Το τρίπτυχο Μάριο Μπράνκο – Πάμπλο Γκαρσία – τμήμα σκάουτινγκ είναι ικανό να δώσει υπόσχεση ότι θα υλοποιήσει ένα όνειρο του Ιβάν Σαββίδη: Να γεμίσει το ρόστερ του ΠΑΟΚ με όσο το δυνατόν περισσότερους νεαρούς ποιοτικούς παίκτες, που, στην πλειονότητά τους, θα είναι Ελληνες.
Ο Μπράνκο, ως νέος αθλητικός διευθυντής, ανέλαβε αυτό με το οποίο ποτέ δεν είχε ασχοληθεί ο… λίγο πρόεδρος, λίγο τεχνικός διευθυντής, λίγο επί των μεταγραφών, λίγο επί της διαιτησίας και λίγο επί των διεθνών σχέσεων, Λούμπος Μίχελ. Να ανιχνεύσει για εξελίξιμους παίκτες στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στη Νότια Αμερική. Να εντοπίσει παίκτες ικανούς να δημιουργήσουν υπεραξία προσφέροντας στον ΠΑΟΚ. Πολύ δύσκολη δουλειά, φυσικά, αλλά λογικά θα έχει τη συμπαράσταση του τμήματος σκάουτινγκ, το οποίο, με επικεφαλής τον Γιώργο Κωστίκο, δεν έπαψε ούτε για μια στιγμή να «χτενίζει» την παγκόσμια ποδοσφαιρική αγορά και να κάνει τις εισηγήσεις του, ανεξάρτητα με το ότι ελάχιστες από αυτές έγιναν αποδεκτές μέχρι πέρσι το καλοκαίρι.
Στόχος είναι και πρέπει να είναι να αποκτηθούν νεαροί ξένοι παίκτες τύπου Λέο Ζαμπά, αλλά και Ελληνες που δείχνουν ότι έχουν προοπτικές εξέλιξης, όπως ήταν, για παράδειγμα, ο Δημήτρης Λημνιός, όταν αποκτήθηκε με εισήγηση του Βλάνταν Ιβιτς. Απαίτηση του Ιβάν Σαββίδη είναι ταυτόχρονα να γίνουν παραγωγικές οι ακαδημίες του ΠΑΟΚ. Αρα, στο όλο εγχείρημα καθοριστικό ρόλο πρέπει να παίξει ο Πάμπλο Γκαρσία, για να υποδείξει τους πιο ικανούς και ελπιδοφόρους παίκτες της Κ-21, που εντυπωσιάζουν με την αήττητη πορεία τους εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο.
Προφανώς, για να αλλάξει ο ΠΑΟΚ ρότα σ’ αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα, ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα, θα χρειαστούν, γνώσεις. Γνώσεις, εξυπνάδα και συνέπεια στο πλάνο. Εξυπνάδα, για να εντοπιστούν οι νεαροί ποδοσφαιριστές που πραγματικά έχουν μπροστά τους λαμπρή καριέρα. Να αξιολογηθεί σωστά ποια παιδιά έχουν μέλλον και ποια δεν πρόκειται να εξελιχθούν ποτέ. Συνέπεια, για να μη χαθούν στη διαδρομή οι παίκτες που επιλέχτηκαν. Να δουλευτούν σωστά από την ίδια την ομάδα και από τους ίδιους τους προπονητές της και να μη σκορπιστούν δεξιά κι αριστερά με δανεισμούς που σκεπτικό θα έχουν οτιδήποτε άλλο εκτός από τη βελτίωση και την ανάδειξη των παιδιών αυτών.
Ακριβώς η ίδια δουλειά πρέπει να γίνει και με τους ταλαντούχους νεαρούς παίκτες που ήδη έχει στα τμήματα υποδομής ο ΠΑΟΚ. Εχουν… κουραστεί οι μικρές ομάδες του ΠΑΟΚ να παίρνουν Πρωταθλήματα όλα τα τελευταία χρόνια και έχουν… βαρεθεί να αποδεικνύουν ότι διαθέτουν τις καλύτερες ομάδες από όλες τις υπόλοιπες στην Ελλάδα. Ωστόσο, στην επαγγελματική ομάδα δεν αγωνίζεται σήμερα κανείς από αυτούς τους παίκτες. Ο ΠΑΟΚ, από δικά του παιδιά, έχει μείνει στον Σαλπιγγίδη, στον Αθανασιάδη, στον Πέλκα, στον Κουλούρη, στον Κίτσιου, στον Κάτσε, που «εκδιώχθηκε», στον Γιαννούλη, που προσφέρει εδώ και δύο χρόνια στον Ατρόμητο και στον Σιαμπάνη, που παραμένει στην αφάνεια. Είναι πάμπτωχος ο απολογισμός για μια ομάδα που υπερηφανεύεται για τη δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες της και για έναν ιδιοκτήτη που έχει σκορπίσει πολλά χρήματα για να αποδώσει καρπούς η επιχείρηση «ανάδειξη παικτών από τα σπλάχνα του ΠΑΟΚ». Αλλωστε, ο ίδιος ο Σαββίδης ξέρει καλύτερα απ’ όλους ότι, τα τελευταία χρόνια, σκόρπισε πολλά εκατομμύρια για άσκοπες, ανούσιες και επιζήμιες μεταγραφές, την ίδια ώρα που ο οργανισμός ΠΑΟΚ, με την ανερμάτιστη τακτική του, «σκότωνε» ταλέντα, τα οποία θα μπορούσαν ήδη να μεσουρανούν.
Επιμένουμε σ’ αυτό το θέμα όχι μόνο γιατί αποτελεί μυστικό της επιτυχίας για κάθε μεγάλη ομάδα, αλλά και γιατί αποτελεί κύριο στόχο του Ιβάν Σαββίδη. Το ότι δεν το πέτυχε μέχρι σήμερα οφείλεται στο γεγονός ότι εμπιστεύτηκε ανθρώπους που δεν ήταν άξιοι, ή δεν είχαν τις απαραίτητες γνώσεις. Με Γκαρσία στις υποδομές, με Μπράνκο σε ρόλο πολύ συγκεκριμένο και με ένα τμήμα σκάουτινγκ που πρέπει να υποστηριχτεί περισσότερο, υπάρχουν οι δυνατότητες για να γίνει ό,τι δεν έγινε τα τελευταία χρόνια. Ποτέ δεν είναι αργά, όσο αργά κι αν είναι.