«Χρυσός» Ολυμπιονίκης στο μήκος των Ανδρών με
άλμα στα 8,41 μ. (0,1) είναι ο Μίλτος Τεντόγλου! Ο κορυφαίος αθλητής με 8,60 μ., επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο την κυριαρχία του, αφού "καθάρισε" τη νίκη στο έκτο και τελευταίο άλμα του, ενώ νωρίτερα στην εξέλιξη του αγώνα μπήκε και βγήκε αρκετές φορές στην πρώτη τριάδα των νικητών. Ο άλτης του Γιώργου Πομάσκι έκανε τον καλύτερο αγώνα της ζωής του, καθώς μπόρεσε να ανταπεξέλθει στο απόλυτο στην μεγαλύτερη διοργάνωση του πλανήτη.
Ο αθλητής μας ξεκίνησε τον αγώνα του με 8,11 μ. με ένα σίγουρο άλμα και στις δυο επόμενες προσπάθειες του συνέχισε με δύο άκυρα. Στο τέταρτο άλμα πέτυχε 8,10 μ. σε ένα σημείο όπου βρέθηκε εκτός βάθρου, αφού ο Χάρισον στην πέμπτη του προσπάθεια πέτυχε 8,15 μ. και τον άφησε για λίγο τέταρτο. Ο Τεντόγλου απάντησε αμέσως επίσης με 8,15 μ. και επέστρεψε στο βάθρο των νικητών. Στην έκτη προσπάθεια οι ανατροπές ήταν πολλές. Αρχικά ο Μόντλερ, ο οποίος έκανε ένα μεγάλο άλμα, οριακά άκυρο, λίγο αργότερα ο Κασέρες σημείωσε 8,18 μ. για να περάσει τρίτος και να αφήσει και πάλι τέταρτο τον Τεντόγλου.
Ο 23χρονος αθλητής από τα Γρεβενά δεν είχε κανένα πρόβλημα όχι μόνο να απαντήσει στον Ισπανό, αλλά να βρει στο έκτο και τελευταίο του άλμα την επίδοση που έψαχνε από την πρώτη προσπάθεια. Ο Τεντόγλου με το 8,41 μ. δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Κουβανό Χουάν Ετσεβαρία, που στο τρίτο άλμα έκανε 8,41μ., ωστόσο δεν μπόρεσε να εκτελέσει το τελευταίο του άλμα, λόγω ενόχλησης στο πόδι. Ο προπονητής του Γιώργου Πομάσκι, οι συναθλητές, αλλά και όλα τα μέλη της αποστολής που ήταν στην εξέδρα του Ολυμπιακού Σταδίου πανηγύρισαν με την ψυχή τους το τελευταίο άλμα, το οποίο έβαλε το όνομα του Έλληνα αθλητή στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο 23χρονος επέδειξε φοβερή ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά πως πρόκειται για τον πιο εξελίξιμο και σταθερό άλτη των τελευταίων ετών και φυσικά τον κορυφαίο Ευρωπαίο.
Ο Χουάν Ετσεβαρία (Κούβα) κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, το πρώτο του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με άλμα στα 8,41 μ., αλλά δεύτερη προσπάθεια χαμηλότερη από του Έλληνα. Ο Κουβανός είχε κάποιο πρόβλημα με το πόδι του κι έτσι δεν εκτέλεσε το πέμπτο του άλμα, ενώ και στην έκτη προσπάθεια σταμάτησε πριν φτάσει στη βαλβίδα. Πρώτη φορά στο βάθρο των νικητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες ανέβηκε και ο τρίτος του σημερινού αγώνα, ο επίσης Κουβανός Μίκελ Μάσο με 8,21 μ.
Το 8,41 μ. που χάρισε το χρυσό μετάλλιο στον Μίλτο Τεντόγλου είναι η καλύτερη επίδοση νικητή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, από το 2004 και τη διοργάνωση της Αθήνας, εκεί όπου ο Φίλιπς είχε πετύχει 8,59 μέτρα. Το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα επιστρέφει στα χέρια Ευρωπαίου αθλητή μετά το 2012, τότε που τη νίκη είχε κατακτήσει ο Ράδερφορντ. Ο Τεντόγλου στα 23 του χρόνια είναι σίγουρο πως θα έχει την ευκαιρία να δεκδικήσει πολλές φορές ακόμη την κορυφή μεγάλων διοργανώσεων. Ο νεαρός έχει στην κατοχή ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, ένα χρυσό σε Ευρωπαϊκό ανοιχτου και δύο χρυσά σε ευρωπαϊκά κλειστού. Πλέον το μόνο που του λείπει είναι το χρυσό σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει το 2022.
Ο Μίλτος Τεντόλου μετά τον προκριματικό του μήκους δήλωσε πως θέλει - και το σημαντικότερο-, πως μπορεί να κατακτήσει μετάλλιο στους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η συνέπεια του λόγου του επιβεβαιώθηκε στον αγωνιστικό χώρο με εμφατικό τρόπο. Ο νεαρός αθλητής, ο άλτης του μέλλοντος, ο Έλληνας που μπορεί να γράψει ιστορία στο αγώνισμα κατάφερε να πετύχει ότι δεν είχαν καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια πολλοί σπουδαίοι άλτες του μήκους, όπως ο Λούης Τσάτουμας ή ο Κώστας Κουκοδήμος. Ο πρωταθλητής από τα Γρεβενά, όπως και μετά τον προκριματικό έτσι και μετά τον τελικό ήταν ευθύς στο λόγο του.
"Δεν περίμενα να κερδίσω, ειδικά έτσι. Ήμουν τυχερός σήμερα και άτυχος ταυτόχρονα. Δεν ξέρω τι έπαθα στις πρώτες πέντε προσπάθειες, οι οποίες ήταν πραγματικά χάλια. Δεν μου έβγαινε, σαν να είχα αγχωθεί, ωστόσο στο τέλος έκανα την ίδια επίδοση με τον Κουβανό, ο οποίος ήταν σε καλύτερη κατάσταση από εμένα στον σημερινό αγώνα. Νιώθω λίγο κάπως, νίκησα, αλλά νιώθω και λίγο τυχερός", είπε ο Τεντόγλου με το τέλος του αγώνα και συμπλήρωσε:
"Απλά προσπάθησα να κάνω ένα απλό άλμα στο τέλος, γιατί τελικά στα προηγούμενα άλματα μάλλον προσπαθούσα πάρα πολύ, σκεφτόμουν περίεργα και δεν μπορούσα να το βρω. Στο τελευταίο άλμα έτρεξα νορμάλ, έκανα ένα άλμα από αυτά που έχω συνηθίσει να κάνω και ήταν 8,41 μ.". Ο Τεντόγλου αναφέρθηκε και στον Ράδερφορντ, τον ολυμπιονίκη του Λονδίνου, ο οποίος έσπευσε να τον συγχαρεί με το τέλος του αγώνα. "Μου έδωσε πολλά μπράβο και μου είπε ότι ήταν καταπληκτικό το τελευταίο. Μάλιστα είδε τον αγώνα και χειροκροτούσε για εμένα". Η απονομή του χρυσού μεταλλίου στον Έλληνα αθλητή θα γίνει στη 13.07 ώρα Ελλάδος, "Ακόμη δεν νιώθω κάτι. Είμαι ήρεμος", είπε ο Τεντόγλου αναφορικά με τα συναισθήματα που του προκάλεσε η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.
Από την πλευρά του ομοσπονδιακός προπονητής Γιώργος Πομάσκι, ο οποίος μέχρι σήμερα στην καριέρα του είχε κατακτήσει μετάλλια σε όλες τις διοργανώσεις, αλλά όχι στους Ολυμπιακούς, δήλωσε: "Βγήκα από το όνειρο και είμαι στην πραγματικότητα. Το περίμενα πολλά χρόνια αυτό το όνειρο. Πίστευα σε ένα μετάλλιο. Όμως η πρώτη θέση πάει στα χέρια του παιδιού, που είναι μέσα στον αγωνιστικό χώρο και αγωνίζεται. Μετά από τόσα χρόνια από την εποχή του Τσάτουμα, ήρθε αυτό το μετάλλιο, που τόσο ήθελα. Δούλεψα με τον Μίλτο όλα αυτά τα χρόνια και βάλαμε τις βάσεις για να φέρουμε αυτές τις επιτυχίες. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον πρώτο του προπονητή, Βαγγέλη Παπανίκο, να του πω μπράβο για όσα πέτυχε εκείνος και πως συνεχίζουμε για νέες διακρίσεις.