Η φετινή διοργάνωση τα είχε όλα. Συνολικά καταρρίφθηκαν 125 ολυμπιακά ρεκόρ σε 10
κατηγορίες και 32
παγκόσμια ρεκόρ σε 8 κατηγορίες. Ξεχώρισαν, επίσης, οι 91
εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές και η
Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων της ΔΟΕ
κέρδισαν μετάλλια.
Επιμέλεια: Χρήστος Περδίκης
Πίσω από αυτές τις διακρίσεις, κρύβονται αθλητές, που ξεπέρασαν τον εαυτό τους, μεταξύ άλλων και Έλληνες. Ας πάμε να τους ανακαλύψουμε...
Μίλτος Τεντόγλου: «Ελπίζω να σας έκανα περήφανους»
Ο Μίλτος Τεντόγλου έχει διαλύσει τον ανταγωνισμό στο μήκος ανδρών. Στις τελευταίες έξι μεγάλες διοργανώσεις μετρά μόνο χρυσά μετάλλια και ένα άργυρο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2022. Από κοινού με τον Καρλ Λουίς, είναι οι μοναδικοί, που έχουν κατακτήσει δύο συνεχόμενα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στο μήκος, καθώς κέρδισε και στο Τόκιο το 2021.
Νόβακ Τζόκοβιτς: «Τιμή...»
«Έβαλα την καρδιά, την ψυχή, το σώμα, την οικογένειά μου, όλα σ' αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στα 37 μου χρόνια. Είναι τιμή να παίζω για τη Σερβία», είπε μεταξύ άλλων, μετά το ΕΠΟΣ. Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα από τα πρόσωπα των Ολυμπιακών Αγώνων φέτος. Ο «Νόλε» σε ηλικία 37 ετών και 74 ημερών κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.
Με αυτό το μετάλλιο, έσπασε και άλλο ένα ρεκόρ. Έγινε, ο μόλις πέμπτος αθλητής με Golden Slam (Australian Open, French Open, Wimbledon, U.S. Open και χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο) μετά τους Ραφαέλ Ναδάλ, Σερένα Γουίλιαμς, Αντρέ Αγκάσι και Στέφι Γκραφ. Επίσης, έγινε ο μοναδικός, που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο χωρίς να χάσει ούτε ένα σετ!
Λέον Μάρσαλ: «Όνειρο...»
«Από μικρός ονειρευόμουν να ζήσω και να κερδίσω ένα μετάλλιο Ολυμπιακών Αγώνων», δήλωσε με νόημα. Πρόκειται για το... πρόσωπο των Ολυμπιακών Αγώνων φέτος. Ο Λέον Μάρσαλ, 22 ετών, κατέκτησε 4 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια (100 πρόσθιο,100 πεταλούδα, 400 μεικτή ατομική, σκυταλοδρομία 4 επί 100). Όλα αυτά τα επιτεύγματά σε μόλις 22 ετών. Παράλληλα, κατέρριψε και το Παγκόσμιο ρεκόρ στη μεικτή ατομική, του Μάικλ Φελπς, από το μακρινό 2008.
Ιμάν Κελίφ: «Είμαι γυναίκα»
«Μια γυναίκα, όπως κάθε άλλη γυναίκα. Γεννήθηκα γυναίκα, έζησα ως γυναίκα, αγωνίστηκα ως γυναίκα», τόνισε μεταξύ των άλλων. Η Ιμάν Κελίφ έμεινε στην ιστορία στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, όχι τόσο για την κατάκτησή του χρυσού μεταλλίου με το Ιράν στην πυγμαχία στα 60 κιλά, αλλά και για έναν ακόμη λόγο... 'Έγινε γνωστή στη φετινή διοργάνωση, καθώς περιείχε στο αίμα της υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, επειδή είναι intersex, από ότι το φυσιολογικό ποσοστό. Η ομοσπονδία του μποξ την είχε αποκλείσει το 2023, για τον ίδιο λόγο, ωστόσο, η ΔΟΕ φέτος την επέτρεπε.
Σίντι Ενγκάμπα... Η πρώτη πρόσφυγας
«Το να είμαι η πρώτη πρόσφυγας που κερδίζει μετάλλιο σημαίνει τα πάντα για μένα. Είμαι άνθρωπος, όπως κάθε άλλος πρόσφυγας και αθλητής στον κόσμο». Η
Σίντι Ενγκάμπα κέρδισε το χάλκινο
μετάλλιο στο μποξ στην κατηγορία των
75 κιλών και το πρώτο με την ομάδα προσφύγων.
Σημειώνεται
πως η ομάδα Προσφύγων, που έκανε
το ντεμπούτο της στους Ολυμπιακούς
Αγώνες στο Ρίο, έχει τη μεγαλύτερη
αποστολή στη φετινή διοργάνωση με τους 37 αθλητές
να εκπροσωπούν περισσότερους από 120
εκατομμύρια πρόσφυγες. Σε ηλικία 18 ετών, εκδιώχθηκε από τη χώρα της το Καμερούν με τον αδερφό της καθώς παραδέχθηκαν πως είναι ομοφυλόφιλοι, καθώς στη χώρα της Αφρικής απαγορεύεται.
Μόντο Ντουμπλάντις: «Ο Μίστερ...9 φορές παγκόσμιο ρεκόρ»
Ο Σουηδός, πλέον, αποτελεί τον μεγαλύτερο επικοντιστή όλων των εποχών. Έχει σπάσει, όχι μία... αλλά εννιά φορές το Παγκόσμιο ρεκόρ και ας είναι μόνο 25 ετών. Έχει να χάσει σε αγώνα από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019, στην Ντόχα του Κατάρ.
Μιχάιν Λόπεζ, ο... μύθος
«Εγώ πραγματικά είμαι το αποτέλεσμα της ιστορίας της χώρας μου. Τίποτα, δεν είναι μεγαλύτερο από αυτό, δεν υπάρχει μεγαλύτερη έμπνευση στο στήθος ενός Κουβανού». Ο Κουβανός παλαιστής πήρε το χρυσό στα 130 κιλά της ελληνορωμαϊκής και έγινε ο πρώτος που κατακτά πέντε σερί χρυσά σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2008,2012,2016,2021,2024). Είχε πάρει μέρος και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, ωστόσο είχε αποκλειστεί από τα προημιτελικά. Στο τέλος του τελικού, άφησε τα παπούτσια του επάνω στα τατάμι, κλείνοντας μια τεράστια πορεία.
Σιμόν Μπάιλς: «Εφτά χρυσά μετάλλια σε 4 Ολυμπιάδες»
Η Αμερικανίδα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο ομαδικό, το σύνθετο ατομικό και το άλμα και με αυτόν τον τρόπο έφτασε τα επτά χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Στις ασκήσεις εδάφους δύο προσγειώσεις εκτός ορίων, τις κόστισαν βαθμούς και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, ενώ στη δοκό ισορροπίας είχε πτώση. Αξίζει να σημειωθεί πως θέλει να κλείσει την καριέρα της στο Λος Άντζελες, το 2028.