Η κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε και ο Δικέφαλος του Βορρά βρίσκεται 7 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό (αφήνουμε στην άκρη την αφαίρεση 7 βαθμών που του επιβλήθηκε πρωτόδικα αφού υπάρχει και η αυριανή εκδίκαση στην Εφέσεων). Οι δυο τελευταίες αγωνιστικές αποδείχθηκαν καταστροφικές για τον ΠΑΟΚ αφού το +1 όπου θα μπορούσε να βρεθεί κερδίζοντας τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, έγινε -7 μετά την ήττα από τους ερυθρόλευκους και την ισοπαλία στα Πηγάδια. Ο ΠΑΟΚ έχει μπροστά του δέκα αγώνες που πρέπει να τους προσεγγίσει ως τελικούς. Η "Μ" κάνει μια αξιολόγηση της παρουσίας των παικτών στην κανονική διάρκεια της σεζόν ξεχωρίζοντας τις "κολώνες" αλλά και στους παίκτες που απογοήτευσαν".
Από καραμπόλα… βασικός και αναντικατάστατος ο Μίσιτς
Ο ΠΑΟΚ τον Ιανουάριο του 2019 είχε αποκτήσει με τη μορφή δανεισμού τον Μίσιτς από την Σπόρτινγκ για 1,5 χρόνο. Αποδείχθηκε… σωτήρια αυτή η χρονική διάρκεια του δανεισμού. Πέρσι στην τρελή πορεία για το αήττητο Πρωτάθλημα δεν αγωνίστηκε πολύ. Φέτος θα συνέβαινε ακριβώς το ίδιο αλλά ο τραυματισμός του Μαουρίσιο και άλλοι παράγοντες του έδωσαν φανέλα βασικού. Στους δυο πρώτους ευρωπαϊκούς αγώνες έπαιξε στους τρεις και όλους ως αλλαγή. Την 1η Σεπτεμβρίου μπαίνει να αγωνιστεί απέναντι στον Πανιώνιο από την αρχή και αυτό ήταν. Είχε προηγηθεί η παρουσία του στο ματς με τον Παναιτωλικό για 29’ και το νικητήριο γκολ. Συνολικά μετρά 6 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και 10 ασίστ. Εχει κερδίσει τον σεβασμό του κόσμου που του έχει δώσει συνεχόμενα βραβεία! Και φυσικά “ανάγκασε” τον ΠΑΟΚ να αποκτήσει τα δικαιώματα του και να συμφωνήσει μαζί του για νέο συμβόλαιο.
Ο ασταμάτητος Δημήτρης Γιαννούλης
Στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου του 2019, ο Λουτσέσκου ζητά την άμεση επιστροφή του Δημήτρη Γιαννούλη από τον Ατρόμητο, κάτι που τελικά συνέβη. Μπορεί στο αριστερό άκρο της άμυνας να ήταν ακλόνητος ο Βιεϊρίνια αλλά ο Λουτσέσκου ήθελε να έχει μια έτοιμη λύση. Ο Αντελίνο παθαίνει ρήξη χιαστών στο παιχνίδι με τη Λάρισα και από τότε αρχίζει η εποχή Γιαννούλη στον ΠΑΟΚ. Φέτος, ήταν ο ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής από κάθε άλλο συμπαίκτη του και αν δεν είχε συμπληρώσει τέσσερις κίτρινες κάρτες θα έπαιζε και στους 26 αγώνες αφού ολοκλήρωσε τη σεζόν με 25. Ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ έδωσε πολλές μάχες και είναι ξεκάθαρο πως θα ήταν κάτι παραπάνω από πολύτιμες και για τον ίδιο και για την ομάδα αν είχε πάρει κάποιες ανάσες. Πλέον θα απουσιάσει από τον αγώνα με τον Ολυμπιακό την 1η αγωνιστική των πλέι οφ. Στις 25 αγωνιστικές που έπαιξε μοίρασε πέντε ασίστ ενώ έχει σκοράρει μόνο μια φορά στο ματς απέναντι στη Σλόβαν Μπρατισλάβας.
Από συμπλήρωμα… ο Ινγκασον βασικός στόπερ
Η περίπτωση του Ινγκασον είναι ξεχωριστή. Και είναι από εκείνες που διάφορες συγκυρίες σου επιτρέπουν να διεκδικήσεις πράγματα. Ο Φερέιρα χωρίς να τον αδικεί κανείς για αυτή την επιλογή, στηρίζεται στην αρχή της σεζόν στο δίδυμο που πέρσι κέρδισε τα πάντα. Οι Βαρέλα-Κρέσπο αρχίζουν από εκεί που σταμάτησαν αλλά έρχονται οι τραυματισμοί. Αρχικά του παίκτη από το Πράσινο Ακρωτήριο και στη συνέχεια του Ισπανού. Η ουσία είναι πως ο Ινγκασον που στο δεύτερο μισό της περσινής περιόδου είχε μόλις έξι συμμετοχές και από αυτές μόλις μια στο Πρωτάθλημα, φέτος μέτρησε 21 στην κανονική διάρκεια δίνοντας λύσεις και στην επίθεση με τα τέσσερα γκολ που σημείωσε. Ο Ινγκασον που έστω και αναγκαστικά πήρε την ευκαιρία να παίξει, την άρπαξε, είναι αυτή τη στιγμή το βασικό στόπερ της ομάδας και έχει γίνει τεράστιο θέμα συζήτησης η απουσία του από την 1η αγωνιστική των πλέι οφ αφού στον αγώνα απέναντι στη Ξάνθη στα Πηγάδια έφτασε τις τέσσερις κίτρινες κάρτες και θα πρέπει να απουσιάσει από ένα παιχνίδι.
Τα 26 ματς του Λημνιού και η μάχη στους φορ
Ο ποδοσφαιριστής που δεν έχασε κανένα παιχνίδι Πρωταθλήματος (ανεξάρτητα αν σε κάποια από αυτά δεν ολοκλήρωσε τον αγώνα ή ήρθε από τον πάγκο) είναι ο Δημήτρης Λημνιός. Ο νεαρός μετά την χρονιά που καθιερώθηκε στην ενδεκάδα, φέτος εκμεταλλεύτηκε αφενός την δική του σκληρή δουλειά αλλά και αφετέρου την απουσία λύσεων στο δεξί άκρο της επίθεσης από τη στιγμή που ο Λέο Ζαμπά είναι εδώ και πολύ καιρό τραυματίας ενώ και στο διάστημα που έπαιρνε τις ευκαιρίες δεν τις εκμεταλλεύονταν. Ο Λημνιός έχει σκοράρει τέσσερις φορές στο Πρωτάθλημα. Σε ότι αφορά τη μάχη στους φορ, ο Σφιντέρσκι είναι αυτός που λογίζεται βασικός έχοντας σκοράρει 10 γκολ στους 23 αγώνες Πρωταθλήματος που αγωνίστηκε ενώ ο Ακπομ έπαιξε επίσης σε 23 ματς εκ των οποίων στα 15 ήρθε από τον πάγκο! Ο Αγγλος φορ έχει σκοράρει επτά γκολ φέτος στο Πρωτάθλημα τη στιγμή που πέρσι είχε πετύχει έξι.
Οι ανισορροπίες στα... γάντια
Πέρσι ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης είχε πάρει τα γάντια βασικού από τον Ρέι και είχε βοηθήσει τα μέγιστα ώστε η ομάδα να κατακτήσει το νταμπλ. Φέτος τα γάντια βασικού έχουν γίνει... μπαλάκι του τένις από την άποψη πως κανείς από τους δυο πορτιέρο δεν έχει καταφέρει να τα πάρει σπίτι του κάνοντας διαδοχικές καλές εμφανίσεις. Αρχικά ο Πασχαλάκης ξεκίνησε βασικός αλλά έχασε τη θέση του μετά τον αγώνα Πρωταθλήματος με τον Αρη. Περιορίστηκε μόνο στους αγώνες Κυπέλλου για να επιστρέψει στα ματς Πρωταθλήματος απέναντι στον Ολυμπιακό σταματώντας ένα σερί περίπου πέντε μηνών που μετρούσε ο Ζίβκοβιτς. Η ουσία είναι πως αυτή τη στιγμή η θέση του τερματοφύλακα είναι "ανοικτή" και μέσα από τις εμφανίσεις τους κανείς από τους δυο πορτιέρο δεν μπορεί να φωνάξει «σε μένα ανήκουν τα γάντια του βασικού».
Silver alert για Μπίσεσβαρ
Το σίγουρο είναι ένα. Ο “Μαέστρος” δεν έχει ξεχάσει τη μπάλα αλλά άπαντες έχουμε μείνει σε ένα παιχνίδι. Σε αυτό απέναντι στον Αγιαξ στην Ολλανδία όπου δίχως υπερβολής έπαιξε μόνος του τον Αίαντα και αν ο Αγγλος διαιτητής το επέτρεπε, θα είχε στις καθυστερήσεις και μια τελευταία ευκαιρία με την εκτέλεση φάουλ που ποτέ δεν δόθηκε. Η ουσία είναι πως από εκείνο το παιχνίδι και μετά και χωρίς να τον αδικούμε φαντάζει ως ο μόνιμος αδύναμος κρίκος της ομάδας. Ο Μπίσεσβαρ έχει πάρει ευκαιρίες όσο κανείς άλλος ποδοσφαιριστής. Εχει παίξει σε 21 ματς Πρωταθλήματος εκ των οποίων στα περισσότερα βασικός. Το παράδοξο; Το πιο καλό παιχνίδι του το έκανε ερχόμενος από τον πάγκο! Στο εντός έδρας παιχνίδι με την Ξάνθη. Μπήκε στο 66’ όταν το ματς ήταν στο 0-0, σκόραρε αλλά και δημιούργησε το δεύτερο γκολ. Το θέμα είναι αν τώρα στο φινάλε της σεζόν ο Ντιέγκο θυμηθεί τον καλό του εαυτό και παύουμε να αναζητούμε τις καλές εμφανίσεις του που έχουμε πολύ πολύ καιρό να θαυμάσουμε.
Χαφ μια πονεμένη θέση
Ο σοβαρός τραυματισμός του Μαουρίσιο ήταν ένα από τα χάντικαπ που έπρεπε να ξεπεράσει ο ΠΑΟΚ όλη τη σεζόν. Ο Βραζιλιάνος που είχε υποστεί ρήξη χιαστών επέστρεψε στα τέλη του περασμένου φθινοπώρου αλλά είναι δεδομένο πως δεν έχει βρει ακόμη τον καλό του εαυτό. Κάποια στιγμή ο Φερέιρα είχε πει πως το ιδανικό για τον ίδιο θα ήταν να βλέπει ως δίδυμο τον Μαουρίσιο δίπλα στον Μίσιτς. Υπήρξαν παιχνίδια που αυτό συνέβη αλλά αυτή η δυάδα δεν έθελξε με την απόδοση της. Εναλλακτικές; Ο Εσίτι είναι ένας ποδοσφαιριστής που δεν μπορεί να φτιάξει παιχνίδι, είναι παίκτης που μπορεί να βοηθήσει όταν η ομάδα θέλει να κρατήσει αποτέλεσμα. Για αυτό το λόγο και οι ευκαιρίες που πήρε αρχικά μειώθηκαν σταδιακά. Ο Αουγκούστο; Είναι ο παίκτης που για πρώτη φορά παίζει μπάλα μακριά από την πατρίδα του και χρειάζεται χρόνο προσαρμογής. Φυσικά και έχει δείξει καλά στοιχεία αλλά υπάρχουν και παιχνίδια που περισσότερο έβαζε αντί να λύνει προβλήματα. Το τελευταίο; Η αδικαιολόγητη κίτρινη κάρτα που πήρε στα Πηγάδια αν και γνώριζε πως θα ήταν η εβδόμη με αποτέλεσμα να μείνει για δυο αγώνες εκτός.
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες
Το αριστερό άκρο της επίθεσης είναι άλλη μια πονεμένη ιστορία. Και όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει παίκτης… κολώνα σε αυτή τη θέση. Ο Βιεϊρίνια δοκιμάστηκε και σε κάποια παιχνίδια με επιτυχία. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το δεύτερο ημίχρονο που έκανε στο ματς με τον Παναθηναϊκό; Αλλά είναι παίκτης που έχει παίξει με τον Φερέιρα σε πέντε διαφορετικές θέσεις φέτος. Ο Στοχ; Πήρε κάποιες ευκαιρίες και μπήκε στα αζήτητα μένοντας μονίμως εκτός αποστολής. Ο Ελ Καντουρί; Και φέτος είχε τραυματισμούς και ποτέ δεν έδωσε την αίσθηση του “μπορώ να το πάρω πάνω μου”. Ο Μπίσεσβαρ; Το αναλύσαμε πιο πάνω. Ο Λάμπρου; Πήρε ευκαιρίες μετά τον Ιανουάριο, είναι προφανές πως του λείπουν παιχνίδια για να μάθει τους συμπαίκτες του και κυρίως όλοι μαζί το σύστημα (άγνωστη λέξη) που θέλει να παίξει ο Φερέιρα. Η ουσία είναι πως ο παίκτης που έχει ένα άκρως θετικό πρόσημο σε αυτή τη θέση είναι ο Δημήτρης Πέλκας. Και αυτό φάνηκε και στους δυο αγώνες Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό αλλά και στον πρόσφατο με τον Ολυμπιακό.
Η αστάθεια από τον πάγκο
Ο Αμπέλ Φερέιρα έχει πολλά επιχειρήματα για να πείσει πως δεν πήρε τις βοήθειες που ήθελε σε δυο συνεχόμενους μεταγραφικές περιόδους με κορυφαία αυτή του Ιανουαρίου που για πρώτη φορά επί εποχής Σαββίδη δεν έκανε μεταγραφή. Αλλά είναι ξεκάθαρο πως ο ίδιος ο Πορτογάλος φρόντισε να χάσει ένα μεγάλο μέρος από το όποιο δίκιο έχει τόσο με τη διαχείριση της ομάδας (κυρίως κατά τη διάρκεια του αγώνα) όσο και με τις δηλώσεις που έκανε και μετά το ματς με τον Ολυμπιακό στο Πρωτάθλημα όσο πολύ περισσότερο και μετά από εκείνο στα Πηγάδια. Ο Φερέιρα δεν έχει καταφέρει να εμπνεύσει τους ποδοσφαιριστές του, δεν είχε στα περισσότερα ματς ένα ξεκάθαρο πλάνο και αυτό έχει φέρει αρκετή αναστάτωση στην ομάδα. Για αυτό και φτάσαμε στο σημείο, οι περισσότεροι να θεωρούν πως απέναντι στον Ολυμπιακό που το 0-2 έγινε 3-2 μίλησε η ψυχή των παικτών και η αύρα της Τούμπας και τίποτε περισσότερο. Αλλά από την άλλη υπάρχουν δέκα αγωνιστικές και το Κύπελλο ώστε ο Φερέιρα να διαψεύσει κυρίως τον… εαυτό του!
Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (11/3)