτες του, δηλαδή είναι ο παίκτης που χειρίζεται τις περισσότερες κατοχές της ομάδας του. Αλλά και αυτός με τις περισσότερες αναχαιτίσεις της μπάλας. Το εντυπωσιακό με τον 33 χαφ είναι τα ποσοστά των επιτυχημένων πασών του.
Τα στατιστικά του Πέρεθ στη SuperLeague:
Ανά αγώνα
Επαφές
72.6
Επιτυχημένες πάσες
59.2 (91%)
Επ. πάσες στην επίθεση
24.4 (88%)
Επ. μακρινές μεταβιβάσεις
6.2 (84%
Αναχαιτίσεις
1.8
Κερδισμένες μονομαχίες
2.8 (50%)
Ο Άνταμ Τσέριν αποκτήθηκε το φετινό καλοκαίρι τελείως αθόρυβα ως μια έξτρα επιλογή στη μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού, με τον διεθνή Σλοβένο να μετατρέπεται σε βασικό και αναντικατάστατο κομμάτι της ενδεκάδας των «πρασίνων». Ο 23χρονος συμπληρώνει ιδανικά το δίδυμο Πέρεθ-Κουρμπέλης, έχοντας περισσότερη ελευθερία στο επιθετικό κομμάτι και παρά το νεαρό της ηλικίας του αγωνίζεται με ωριμότητα και ηρεμία. Ο Τσέριν ουσιαστικά είναι ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Τρέχει σε όλο το γήπεδο, κερδίζει τις περισσότερες μονομαχίες από οποιονδήποτε άλλο συμπαίκτη του κατά τη διάρκεια του αγώνα και παράλληλα βοηθάει εξαιρετικά την επιθετική τριάδα που αγωνίζεται μπροστά του.
Τα στατιστικά του Τσέριν στη SuperLeague:
Ανά αγώνα
Επαφές
53.3
Επιτυχημένες πάσες
33.0 (80%)
Επ. πάσες στην επίθεση
18.3 (73%)
Επιτυχημένα τάκλιν
2.2
Αναχαιτίσεις
1.2
Κερδισμένες μονομαχίες
4.7 (44%)
Ο Αϊτόρ και οι υπόλοιποι
Οι μεταγραφές των Σπόραρ, Βέρμπιτς και Μπερνάρντ ενθουσίασαν τον κόσμο του Παναθηναϊκού και δικαιολογημένα, βλέποντας μετά από χρόνια την ομάδα τους να φέρνει ποδοσφαιριστές ικανούς να κάνουν τη διαφορά. Οι δύο τελευταίοι (Βέρμπιτς και Μπερνάρντ) δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμη πλήρως στην ομάδα, αλλά αυτό δεν προβληματίζει τον Γιοβάνοβιτς, βλέποντας τους «παλιούς» να βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά.
Ο λόγος για τους Αϊτόρ και Παλάσιος, οι οποίοι συνεχίζουν με τη φόρα της περσινής σεζόν και αποτελούν μόνιμη απειλή για της αντίπαλες άμυνες. Στην εξίσωση έχει μπει και ο Σπόραρ, με τον Σλοβένο επιθετικό να έχει τις περισσότερες τελικές ανά αγώνα για τη ομάδα του (3.0), πετυχαίνοντας δύο γκολ σε πέντε αναμετρήσεις στο πρωτάθλημα.
Ο Αϊτόρ
έχει τραβήξει όλα τα βλέμματα πάνω του, έχοντας ήδη πέντε τέρματα και δύο ασίστ σε πέντε αγώνες πρωταθλήματος, ενώ είναι ο δεύτερος ποδοσφαιριστής του «τριφυλλιού» με τις περισσότερες τελικές ανά αγώνα και πρώτος στις πάσες-κλειδιά, δηλαδή οι πάσες που δημιουργούν άμεσα ξεκάθαρη ευκαιρία για γκολ. Επίσης, από δικές του ενέργειες προέρχονται οι περισσότερες ευκαιρίες του Παναθηναϊκού, με αποτέλεσμα να είναι με διαφορά ο πιο απειλητικός παίκτης των «πρασίνων».
Τα στατιστικά του Αϊτόρ στη SuperLeague:
Ανά αγώνα
Επαφές
50.2
Τελικές (εντός εστίας
2.4 (1.0)
Πάσες-κλειδιά
2.2
Επιτυχημένες πάσες
27.8 (78%)
Επ. πάσες στην επίθεση
17.2 (64%)
Επ. μακρινές μεταβιβάσεις
3.2 (73%)
Από την άλλη ο Παλάσιος
δεν έχει μέχρι στιγμής την παραγωγικότητα του συμπαίκτη του, μετρώντας μόλις ένα τέρμα σε πέντε αγώνες, αλλά παραμένει εξίσου απειλητικός με τον Ισπανό, έχοντας 1.8 τελικές ανά αγώνα και 1.0 εντός εστίας, δηλαδή οι τελικές του έχουν μεγαλύτερο ποσοστό ευστοχίας σε σχέση με τους προηγούμενους δύο (Σπόραρ και Αϊτόρ). Η μεγάλη διαφορά με τον Αϊτόρ, είναι ότι ο Αργεντινός δεν θα επιχειρήσει πολλές μακρινές μεταβιβάσεις στο παιχνίδι, προσπαθώντας να βρει κάποιον συμπαίκτη του στην πλάτη της άμυνας, καθώς είναι αυτός που κινείται στην πλάτη των αμυνόμενων, ενώ προτιμάει να συνεργαστεί με κοντινές πάσες για να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα.
Τα στατιστικά του Παλάσιος στη SuperLeague:
Ανά αγώνα
Επαφές
37.2
Τελικές (εντός εστίας
1.8 (1.0)
Πάσες-κλειδιά
2.0
Επιτυχημένες πάσες
19.6 (80%)
Επ. πάσες στην επίθεση
14.2 (72%)
Επ. μακρινές μεταβιβάσεις
0.4 (67%)
Το παιχνίδι της Κυριακής Κυριακής (2/10, 21:30, Live στο Metrosport.gr) ανάμεσα στους πρωτοπόρους του πρωταθλήματος μπορεί να μην κρίνει τον πρωταθλητή, αλλά είναι άκρως σημαντικό για τη ψυχολογία των δύο ομάδων.