Η ήττα από την ΑΕΚ στο “Κλεάνθης Βικελίδης” αποτελεί πλέον παρελθόν, αλλά η ουσία είναι πως οι Κιτρινόμαυροι παρουσίασαν μια θλιβερή εικόνα στο γήπεδο και θύμισαν ομάδα χωρίς βασικές αρχές. Το ματς έγινε, ο Άρης για δεύτερο διαδοχικό αγώνα δεν αποκόμισε βαθμολογικό όφελος, προβλημάτισε με την εικόνα του κι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Υπάρχουν όμως ουσιώδη θέματα προς συζήτηση αναφορικά με τα “μονοπάτια” στα οποία θα βαδίσουν οι “κιτρινόμαυροι” στη συνέχεια των υποχρεώσεών τους έτσι ώστε να μην εκτροχιαστούν νωρίς νωρίς από τους (υψηλούς) στόχους που τέθηκαν το καλοκαίρι.
Η κουβέντα λοιπόν αφορά το αύριο. Κρίνοντας μέχρι στιγμής από την εικόνα που έχει παρουσιάσει η ομάδα του Άρη οι αδυναμίες της δεν κρύβονται παρά τα πειράματα του Άλαν Πάρντιου, μέσα από τα οποία επιδιώκει να βρει τη λύση στις ελλείψεις επιλογών σε συγκεκριμένες θέσεις του ρόστερ και για τις οποίες ασφαλώς δεν ευθύνεται. Ο Άγγλος όμως είναι αυτή τη στιγμή ο υπεύθυνος για τη βελτίωση της ομάδας και καλείται να δώσει απαντήσεις μέσα από τη δουλειά στο Νέο Ρύσιο για να βρει τον τρόπο να “μακιγιάρει” τις χτυπητές αδυναμίες της. Χωρίς ρίσκα και πειραματισμούς που δεν του βγαίνουν. Το πλάνο που χάραξε επί χάρτου όπως επίσης και το “διάβασμα” του αντιπάλου απέτυχαν παταγωδώς, οδηγώντας στη βαριά κι… ασήκωτη ήττα από την ΑΕΚ.
Ο Άγγλος -καλώς ή κακώς- προσπαθεί ν’ αλλάξει τον Άρη και να περάσει γρήγορα τη φιλοσοφία του, αλλά αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη τακτική δεν (τον) βοηθάει. Προτιμότερο είναι να στηριχθεί σε αυτό που βρήκε και να το αλλάξει σταδιακά. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται ρεαλισμός. Να γίνει πιο κυνικός.
Οι δύο ήττες της ομάδας, που συνοδεύτηκαν με άκρως προβληματική εικόνα, ενδεχομένως να αποτελούν για τον Πάρντιου ό,τι πιο διδακτικό μπορούσε να συμβεί τη συγκεκριμένη στιγμή. Το πλάνο που χάραξε επί χάρτου ο προπονητής, όπως επίσης και το “διάβασμα” στον αντίπαλο απέτυχαν παταγωδώς. Στον Βόλο “ακύρωσε” από ημίχρονο σε ημίχρονο τα ρίσκα που πήρε σε άμυνα και μεσαία γραμμή και με την ΑΕΚ επεδίωξε να τα διορθώσει μ’ ένα πείραμα στα χαφ που στην πράξη αποδείχθηκε ότι δεν είχε καμία λογική κόντρα σε μία ομάδα που στηρίζει το παιχνίδι της στα τρεξίματα και στην πίεση στον άξονα.
Το πλάνο του όχι μόνο δεν δούλεψε, αλλά… κατέρρευσε πλήρως όταν ο Άρης “πνίγηκε” στο πρέσινγκ των μέσων της ΑΕΚ, που τον έκοψε στα δύο. Επιπλέον, λόγω της νωθρότητας και της μηδενικής διάθεσης των “κιτρινόμαυρων” στα μαρκαρίσματα, η ΑΕΚ εκμεταλλεύτηκε απόλυτα τους τεράστιους χώρους που βρήκε και από καθαρά θέμα τύχης δεν διεύρυνε το σκορ.
Το ερώτημα που γεννάται για το αύριο είναι: Γίνεται ο Άρης να παρουσιάζει εικόνα διάλυσης από δύο τραυματισμούς (σσ Ντουκουρέ, Μπράμπετς); Μπορεί ο Άρης να δείξει καλύτερο πρόσωπο σε ό,τι αφορά την απόδοσή του; Για να μπορέσουν οι “κιτρινόμαυροι” να βελτιώσουν την αγωνιστική τους παρουσία θα πρέπει πρώτα απ’ όλα ο προπονητής να αποφασίσει για τη φιλοσοφία της ομάδας (που δεν τη… γνωρίζει ακόμη τόσο καλά όσο πιστεύει) τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο παιχνιδιού όσο και με την επιλογή των προσώπων. Φαίνεται άλλωστε από τη διαχείριση ότι επικρατεί μια σύγχυση αναφορικά με πρόσωπα και θέσεις και το τι ζητά από τον κάθε παίκτη.
Ο Άρης στα δύο τελευταία ματς με Βόλο και ΑΕΚ έδειξε ομάδα που δεν ξέρει τι θέλει μέσα στο γήπεδο και «πνίγεται» μέσα από τα δικά της λάθη. Αυτό το διαπιστώνει εύκολα κάποιος από τις αλλαγές-πειράματα που έγιναν στην προοπτική να καλυφθούν τα σημαντικά κενά στο ρόστερ. Για να δοθεί πάντως απάντηση στο αν οι “κιτρινόμαυροι” μπορούν ν’ αντιδράσουν, να βγάλουν ένα καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο, θα πρέπει πρώτα να σταθμίσει ο Άγγλος τεχνικός κάποια βασικά πράγματα.
1. Η επιλογή της ενίσχυσης της μεσαίας γραμμής, τροποποιώντας το 4-2-3-1 σε 4-3-3, αλλά χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία αποδεικνύεται εντελώς άστοχη κίνηση. Μια ομάδα που έχει δεδομένο θέμα ανισορροπίας ανασταλτικά, παρατάχθηκε ουσιαστικά με έναν χαφ (Νταμπό) απέναντι σε έναν αντίπαλο που στηρίζει το παιχνίδι του στην πίεση στον άξονα. Είναι εμφανές ότι Ματέο και Μάνου δεν αποδίδουν στον ρόλο των εσωτερικών μέσων. Ναι, προφανώς ο Άγγλος θα κληθεί να κάνει και δοκιμές (εξαιτίας έλλειψης άλλων επιλογών) αλλά αυτές επιβάλλεται να είναι ορθολογικές.
2. Είναι σε θέση να περάσει τα “θέλω” του στους παίκτες, εν μέσω της πίεσης με την οποία παίζει η ομάδα για αποτελέσματα, προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα σύγχυσης στη διάρκεια των αγώνων; Παρατηρώντας κάποιος τα δύο τελευταία παιχνίδια του Άρη αν μη τι άλλο διαπιστώνει ότι οι “κιτρινόμαυροι” δεν έχουν συγκεκριμένη “ταυτότητα”. Αυτό για να αλλάξει χρειάζεται πολλή δουλειά και συγκεκριμένες οδηγίες.
3. Ο Πάρντιου έχει δηλώσει θιασώτης του σχήματος με τους δύο αμυντικούς χαφ. Κάτι που δεν υποστήριξε στον προχθεσινό αγώνα. Ο Άρης για να αποκτήσει “ταυτότητα” χρειάζεται σταθερές και αυτή τη στιγμή, με τα εργαλεία που διαθέτει και βάσει των ιδιαιτεροτήτων του ρόστερ, αυτό του ταιριάζει περισσότερο.
Ο προπονητής λοιπόν του Άρη καλείται να βρει λύσεις σε πολλά θέματα, καλείται να βρει απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα αναφορικά με το πού βαδίζει η ομάδα του σε αγωνιστικό επίπεδο. Οφείλει να εκπονήσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο βάσει των υλικών που διαθέτει και παράλληλα να διαπιστώσει ποιοι παίκτες είναι διατεθειμένοι να το υπηρετήσουν. Αν καταφέρει να βρει την ισορροπία και να πετύχει το στόχο του, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αποδώσει καλύτερο ποδόσφαιρο ο Άρης. Τα παιχνίδια που ακολουθούν είναι σημαντικά απ’ όλες τις απόψεις. Πολύ σημαντικά και κρίσιμα.