Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται το Κίεβο, όπου ακούγονται εκρήξεις, ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις στα βόρεια. Οι κάτοικοι κρύβονται σε καταφύγια και σε σταθμούς του μετρό.
Εκρήξεις από πυρά πυροβολικού ακούστηκαν στα περίχωρα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα. Δεκάδες εκρήξεις ακούστηκαν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Washington Post.
Πληροφορίες των ειδησεογραφικών πρακτορείων θέλουν πυροβολισμούς και εκρήξεις να ακούγονται κοντά σε κυβερνητικά κτίρια, μέσα στο Κίεβο.
Λίγα λεπτά πριν από τις 5.30 τα ξημερώματα ήχησαν σειρήνες για αεροπορική επιδρομή στο Χάρκοβο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ από το πρακτορείο Ukrinform.
Νωρίς το πρωί πάντως, ο στρατός της Ουκρανίας ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ότι η Ρωσία «επιτέθηκε σε μία από τις στρατιωτικές μονάδες στη λεωφόρο Νίκης στο Κίεβο και η εν λόγω επίθεση αποκρούστηκε», χωρίς να διευκρινίσει ωστόσο πού ακριβώς συνέβη το περιστατικό. Την πληροφορία μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο.
Μάχες διεξάγονται στην περιοχή Βασίλκιβ στα νοτιοδυτικά περίχωρα, όπου νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι κατέρριψε ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 που μετέφερε αλεξιπτωτιστές. Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται και στο Ομπολόν, βόρειο προάστιο του Κιέβου.
Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform, στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός CHP-6, στα βορειοανατολικά του Κιέβου.
Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν κοντά στον σταθμό Μπερεστέισκα του μετρό της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι απέκρουσε ρωσική επίθεση σε κεντρική λεωφόρο του Κιέβου.
Οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται προς το κέντρο του Κιέβου από πολλαπλές κατευθύνσεις, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Οι μάχες είναι σφοδρές με άνδρες της ουκρανικής εθνοφρουράς να προσπαθούν να τις απωθήσουν, με την υποστήριξη πολιτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κυβέρνησης για ανταρτοπόλεμο.
Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να φυγαδεύσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρει η Washington Post. «Δεν φεύγω» φέρεται να απαντά ο ίδιος.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, είχε αναφέρει ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τόνισε ότι κρίνεται η μοίρα της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι συνεχίζεται ο αγώνας στο διπλωματικό μέτωπο.
Νωρίτερα, σύμβουλος του Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει με τη Μόσχα για πιθανή κατάπαυση του πυρός. Το Κίεβο ζήτησε από το Ισραήλ να μεσολαβήσει για εκεχειρία.
Η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο εκκενώθηκε με τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής και τους δημοσιογράφους που για λόγους ασφαλείας βρίσκονταν εκεί να εγκαταλείπουν. Ανάμεσα σε αυτούς και η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ανδριάνα Μαγγανιά.
Δώδεκα ώρες μετά η αυτοκινητοπομπή είχε διανύσει 500 χιλιόμετρα και βρισκόταν στα σύνορα με την Μολδαβία.
Λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Παρασκευής για πρώτη φορά ήχησαν σειρήνες στη Ζαπορίζια, ανέφερε ο απεσταλμένος στην ΕΡΤ, Γιώργος Σιδέρης και πρόσθεσε ότι στην πόλη υπάρχει συσκότιση.
Ο δημοσιογράφος Γιάννης Σουλιώτης έδωσε ανταπόκριση από το καταφύγιο του ξενοδοχείου που διαμένει η αποστολή στη Ζαπορίζια. Όπως είπε στην πόλη επικρατεί ανησυχία καθώς 120 χιλιόμετρα μακριά, η Μελιτούπολη, μετά από σφοδρές συγκρούσεις έπεσε στα χέρια των Ρώσων. Κατά τον ίδιο, υπάρχει η εκτίμηση ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα κινηθούν βόρεια προς τη Ζαπορίζια ενώ ένα άλλο τμήμα τους θα κινηθεί ανατολικά προς τη Μαριούπολη η οποία απέχει από τη Μελιτούπολη 190 χιλιόμετρα. Οι πληροφορίες που έρχονται είναι ότι η βραδιά θα είναι δύσκολη στη Μαριούπολη καθώς μαίνονται βομβαρδισμοί στα περίχωρα της πόλης.
Το χρονικό της επίθεσης στο Κίεβο την Παρασκευή
Στις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής το Κίεβο συγκλονίζεται από ισχυρές εκρήξεις. Είχε ξεκινήσει ευρείας κλίμακας πυραυλική επίθεση.
Στις 11 το πρωί ρωσικές δυνάμεις μπαίνουν στο Κίεβο, στο προάστιο Ομπολόν, εκεί όπου υπάρχουν πολλά κυβερνητικά κτίρια, μόλις 5 χιλιόμετρα από το κέντρο.
Στις 12 το μεσημέρι, ο Ζελένσκι κάλεσε τους κατοίκους της πρωτεύουσας σε αντίσταση με όπλα και βόμβες μολότοφ.
Στις 5 παρά τέταρτο το απόγευμα ουκρανικά τεθωρακισμένα παίρνουν θέσεις μάχης για να αποκρούσουν τη ρωσική προέλαση στην πόλη.
Το χρονικό της εισβολής
Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απευθύνθηκε στο έθνος του με ένα διάγγελμα που ήταν μαγνητοσκοπημένο από τη Δευτέρα και αποδεικνύει ότι ήταν μία προμελετημένη εισβολή.
Ήταν 5 η ώρα τα ξημερώματα της Πέμπτης όταν κήρυξε την έναρξη του πολέμου.
Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες άρχισαν να επελαύνουν στο ουκρανικό έδαφος με συντονισμένες πυραυλικές επιθέσεις που στόχευαν τις υποδομές της χώρας και στρατιωτικά κέντρα διοίκησης σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, ανάμεσά τους το Κίεβο και η Μαριούπολη.
Στις 2 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ξεκίνησε το σφυροκόπημα του Κιέβου, με αερομαχίες και στρατό που από τη Λευκορωσία προωθήθηκε στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Εβδομάδες έντονων διπλωματικών διεργασιών και σκληρές οικονομικές κυρώσεις προς τη χώρα του απέτυχαν να αποτρέψουν τον Πούτιν να διορθώσει, όπως είχε πει στο διάγγελμα της Δευτέρας, το ιστορικό λάθος του Λένιν να δώσει στην Ουκρανία υπόσταση κράτους.
Μόλις λίγα λεπτά από το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου εκρήξεις ήχησαν στο Κίεβο, στη Μαριούπολη και το Χάρκοβο. Η συντονισμένη επίθεση της Ρωσίας έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς.
«Στόχος μου είναι να προστατεύσω τους πολίτες που έχουν υποστεί βασανιστήρια και γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου τα τελευταία οκτώ χρόνια» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε από τον κόσμο να πολεμήσει ενώ κυρήχθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο από τις 10 το βράδυ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για επίθεση από τρία σημεία. Από τη Λευκορωσία προς την πρωτεύουσα, από τα ανατολικά προς το Χάρκοβο και από την Κριμαία, προς τη Μαριούπολη και την Οδησσό.
πηγή: ertnews
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.