Σε ένα επιστημονικό κείμενο με τίτλο “Ομοφωνία” η Ελληνική Παιδοπνευμονολογική Εταιρεία απαντά σε όλες τις αμφισβητήσεις και απορίες σχετικά με την αναγκαιότητα, αλλά και την ορθή χρησιμοποίηση της μάσκας στο σχολείο.
Είκοσι μέλη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με την συμβολή του Αν. καθηγητή Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπου Ανταχόπουλου και του Πανεπιστημιακού Υπότροφου ΑΠΘ Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Ηλία Ηωσιφίδη,απαντούν σε όλα τα επιχειρήματα των “αντιρρησιών της μάσκας στο σχολείο”, με παραπομπή σε επιστημονικές πηγές και μελέτες της παγκόσμιας βιβλιογραφίας για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.
Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί: “Δεν υπάρχουν δεδομένα μέχρι σήμερα που να υποστηρίζουν ότι η χρήση μάσκας είναι επιβλαβής για την υγεία των παιδιών, ενώ το διοξείδιο του άνθρακα δεν εγκλωβίζεται στη μάσκα”.
Οι γιατροί δίνουν, επίσης, όλες τις χρήσιμες συμβουλές που χρειάζονται οι γονείς για εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τη μάσκα στο σχολείο, ως αναγκαίο μέσο προστασίας της μαθητικής κοινότητας αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας από την πανδημία του κορωνοϊού.
Οι αναγνωρισμένοι τρόποι προφύλαξης από τον κορωνοϊό είναι οι εξής:
1. Σχολαστική υγιεινή των χεριών και αποφυγή επαφής τους με μάτια, μύτη και στόμα.
2. Επαρκής αερισμός χώρων.
3. Διατήρηση απόστασης (τουλάχιστον 1,5 μέτρου) μεταξύ μας.
4. Χρήση μάσκας προσώπου.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, τα παιδιά όταν είναι στο σχολείο:
Είναι πολύ δύσκολο να διατηρούν καθαρά τα χέρια τους.
Είναι δύσκολο να διαβιούν σε καλά αεριζόμενο χώρο, ιδιαίτερα το χειμώνα με το κρύο.
Είναι δύσκολο να κρατάνε την απόσταση ασφαλείας .
Γι΄ αυτό πρέπει να φοράνε μάσκα.
Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια του μαθήματος .
Η χρήση μάσκας είναι προαιρετική στο διάλειμμα, δεν χρησιμοποιείται στη γυμναστική, εφόσον γίνονται σε εξωτερικό χώρο και με την προϋπόθεση ότι διατηρείται η απόσταση ασφαλείας .
Ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι πολύ σημαντικός και συνίσταται στην:
Καθημερινή υπενθύμιση, για την σωστή προφύλαξη (1-4) .
Επιτήρηση για την διατήρηση απόστασης ασφαλείας .
Ενθάρρυνση της συμμόρφωσης σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Η χρήση «ασπίδας προσώπου», δεν συνιστάται σαν εναλλακτική λύση.
Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα που να δικαιολογούν την έκδοση ιατρικής γνωμάτευσης, για τη μη χρήση της μάσκας σε παιδιά με φυσιολογική ψυχοκινητική εξέλιξη.
newsit.gr