Μέσα στο καλοκαίρι ή το αργότερο ως το Σεπτέμβριο, η ΟΛΘ Α.Ε. θα έχει εξασφαλίσει- μισθώσει, τους χώρους για τη δημιουργία dry port στη Σερβία, του δεύτερου που η Εταιρεία δημιουργεί στα Βαλκάνια.
Τα παραπάνω δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος της ΟΛΘ Α.Ε. κ. Αθ. Λιάγκος, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με Σέρβους Επιμελητηριακούς, οι οποίοι πραγματοποίησαν επίσκεψη εργασίας στη Θεσσαλονίκη και, στο πλαίσιο αυτής, επισκέφθηκαν και τον ΟΛΘ.
Η δημιουργία dry port στη Σερβία, από τον ΟΛΘ, ενδιαφέρει ζωηρά τη σερβική επιχειρηματική κοινότητα ενώ ενδιαφέρον για τα σχέδια της διοίκησης του ΟΛΘ έδειξαν και οι εκπρόσωποι Επιμελητηρίων του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, που μετείχαν στην Επιμελητηριακή αποστολή.
Έντονο το σερβικό ενδιαφέρον
Το ενδιαφέρον από πλευράς Σέρβων είναι σχεδόν αυτονόητο καθώς διαχρονικά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί πύλη για την εξυπηρέτηση των εμπορικών ροών της φίλης βαλκανικής χώρας, ενδιαφέρον που ενισχύεται με τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη εντός του ΟΛΘ αλλά και εκτός λιμένα, οδικά και, σε επόμενη φάση, σιδηροδρομικά.
Τρεις οι υποψήφιες περιοχές
Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, o εκτελεστικός πρόεδρος της ΟΛΘ Α.Ε. ενημέρωσε τους επισκέπτες του λιμένα, ότι η Εταιρεία εξετάζει τρία πιθανά σημεία εγκατάστασης του dry port στη Σερβία. Τα δύο εξ’ αυτών βρίσκονται στη νότια Σερβία, σε υπό διαμόρφωση logistics centers και το τρίτο, βορειότερα, στη Μπατάνιτσα, περιοχή κοντά στο Βελιγράδι. Και οι τρεις περιοχές συνδέονται με το σιδηροδρομικό δίκτυο, κάτι προαπαιτούμενο για τις συνδυασμένες μεταφορές.
Πάντως, στην παρούσα φάση, εξετάζονται όλες οι πλευρές που αφορούν σε αυτή τη νέα επέκταση δραστηριοτήτων, ενώ η διοίκηση του ΟΛΘ παίρνει και το feed back από πλευράς μεταφορικών εταιρειών.
Οι Σέρβοι επιμελητηριακοί δήλωσαν πρόθυμοι, από κοινού με την ΟΛΘ Α.Ε. και αφού καταλήξει η Εταιρεία στην περιοχή δημιουργίας του νέου dry port, να συνδιοργανώσουν παρουσιάσεις του project σε πιθανούς πελάτες και ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.
Με το βλέμμα και στον τουρισμό
Ωστόσο για τους Βαλκάνιους, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, δεν σημαίνει μόνο εμπορευματικές μεταφορές.
Η ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας, με 55 προγραμματισμένες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων για το 2022, είναι κάτι που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και τουριστικών γραφείων των Βαλκανίων. Άλλωστε, η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη, την οποία οι περισσότεροι βόρειοι γείτονες έχουν επισκεφθεί μία ή και παραπάνω φορές.
Επίσης, το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών του τουρισμού έχει προσελκύσει και η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα νησιά των Σποράδων, γραμμή που λειτούργησε πέρυσι με ταχύπλοο της Seajets. Η σύνδεση αναμένεται να ανανεωθεί και για το φετινό καλοκαίρι, με έναρξη των δρομολογίων την 1η Ιουλίου.
Επόμενο είναι λοιπόν, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να αποκτά και ενδιαφέρον τουριστικό για τους Σέρβους και άλλους Βαλκάνιους γείτονες.
Πηγή: grtimes.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.