Ο θάνατος του 29χρονου ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή στη Λαμία, επανέφερε στο προσκήνιο ένα ζήτημα που την τελευταία εικοσαετία ταλανίζει την αθλητική κοινότητα.
Όλα τα δάχτυλα του χεριού δεν είναι ίδια. Οπότε πρέπει να ξεχωρίσουμε την κάθε περίπτωση και να μην γενικεύσουμε με το θέμα των ξαφνικών θανάτων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Το περιστατικό της Λαμίας μοιάζει μεμονωμένο, αλλά μία ενδελεχής έρευνα θα μας φέρει μπροστά σε ανάλογες περιπτώσεις.
Ο 29χρονος έφυγε από τη ζωή γιατί δεν είχε καν δελτίο ποδοσφαιριστή! Είναι η διαβόητη υπόθεση των πλαστών δελτίων που ερευνάται σε περιοχές της χώρας και ήδη έχει οριστεί ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας.
Εχει αφήσει εποχή η εξιστόρηση ενός περιστατικού σε νησί του Αιγαίου, όπου οι ποδοσφαιριστές έπαιρναν τις θεωρήσεις των καρτών υγείας τους ταχυδρομικώς! Ενας στεριανός γιατρός απλώς υπέγραφε γιατί δεν ήθελε να κάνει τον κόπο να πάρει το πλοίο της γραμμής και να εξετάσει τους παίκτες. Δηλαδή έπαιζε με τις ζωές νέων ανθρώπων.
Εδώ υπάρχουν τέσσερα πράγματα: Ο ασυνείδητος γιατρός, οι αμελείς αθλητές, οι αδιανόητα ανεκτικοί γονείς και οι παράγοντες της ομάδας που πέρα βρέχει. Μιλάμε για εγκληματικές αμέλειες.
Ολο αυτό που περιγράφουμε είναι τελείως διαφορετικό από την έρευνα της FIFA που προέκυψε πρόσφατα. Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία προχώρησε σε καταμέτρηση των ξαφνικών θανάτων μέσα στα γήπεδα και αποδείχτηκε ότι ο αριθμός των ποδοσφαιριστών που έφυγαν από τη ζωή υπερπενταπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από την ίδια την ιατρική κοινότητα, καθώς οι συνωμοσιολόγοι είναι στη γωνία και περιμένουν.
Η στήλη θα αρκεστεί σε μία παρατήρηση που έχει να κάνει με τη νέα επιτροπή για την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Το ΕΣΚΑΝ έγινε ΕΟΚΑΝ, αλλά απ’ ότι φαίνεται άλλαξε τα ρούχα του ο Μανωλιός. Στις σχετικές επίσημες ανακοινώσεις αναφέρεται ο αριθμός των ελέγχων ντόπινγκ, αλλά ποτέ δεν γίνεται κουβέντα για τον αριθμό των θετικών δειγμάτων. Αυτό από μόνο του προκαλεί απορίες.
Η στήλη είχε ερευνήσει στο παρελθόν τον τρόπο με τον οποίο έρχονται τα αναβολικά στα χέρια των αθλητών. Ηταν τόσο απλός που ακόμα και οι ειδικοί που μας καθοδήγησαν, ξαφνιάστηκαν. Μπορούσες να παραγγείλεις με ηλεκτρονικό τρόπο το σκληρότερο αναβολικό, να το φέρεις με delivery στην Ελλάδα και να μην σε ελέγξει κανείς. Σε ορισμένες περιπτώσεις η λήψη αναβολικών από επαγγελματίες αθλητές, έχει γίνει τρόπος ζωής.
Δεν ισχυριζόμαστε ότι οι 108 καρδιακές ανακοπές ποδοσφαιριστών το 2021 οφείλονται στο ντόπινγκ. Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι, τους οποίους αργά ή γρήγορα θα εντοπίσει η ιατρική κοινότητα. Όμως όσο δεν υπάρχει διαφάνεια και φτάσαμε στο σημείο προ διετίας να χάσουμε και τη διαπίστευση του εργαστηρίου μας από τη WADA, άλλο τόσο θα βρισκόμαστε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.