Στα τέλη Μαρτίου το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ιδιωτικοποίηση του νερού είχε προκαλέσει την οργή χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους εκφράζοντας την οργή τους, ενώ στη Θεσσαλονίκη είχε διοργανωθεί μια μεγάλη συναυλία για την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού.
Εν τέλει το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής, με την κυβέρνηση να τονίζει ότι το νερό θα παραμείνει κάτω από τον δημόσιο έλεγχο, ενώ η αντιπολίτευση επιμένει πως το νομοσχέδιο έχει σκοπό την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Αλλά κάπου στο Πήλιο υπάρχει ένα χωριό, οι Σταγιάτες, και σαν άλλο Γαλατικό χωριό συνεχίζει και μάχεται κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, δείχνοντας πως δεν φοβάται κανέναν και τίποτα, υπερασπίζοντας το νερό κόντρα σε όλους.
Η Κρύα Βρύση και η διαμάχη με τον Μπέο
Η Κρύα Βρύση είναι η πηγή που τροφοδοτεί τις Σταγιάτες τα τελευταία 350 χρόνια. Μάλιστα, οι κάτοικοι του χωριού δουλεύοντας ισότιμα ανέλαβαν και καθάρισαν τη δεξαμενή που συγκεντρώνει το νερό, κάνοντας τη δουλειά του κράτους, που χρόνια αδιαφορούσε.
Όταν ο Αχιλλέας Μπέος και η ΔΕΥΑΜΒ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης Μείζονος Περιοχής Βόλου) αντιλήφθηκαν ότι οι κάτοικοι τους είχαν εκθέσει, καθαρίζοντας μόνοι τους τη δεξαμενή, αποφάσισαν να εγκαταστήσουν χλωριωτή στη δεξαμενή, με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί η γεύση και η ποιότητα του νερού, προκαλώντας παράλληλα τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Γιώργος Τόρης είχε δηλώσει στα τοπικά ΜΜΕ: «Γιατί λοιπόν να μην εκμεταλλευτούμε τις πηγές του ξακουστού σε όλο τον κόσμο Πηλίου και να μην εμφιαλώσουμε το άριστης ποιότητας νερό του ώστε να πωλείται σε όλη την Ελλάδα;», επιβεβαιώνοντας τους φόβους των κατοίκων, πως ο σκοπός τους είναι η ιδιωτικοποίηση του νερού της Κρύας Βρύσης.
«Είχαν πάρει κάποια κονδύλια για να βάλουν χλωριωτές, οι οποίοι διάβαζαν αν υπήρχε πρόβλημα στο νερό και έριχναν την κατάλληλη ποσότητα χλώριου, αλλά αυτοί έβαλαν χλωριωτές που έριχναν μόνιμα χλώριο, ασχέτως αν υπήρχε πρόβλημα ή όχι. Και το βράδυ, επειδή το νερό είναι στάσιμο στη δεξαμενή, έριχνε συνεχώς χλώριο, με αποτέλεσμα το πρωί να είναι χειρότερο και από πισίνα»,
μας είπε χαρακτηριστικά ένας κάτοικος του χωριού.
Οι κάτοικοι των Σταγιατών δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια και αποφάσισαν να ακολουθήσουν το δρόμο της δικαιοσύνης, μηνύοντας τον Αχιλλέα Μπέο, με τον δήμαρχο το Βόλου να αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της ψευδούς καταμήνυσης κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, συκοφαντικής δυσφήμισης τελεσθείσας δημόσια κατ’ εξακολούθηση κατά συρροή, απόπειρας παράνομης βίας κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, απειλής κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή για εξύβριση τελεσθείσα δημόσια κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή. Η εκδίκαση έχει προσδιοριστεί για την 1η
Νοεμβρίου του 2023.
Οι μαύρες σημαίες και τα «ελεύθερα νερά»
Ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατηρείς, καθώς φτάνεις στις Σταγιάτες είναι οι μαύρες σημαίες που έχουν τοποθετηθεί έξω από χωριό, δηλώνοντας την αντίδραση για το γεγονός πως το χωριό πλέον δεν υδροδοτείται από την Κρύα Βρύση, ενώ στη διαδρομή για το χωριό δεσπόζει το σύνθημα: «Το νερό είναι πηγή ζωής».
Στην κεντρική πλατεία του χωριού υπάρχουν συνθήματα και κρεμασμένα πανό. «Σαν το νερό των Σταγιατών δεν έχει, όποιος το πίνει πολεμάει και αντέχει. Ο αγώνας για ελεύθερα νερά συνεχίζεται», αναγράφεται σε ένα πανό. «Το νερό των Σταγιατών είναι για όλους», αναφέρει ένα σύνθημα.