Σε πλήρη κλιμάκωση βρίσκεται στο παρασκήνιο η σοβαρή, όπως την περιγράφουν, ανώτερες διπλωματικές πηγές διαμεσολαβητική πρωτοβουλία της Γερμανίδας Καγκελαρίου, προκειμένου να καταστεί ει δυνατόν και εντός των επομένων 24ώρων εφικτή η επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου μέσω του διαύλου των διερευνητικών επαφών.
Η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ανγκελα Μέρκελ μέσα σε τρία 24ώρα -μολονότι η είδηση που προέκυψε ήταν η συμφωνία της Γερμανίας να δεχθεί στο έδαφός της 1.553 πρόσφυγες στους οποίους έχει απονεμηθεί άσυλο από διάφορα νησιά- προδίδει αν μη τι άλλο το οργιώδες διπλωματικό παρασκήνιο, καθώς μετά την απόσυρση του Oruc Reis και την προϊούσα αποχώρηση των μονάδων του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού από τη θαλάσσια περιοχή, ανοιχτά του Καστελόριζου, το Βερολίνο επιχειρεί να φέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου σε χρόνο πριν από την ειδική Σύνοδο Κορυφής το διήμερο 24/25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, όπου έχει προγραμματιστεί να τεθούν επί τάπητος όλες οι πτυχές των ευρω – τουρκικών σχέσεων.
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στο τρίγωνο Σουρανή – Χέκερ – Καλίν, καθώς ο διπλωματικός σύμβουλος της κυρίας Μέρκελ έχει αναλάβει ενεργό ρόλο, ώστε να φέρει εκ νέου τις δύο πλευρές σε κατάσταση διαλόγου, χωρίς να έχει προγραμματιστεί, ωστόσο, τουλάχιστον έως αργά χθες βράδυ, κάποια συνάντηση στο συγκεκριμένο τρίγωνο.
Η εν λόγω προοπτική, ήτοι η άμεση, εντός των επομένων 24ωρων επανέναρξη των «παγωμένων» από το 2016 διερευνητικών επαφών δεν βρίσκει αντίθετη την Αθήνα. «Θα ήταν μία θετική εξέλιξη» παρατηρεί στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, που διαδραματίζει κομβικό ρόλο στα ελληνοτουρκικά, υπό τον όρο, ωστόσο, πως η τάση για αποκλιμάκωση, που υιοθετεί προσφάτως η Τουρκία να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνέχειας και της συνέπειας.
Το σύνθημα, εξάλλου, έδωσε ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος, από τις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, φρόντισε να διαμηνύσει προς τη γείτονα πως η Αθήνα είναι έτοιμη να επαναρχίσουν άμεσα οι διερευνητικές επαφές, εφόσον η γείτονα απέχει προκλητικών και μονομερών ενεργειών σε περιοχές, όπως διευκρίνισε, μη οριοθετημένης υφαλοκρηπίδας.
Συγκλίνουσες πληροφορίες, μαρτυρούν το καταρχήν «ναι» της Αθήνας σε μία προοπτική άμεσης επανέναρξης των διερευνητικών επαφών. Για την ελληνική πλευρά, πάντως και αυτό καθίσταται κατά πληροφορίες ξεκάθαρο σε κάθε ενδιαφερόμενο, το πλαίσιο είναι σαφές: ο ελληνοτουρκικός διάλογος αφορά τη μία και μόνη υφιστάμενη διαφορά, ήτοι την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και υπερκείμενης ΑΟΖ και η επανεκκίνησή του δεν γίνεται από μηδενική βάση, αλλά από το σημείο όπου αποχώρησαν οι Τούρκοι το 2016, σημεία, που είχαν συμφωνηθεί στην άτυπη τριμερή του Βερολίνου ανάμεσα σε Σουρανή, Χέκερ και Καλίν.
Την ίδια ώρα, πάντως, Αθήνα και Λευκωσία επιδιώκουν να κρατήσουν ζωντανή την προοπτική επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, καθώς η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει πειστεί για την ειλικρίνεια των τουρκικών προθέσεων. Εξ ου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στην επικοινωνία του με την Άνγκελα Μέρκελ, όσο και στη συνάντησή του με τον Σαρλ Μισέλ, φρόντισε να καταστήσει σαφές πως η Αθήνα ζητά «εγγυήσεις» ότι τυχόν εκ νέου διολίσθηση της Άγκυρας στο μονοπάτι της επιθετικότητας θα τη φέρει άμεσα και χωρίς διαδικαστική χρονοτριβή αντιμέτωπη με την ενεργοποίηση -οδυνηρών για την οικονομία- κυρώσεων.
Πέραν της γερμανικής διαμεσολάβησης, πάντως, έντονη δραστηριοποίηση εμφανίζει και ο αμερικανικός παράγων, που δεν μοιάζει διατεθειμένος να αφήσει μόνο του το Βερολίνο να καθορίζει τους κανόνες του διπλωματικού παιγνιδιού.
Πέραν της ευθείας παρέμβασης Πομπέο τα προηγούμενα 24ωρα, η αμερικανική ανάμιξη έχει ως πυρήνα του το ΝΑΤΟ, όπου οι εν εξελίξει ελληνοτουρκικές επαφές για τη διαμόρφωση ενός μηχανισμού απεμπλοκής (deconfliction mechanism) βάσει του κειμένου ιδεών του ΓΓ της Συμμαχίας, Γενς Στολτενμπεργκ, και δη πιθανή συμφωνία επ’ αυτού, αντιμετωπίζεται από καλά πληροφορημένες πηγές ως το πρελούδιο της επανεκκίνησης του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Ethnos.gr