O Άρης έχει «βεβαρημένο» παρελθόν τα τελευταία χρόνια στις ευρωπαϊκές του παρουσίες. Υποχρεώθηκε να κουνήσει νωρίς-νωρίς μαντήλι, αποκλεισμένος από αντιπάλους οι οποίοι, όταν έγινε η κλήρωση, χαρακτηρίστηκαν εύκολοι.
Είτε γιατί οι ομάδες δεν προέρχονταν από φημισμένα πρωταθλήματα, είτε γιατί δεν είχαν μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία. Δηλαδή τα χαρακτηριστικά τους οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι ο Άρης θα έχει εύκολα βράδια. Στην πράξη όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά κι έτσι οι «κίτρινοι» έχουν να θυμούνται αποκλεισμούς από ομάδες που δεν τις υπολόγισαν σωστά όταν έγινε η κλήρωση.
Χθες ο 'Αρης έμαθε τον πιθανό αντίπαλο που θα βρει μπροστά του στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Conference League. Θα είναι μία εκ των Αραράτ από την Αρμενία και την Εγνατία από την Αλβανία. Η κλήρωση χαρακτηρίστηκε βατή. Θεωρητικά και πάλι, κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Η ομάδα από την Αρμενία ιδρύθηκε μόλις το 2017, αλλά κατάφερε μέσα σε έξι χρόνια να κατακτήσει δύο Πρωταθλήματα στη χώρα της και ένα Super Cap. Εχει ένα δισεκατομμυριούχο πρόεδρο και στις ευρωπαϊκές της παρουσίες μετράει σε τρεις διοργανώσεις συνολικά 14 αγώνες, 7 νίκες, 2 ισοπαλίες και 5 ήττες.
Η Εγνατία έχει περισσότερα χρόνια ζωής, καθώς ιδρύθηκε το 1934, αλλά αγωνίζεται στην μεγάλη κατηγορία της χώρας μόλις από το 2021. Συμμετέχει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Σαφώς και το ελληνικό Πρωτάθλημα είναι καλύτερο από αυτά που συμμετέχουν οι δύο πιθανοί αντίπαλοι του Αρη, αλλά Αραράτ και Εγνατία έχουν πολλούς ξένους που αλλάζουν την δυναμική της ομάδας.
Το ρόστερ της Αραράτ αποτελείται από 13 Αρμένιους και 13 ξένους παίκτες. Τρεις Κολομβιανούς, τρεις Βραζιλιάνους, τρεις Νιγηριανούς, δύο Κενυάτες και δύο Ρώσους.
Το ρόστερ της Εγνατίας αποτελείται από 16 Αλβανούς και επτά ξένους παίκτες. Δύο Βραζιλιάνους, δύο Γκανέζους, έναν Νιγηριανό, έναν Ιβοριανό και έναν Λιθουανό.
Θεωρητικά, με δεδομένο μάλιστα ότι ο δεύτερος αγώνας θα γίνει στην Θεσσαλονίκη, ο Αρης είναι το φαβορί για την πρόκριση. Αυτό όμως θα πρέπει να το αποδείξει μέσα στο γήπεδο.
Το ζήτημα είναι πόσο έτοιμος θα είναι ο Αρης για τους δύο προκριματικούς αγώνες. Αυτό είναι το πρώτο κρίσιμο σημείο για την ομάδα του Τερζή. Το ρόστερ ακόμη είναι ανοιχτό. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές με τη βαλίτσα στο χέρι, όπως ο Ματέο Γκαρσία ο οποίος δεν ταξίδευσε στο Ισραήλ και οι Πάλμα και Φαμπιάνο στους οποίους οι «κίτρινοι» έχουν βάλει πωλητήριο. Αρα ο Αρης θα χρειαστεί, προκειμένου να συμπληρώσει ένα αξιοπρεπές ρόστερ, να αποκτήσει ακόμη τουλάχιστον επτά ποδοσφαιριστές πρώτης γραμμής. Αν τους έχει έτοιμους ο Παλίκουτσα μπαίνει ένα ζήτημα γιατί δεν προχωράει στην απόκτηση τους. Οι μέρες περνούν και η 25η Ιουνίου η οποία θεωρείται ουσιαστικά η αφετηρία για την προετοιμασία δεν αργεί.
Τώρα γιατί αυτή η ημερομηνία έχει θεωρηθεί κριτήριο για την αποτελεσματικότητα της δουλειάς του Παλίκουτσα στην συμπλήρωση του ρόστερ, είναι ένα ερώτημα που απαιτεί απάντηση. Το σίγουρο είναι ότι ο Άρης ταξίδευσε χθες για τον Ισραήλ και έπαιξε μάλιστα το ίδιο βράδυ φιλικό, με 14 ποδοσφαιριστές που είχαν συμμετοχή στην 11άδα την προηγούμενη χρονιά, συν τους νεοαποκτηθέντες Πάβσιτς και Ματαρίτα. Οι υπόλοιποι οκτώ είναι νεαροί. Η εικόνα της αποστολής δηλαδή είχε περίπου την εικόνα που είχε και πέρυσι που ταξίδευσε στην Αυστρία. Το τι εξυπηρετούσε, πριν καλά- καλά η ομάδα κάνει έναν σοβαρό κύκλο προπονήσεων στη Θεσσαλονίκη, ένα επίπονο ταξίδι στο Ισραήλ, όπου οι καιρικές συνθήκες είναι χειρότερες από αυτές που επικρατούν στη Θεσσαλονίκη, είναι ένα ακόμη ερώτημα που χρειάζεται απάντηση.