Βίντεο ντοκουμέντο ήρθε στη δημοσιότητα που δείχνει καρέ καρέ την κατάληψη του ελληνόκτητου τάνκερ St. Nikolas από το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν, στον Κόλπο του Ομάν.
Στα πλάνα που δημοσιεύτηκαν στην ιρανική τηλεόραση φαίνονται ένοπλοι να προσγειώνονται με ελικόπτερα πάνω στο τάνκερ και να το καταλαμβάνουν.
Σημειώνεται πως το Ιράν που ανέλαβε και επίσημα την ευθύνη για την κατάληψη του τάνκερ ανέφερε πως 19 μέλη του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένου ενός 20χρονου Έλληνα δόκιμου πλοίαρχου βρίσκονται σε κράτηση, ενώ η πλοιοκτήτριά εταιρεία δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει μαζί τους.
Το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο, σημαίας Νήσων Μάρσαλ, της εταιρείας Empire Navigation, βρίσκεται στο αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν.
Σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης από την πλοιοκτήτρια εταιρεία
Το πλοίο, προηγουμένως είχε φορτώσει 145.000 τόνους αργού πετρελαίου στο λιμάνι της Βασόρα στο Ιράκ και κατευθυνόταν προς την αλιεία της Τουρκίας, ναυλωμένο από τουρκική εταιρεία μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.
Οι ένοπλοι που ανέβηκαν επάνω φορούσαν μάσκες, μαύρες στολές στρατιωτικού τύπου, ακινητοποίησαν το πλήρωμα και έκλεισαν τους δέκτες του πλοίου.
Η Βρετανία και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούν στενά την υπόθεση, ενώ η πλοιοκτήτριά εταιρεία δήλωσε έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
Η ιστορία του πλοίου
Το πλοίο βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης ΗΠΑ – Ιράν για 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου . Τον Φεβρουάριο του 2022, η ομάδα United Against Nuclear Iran δήλωσε ότι υποπτεύεται ότι το δεξαμενόπλοιο μετέφερε πετρέλαιο από το νησί Khargh του Ιράν , τον κύριο τερματικό σταθμό διανομής πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο.
Για μήνες, το πλοίο St. Nikolas (πρώην Suez Rajan) είχε ακινητοποιηθεί στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Σιγκαπούρης πριν αποπλεύσει ξαφνικά για την ακτή του Τέξας χωρίς εξήγηση. Το πλοίο εκφόρτωσε σε άλλο δεξαμενόπλοιο τον Αύγουστο.
Τον Σεπτέμβριο, η Empire Navigation δήλωσε ένοχη για λαθρεμπόριο ιρανικού αργού πετρελαίου που υπόκειται σε κυρώσεις και συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 2,4 εκατ. δολαρίων για μια υπόθεση που αφορούσε το δεξαμενόπλοιο, σύμφωνα με το Sky News.
Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο του 2022 οι Ιρανοί Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης κατέλαβαν δύο ελληνόκτητα πλοία και τον Ιούλιο του 2023, το πλοίο Richmond Voyager ελληνικής ιδιοκτησίας αλλά ναυλωμένο από την αμερικανική Chevron δέχτηκε πυροβολισμούς από πλοίο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού κατά τη διάρκεια προσπάθειας για κατάληψη.