Δεν είναι ένας, ούτε δύο αλλά εννέα οι προπονητές που βρέθηκαν στην άκρη του πάγκου τόσο του ΠΑΟΚ όσο και του Ολυμπιακού. Λες Σάνον, Λάκης Πετρόπουλος, Χάιντς Χέερ, Νίκος Αλέφαντος, Γιάννης Γούναρης, Τάις Λίμπρεχτες, Λιούπκο Πέτροβιτς, Όλεγκ Μπλαχίν και Ντούσαν Μπάγεβιτς. Το metrosport.gr αναλύει το πέρασμα τους από τους δύο πάγκους και το τι άφησαν πίσω τους.
Λες Σάνον
Ήρθε στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 1971 για να αναλάβει τις τύχες του ΠΑΟΚ. Έμεινε για 1367 ημέρες και θεωρείται ο άνθρωπος που δημιούργησε τη μεγάλη ομάδα του Δικεφάλου τη δεκαετία του ΄70. Κατέκτησε δύο κύπελλα (1972,1974). Αποχαιρέτησε τον ΠΑΟΚ αλλά δεν έφυγε από την Ελλάδα. Τον Ιούλιο του 1976 συμφώνησε με τον Ολυμπιακό αμέσως μετά το τέλος της εποχής Γουλανδρή. Δεν πέτυχε κάτι ιδιαίτερο.
Κάθισε τον πάγκο των Πειραιωτών δύο φορές. Η πρώτη θητεία του ήταν μικρή καθώς ήρθε Δεκέμβριο του 1970 και έφυγε μετά από τρεις μήνες. Στη δεύτερη φρόντισε να γράψει το όνομα του στην ιστορία του συλλόγου. Ανέλαβε την ομάδα τον Ιούλιο του 1972, έμεινε για 1006 ημέρες και κατέκτησε τρία διαδοχικά πρωταθλήματα (1973,1974,1975) ενώ το 1973 πήρε και το κύπελλο κάνοντας το νταμπλ. Το χειμώνα του ‘77 (Δεκέμβρης) συμφώνησε με τον ΠΑΟΚ αλλά δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τη σεζόν.
Χάιντς Χέερ
Ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Εθνικού Πειραιώς και είχε την τύχη να περάσει από τον πάγκο τόσο του Ολυμπιακού όσο και του ΠΑΟΚ. Στους «ερυθρόλευκους» δεν κατάφερε να ολοκληρώσει μια σεζόν ενώ στο Δικέφαλο έμεινε δύο. Χωρίς ιδιαίτερες επιτυχίες.
Νίκος Αλέφαντος
Αγάπησε και υπηρέτησε τον Ολυμπιακό όταν του ζητήθηκε. Τρεις φορές πέρασε από τους Πειραιώτες (Νοέμβριος 1983-Μάρτιος 1984, Ιανουάριος -Σεπτέμβριος 1994, Μάρτιος – Μάιος 2004) αλλά δεν κατάφερε να πανηγυρίσει κάποιο τίτλο. Τον Ιανουάριο του 1989 ανέλαβε τον ΠΑΟΚ έως και τον Απρίλιο του ίδιου έτους.
Μια ιδιαίτερη περίπτωση καθώς ο Γιάννης Γούναρης φόρεσε τη φανέλα των δύο ομάδων ως ποδοσφαιριστής και ανέλαβε και την τεχνική τους ηγεσία. Ο πρώτος και ο μοναδικός μέχρι στιγμής. Το 1988 συμφώνησε να κοουτσάρει από κοινού με τον Παύλο Γρηγοριάδη τον Ολυμπιακό. Την επόμενη σεζόν παρέμεινε στο Λιμάνι ως μέλος του τεχνικού επιτελείου του Γιάτσεκ Γκμοχ. Στον ΠΑΟΚ πήγε τον Μάρτιο του 1992 και τον Ιούνιο του ίδιου έτους αποχώρησε.
Τάις Λιμπρεχτς
Το βιογραφικό του ήταν εντυπωσιακό καθώς είχε κοουτσάρει Φέγενορντ και Αϊντχόφεν πριν έρθει στην Ελλάδα για λογαριασμό του Άρη το Νοέμβρη του 1984. Έπειτα από δύο χρόνια μετακόμισε στον ΠΑΟΚ, όπου και δημιούργησε ένα δυνατό σύνολο που έπαιζε ελκυστικό ποδόσφαιρο. Την αμέσως επόμενη χρονιά (1987) συμφώνησε με τον Ολυμπιακό, όπου και εκεί έκανε μια καλή και ανταγωνιστική ομάδα. Ωστόσο, δεν κατάφερε να συνδυάσει την παρουσία του με την κατάκτηση κάποιου τίτλου σε καμία ομάδα.
Ένας σκληρός και συνυφασμένος με την πειθαρχία προπονητής. Ήρθε στην Ελλάδα από την Ισπανία τον Σεπτέμβριο του 1992 για λογαριασμό του ΠΑΟΚ. Έμεινε μόλις για πέντε μήνες καθώς τον Ιανουάριο αποχώρησε και οχτώ μέρες μετά υπέγραψε στον Ολυμπιακό, όπου και πάλι δεν κατάφερε να βγάλει τη σεζόν.
Ο Ουκρανός τεχνικός το 1990 συμφώνησε με τον Ολυμπιακό, όπου και έμεινε για μια τριετία. Δεν κατάφερε να συνδυάσει την παρουσία του με κάποιο τίτλο. Την επόμενη σεζόν μετακόμισε στην Τούμπα αλλά δεν κατάφερε να βγάλει τη σεζόν. Τέσσερα χρόνια αργότερα θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη (1998) αλλά το δεύτερο πέρασμα του από τον ΠΑΟΚ δεν θα στεφθεί με επιτυχία.
Τον Ιούνιο του 1996 ο Ντούσαν Μπάγεβιτς συμφώνησε να αναλάβει τον Ολυμπιακό και τον οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος για πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια. Η πρώτη θητεία του διήρκεσε τρία χρόνια, όπου και κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα, ένα νταμπλ και την πρόκριση στους «8» του Champions League. Επέστρεψε στον Πειραιά τον Ιούλιο του 2004 και κατέκτησε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Το 2000 ανέλαβε τον ΠΑΟΚ. Έμεινε στην ομάδα για δύο χρόνια και πανηγύρισε την κατάκτηση ενός κυπέλλου και μάλιστα, στον τελικό αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια.