Οι Νιου Γιορκ Νικς αποτελούν μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού καθώς είναι μεν το ακριβότερο franchise του ΝΒΑ, αλλά και από τα χειρότερα σε αγωνιστικό επίπεδο καθώς για έβδομη χρονιά δεν θα συμμετέχουν στα Playoffs. Το metrosport.gr γράφει για τις οκτώ ομάδες οι οποίες δεν θα ταξιδέψουν στη Φλόριντα για να πάρουν μέρος στην Post Season εστιάζοντας ασφαλώς στην περίπτωση των Νικς.
Όταν οι Νιου Γιορκ Νικς κατέκτησαν το τελευταίο τους Πρωτάθλημα, στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν στην αποκορύφωσή τους οι αντιδράσεις για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Βιετνάμ. Η Ελλάδα προετοιμαζόταν για απόδραση από το δικτατορικό καθεστώς και οι Μπαχάμες διεκδικούσαν την ανεξαρτησία τους από τη Μεγάλη Βρετανία. Στον χώρο των ρούχων, τα παντελόνια-καμπάνα ήταν η τελευταία λέξη της μόδας, η disco music είχε πάρει τη σκυτάλη από τη bossa nova και η εποχή των hippies πλησίαζε προς το τέλος της. Ο δε αρχιτέκτονας της δυναστείας των Σικάγο Μπουλς, ο Φιλ Τζάκσον, ήταν παίκτης και μέλος της Πρωταθλήτριας ομάδας των Νικς το 1973 (στη φωτό με το Νο 18).
Αντικειμενικά, πρόκειται για την ομάδα φαινόμενο στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού. Τελευταία παρουσία της σε τελικό του ΝΒΑ ήταν το 1999. Τελευταία διάκρισή της ήταν το 2013 και για 7η συνεχόμενη χρονιά απουσιάζουν από τα Playoffs του ΝΒΑ. Και δεν θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στις 22 ομάδες οι οποίες θα διεκδικήσουν τον τίτλο του Πρωταθλητή καθώς με ρεκόρ 21-45 «κόπηκαν» μαζί με ακόμη επτά ομάδες.
Οι Νικς στοιχειοθετούν ξεχωριστή περίπτωση ομάδας. Όπως ξεχωριστός είναι και ο εκκεντρικός ιδιοκτήτης τους, Τζέιμς Ντόλαν. Για να καταγράψει κανείς τον βίο και πολιτεία του εκκεντρικού Ντόλαν δεν φτάνει ένα βιβλίο. Θα πρέπει να γράψει εγκυκλοπαίδεια. Σαν τη «Δομή», που λέγαμε και τη δεκαετία του ’80. Ξεκινώντας από τη σκληρή φαρμακευτική αγωγή, την αποτοξίνωσή του από το αλκοόλ, τις τρομερές επιχειρηματικές κινήσεις του οι οποίες τον ανήγαγαν στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, έως και τις φαρμακερές ατάκες του σε όλους όσοι τον έχουν αμφισβητήσει. Και φυσικά, την καταστροφική δράση του στην ομάδα της Νέας Υόρκης σε αγωνιστικό επίπεδο.
Για την ακρίβεια, έχει το απόλυτο έλεγχο των αποφάσεων από το 1999, αλλά εδώ και τουλάχιστον μια ντουζίνα χρόνια βρίσκεται σε «εμφύλιο πόλεμο» με το κοινό της ομάδας. Οι φίλαθλοι αγαπούν την εξέλιξη της ομάδας τους, μα πιο πολύ τους τίτλους. Υπό την ηγεσία του Ντόλαν, οι Νικς έκαναν άλματα σε επίπεδο marketing, είχε επίσης τεράστια συμβολή στην ανακαίνιση του Madison Square Garden με την επένδυση του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, αλλά αυτές οι ενέργειες συνδυάστηκαν με αγωνιστικές αποφάσεις και επιλογές οι οποίες δεν βγήκαν. Σε σημείο μάλιστα, να ψηφιστεί έως και ο χειρότερος παράγοντας από τη New York Daily News.
Ο εκκεντρικός ιδιοκτήτης του franchise δείχνει να αγαπά πιο πολύ την κιθάρα του και τη μουσική παρά το μπάσκετ. Έτσι, μαζί του κάηκε κόσμος και κοσμάκης. Πρόσωπα δηλαδή τα οποία έκαναν σπουδαία καριέρα στο ΝΒΑ και σε όλες τις ομάδες πλην των Νικς. Λάρι Μπράουν, Αϊζάια Τόμας, Φιλ Τζάκσον, Μάικ Ντ’ Αντόνι κι ένα σωρό All Star παίκτες όπως οι Στεφόν Μάρμπουρι, Καρμέλο Αντονι. Στην τελευταία 20ετία, οι Νικς συμμετείχαν στα Playoffs μόλις πέντε φορές στις οποίες μάλιστα αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο. Επίσης, 16 χρονιές δεν είχαν ποσοστό επιτυχίας ούτε 50%. Γι’ αυτόν τον λόγο, διάσημοι φίλοι των Νικς όπως ο Σπάικ Λι απαίτησαν κατά καιρούς την πώληση του franchise αλλά ο Τζέιμς Ντόλαν πέρα βρέχει. Παρόλ’ αυτά…
Παραμένει το πιο ακριβό franchise
Το συγκεκριμένο γεγονός αποδεικνύει ότι η αξία ενός franchise δεν διαμορφώνεται απόλυτα από τα αγωνιστικά επιτεύγματα. Πρόσφατα η ιστοσελίδα statista.com αποτύπωσε την αξία όλων των franchise στο ΝΒΑ και το παράδοξο της όλης ιστορίας είναι ότι οι απόλυτα αποτυχημένοι Νικς παραμένουν στην πρώτη θέση καθώς η αξία τους εκτιμάται στα 4.6 δισεκατομμύρια δολάρια. Χωρίς τίτλο από το 1973, χωρίς παρουσία σε τελικό ΝΒΑ από το 1999, με μια επταετία δίχως συμμετοχή στα Playoffs και μ’ έναν ιδιόρρυθμο ιδιοκτήτη ο οποίος αρνείται πεισματικά να πουλήσει και ταυτόχρονα «πλακώνεται» με τους φιλάθλους στο γήπεδο, έχοντας παράλληλα και τη συνήθεια να ηχογραφεί τους πάντες.
Μάλιστα, παρά τις διαδοχικές τραγικές αγωνιστικές σεζόν, με ρεκόρ τελευταίας εξαετίας τις 147 νίκες και 329 ήττες, αυξάνει συνεχώς την εμπορική αξία της. Σύμφωνα με τις εταιρίες εκτίμησης αξίας των franchise, αυτή των Νικς το 2018 ανέρχονταν στα 3.6 δισεκατομμύρια δολάρια. Δηλαδή, παρά την καταστροφική χρονιά της, αύξησε την αξία της κατά ένα δισεκατομμύριο δολάρια!
Λείπουν τρεις πλουσιότατοι
Η απουσία των Νιου Γιορκ Νικς από το γκρουπ των 22 ομάδων που θα ανταμώσουν στη Φλόριντα για την τελική φάση του ΝΒΑ δεν είναι η μοναδική από τη λίστα των ακριβότερων franchise. Στις οκτώ ομάδες που κόπηκαν για αγωνιστικούς λόγους βρίσκονται οι Σικάγο Μπουλς παρότι η αξία τους αποτιμάται στα 3.2 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι το 4ο ακριβότερο franchise. Οι μόνοι που δικαιολογούνται είναι οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Λόγω της παρέας του Στεφ Κάρι εκτόξευσαν την αξία του franchise στα 4.3 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι το τρίτο ακριβότερο στο ΝΒΑ αλλά με τα σοβαρά προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπισαν (και) φέτος, ήταν αδύνατο να ανταποκριθούν στην εμπορική αξία τους. Οι υπόλοιποι πέντε (Μινεσότα Τίμπεργουλβς, Σάρλοτ Χόρνετς, Ατλάντα Χοκς, Κλίβελαντ Καβαλίερς και Ντιτρόιτ Πίστονς) γενικώς περνούν κρίση και μάλλον δεν θα λείψουν σε κανέναν.