Eκπληκτικά πράγματα συνέβησαν το τελευταίο τριήμερο, με αντικείμενο μια τροπολογία για τα κωλύματα των αθλητικών παραγόντων, που κατέθεσε σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.
«Φωτογραφικές» διατάξεις που ευνοούν συγκεκριμένες υποψηφιότητες στις εκλογές αθλητικών ομοσπονδιών, από τη μια, «φωτογραφική» διάταξη για το ζήτημα της σχέσης ΑΕΚ - Μελισσανίδης - ΟΠΑΠ, από την άλλη. Για το τελευταίο, ανατρέπεται η νομοθετική ρύθμιση του Γιώργου Βασιλειάδη πέρσι, με την οποία μπορούσες να έχεις μέχρι και 15% σε στοιχηματική εταιρεία και παράλληλα να είσαι μέτοχος σε αθλητική ανώνυμη εταιρεία. Στην ΑΕΚ το συνδέουν και δημόσια με τον «πόλεμο» που υπάρχει πλέον με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Ολυμπιακό.
Αλλά το κορυφαίο ζήτημα που εκθέτει ανεπανόρθωτα τους εμπνευστές της τροπολογίας, είναι άλλο... Στην τροπολογία που κατέθεσε την Πέμπτη προς συζήτηση και ψήφιση, ο Λευτέρης Αυγενάκης δίνει τη δυνατότητα σε καταδικασθέντες σε πρώτο και δεύτερο βαθμό να συνεχίζουν κανονικά να συμμετέχουν στον χώρο του Αθλητισμού! Μέχρι να πάει η υπόθεσή τους σε τρίτο βαθμό (στον Αρειο Πάγο) και η απόφαση να καταστεί αμετάκλητη. Μέχρι σήμερα έπρεπε να έχει καταστεί τελεσίδικη.
Συνεπώς, σύμφωνα με αυτό που πήγε να περάσει ο Αυγενάκης, θα μπορούσε ένα πρόσωπο στο ποδόσφαιρο ή σε άλλο άθλημα να έχει καταδικαστεί για αλλοιώσεις αποτελεσμάτων, για απάτες, για εκβιάσεις ή για οποιοδήποτε άλλο ποινικό αδίκημα και να μην μπορεί να τον κουνήσει κανείς από την θέση του, μέχρι τον Αρειο Πάγο.
Ολα αυτά τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η δίκη για την υπόθεση της «συμμορίας» στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με κατηγορούμενο τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη, του Ατρομήτου Γιώργο Σπανό και πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΠΟ, μεταξύ άλλων.
Εντονες αντιδράσεις
Οπως ήταν φυσικό, υπήρξε κατακραυγή και αντιδράσεις άμεσα. Τόσο από την αντιπολίτευση όσο και σε αρθρογραφία στην οποία άμεσα επισημάνθηκε τι πήγαινε να γίνει. Ζήτημα με τα κωλύματα το οποίο έπρεπε να «θεραπευθεί» υπήρχε. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα είχαμε έκπτωση από οποιοδήποτε αξίωμα, με τελεσίδικο παραπεμπτικό βούλευμα για κακούργημα ή για πλημμέλημα.
Το τελευταίο με χρονικό όριο δεκαετίας. Ωστόσο αποδείχθηκε έμπρακτα, πως υπήρχε κενό στον αθλητικό νόμο, σε σχέση με το τι γινόταν με το που έβγαινε η απόφαση σε πρώτο βαθμό. Ετσι, με κάποιες νομικές ερμηνείες που χρησιμοποιήθηκαν, κατέστη δυνατό ακόμη και να θεωρηθεί πως δεν υπήρχε καν κώλυμα (!), για καταδικασμένο σε πρώτο βαθμό παράγοντα.
Κι ενώ θα περίμενε κανείς πως μια κυβερνητική παρέμβαση και μάλιστα με χαρακτήρα κατεπείγοντος θα φρόντιζε να διορθώσει ακριβώς αυτό, ο Λευτέρης Αυγενάκης στην ουσία το πήρε ως δεδομένο και πήγε να το επεκτείνει υπέρ των παραγόντων που έχουν ή θα έχουν θέμα με καταδίκες. Να τους δίνει κι άλλο χρόνο με δυνατότητα να κατέχουν αξιώματα!
Σύμφωνα με πληροφορίες, με το που βγήκαν στη δημοσιότητα τα πρώτα άρθρα με αναφορές στο θέμα, την Παρασκευή, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, σε νομοσχέδιο του οποίου μπήκε η τροπολογία του Αυγενάκη, επικράτησε αναστάτωση. Το θέμα έφτασε στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια κι αποφασίστηκε αντί για την επέκταση της «περιόδου χάριτος» στους κατάδικους παράγοντες που πήγε να περάσει ο Αυγενάκης, να διορθωθεί τελικά αυτό που έπρεπε να διορθωθεί. Δηλαδή να εξασφαλιστεί πως συνεχίζεται το κώλυμα και μετά τις καταδίκες και μέχρι να αθωωθεί κάποιος, αν τελικά αθωωθεί.
Χθες, έπειτα από ένα 48ωρο μέσα στο οποίο δεν έκανε καμιά αναφορά στο θέμα, ο Αυγενάκης εμφανίστηκε στο twitter κι επιχείρησε να καρπωθεί κιόλας την εξέλιξη! «Οποιος παραπέμπεται σε δίκη για κακούργημα, σύμφωνα με τη διάταξη που καταθέσαμε, δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται αθλητικά, έως ότου εκδοθεί απαλλακτική απόφαση. Κάνουμε αυστηρότερο το κώλυμα της σχετικής διάταξης του 1999...».
Βεβαίως η δική του τροπολογία, όπως κατατέθηκε, καμιά μέριμνα δεν λάμβανε για το κενό νόμου, αντίθετα, ξεκάθαρα προσπάθησε να επεκτείνει το πλεονέκτημα, υπέρ των κατάδικων παραγόντων. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο υφυπουργός Αθλητισμού εμφανίζει μια ιδιαίτερη ευκολία στο να προσαρμόζει την πραγματικότητα στη δική του εκδοχή. Κοινώς, αν η πραγματικότητα δεν ταιριάζει με αυτό που λέει, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.
Ενας υφυπουργός που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών εδώ και μήνες για τον τρόπο που χειρίζεται τα θέματα της δικαιοδοσίας του. Περνάει με την τροπολογία... την κόκκινη γραμμή. Η ίδια η κυβέρνηση του έχει αφαιρέσει στην πράξη σημαντικό μέρος των αρμοδιοτήτων του και το έχει εκχωρήσει στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Ποιος είναι λοιπόν ο λόγος που παραμένει στη θέση του; Εκτός και αν λειτουργεί ως «εν δυνάμει Ιφιγένεια»...
πηγή: efsyn.gr