Σε κάτι παραπάνω από ένα μήνα (22 Ιουλίου για την ακρίβεια) ο Άρης θα κληθεί να αντιμετωπίσει την Αστάνα στο Καζακστάν, στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι για τον β΄γύρο του Europa Conference League. Η «Μ» και το metrosport.gr επιχειρούν σήμερα να αναλύσουν την αντίπαλο των «κιτρίνων», αναδεικνύοντας πρόσωπα, τρόπο παιχνιδιού, δυνατά και αδύνατα σημεία της.
Η ομάδα μετά την απώλεια του τίτλου πέρυσι (τερμάτισε στην 3η θέση) προχώρησε σε αλλαγή προπονητή, με τον Ρώσο κόουτς Αντρέι Τιχόνοφ να αναλαμβάνει την ομάδα και να βάζει την δική του σφραγίδα στο φετινό πρωτάθημα. Ένα πρωτάθλημα στο Καζακστάν που βρίσκεται στην 15η αγωνιστική, με την Αστάνα να βρίσκεται στην κορυφή και μάλιστα αήττητη με 35 βαθμούς (10 νίκες – 5 ισοπαλίες).
Κάτω από τα δοκάρια βρίσκεται ο 33χρονος Νεπογκόντοφ, με ύψος κοντά στα 2 μέτρα, αναπληρωματικός πέρυσι και βασικός φέτος. Στα δεξιά της άμυνας συναντάμε τον πολύπειρο Σέρβο (διανύει το 38ο έτος της ηλικίας του) Αντόνιο Ρουκάβινα που στο παρελθόν έχει φορέσει την φανέλα της Βιγιαρεάλ, της Βαγιαδολίδ αλλά και της Ντόρτμουν και βρίσκεται στην ομάδα για 4η σεζόν.
Έμπειρος μεν, αλλά με τα χρόνια να έχουν περάσει όχι τόσο εκρηκτικός αμυντικά. Από την άλλη πλευρά, την αριστερή, αποκτήθηκε ως βασικός ο Ισπανός Καδέτε που τα τελευταία χρόνια αγωνιζόταν σε Ατλέτικο Σαν Λουίς και Πουέμπλα, στο Μεξικό. Δεν έχει προσαρμοστεί ακόμη απόλυτα στην ομάδα και έχει αδυναμίες στα μαρκαρίσματα. Το κέντρο της άμυνας απαρτίζουν ο αρχηγός Μπεϊσεμπέκοφ που είναι διεθνής, κλείνει σχεδόν μια δεκαετία στην ομάδα και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος στα «στημμένα», έχοντας ήδη 5 γκολ στο πρωτάθλημα. Δίπλα του ο Κροάτης Σιμούνοβιτς, αναπληρωματικός πέρυσι, βασικός φέτος, όχι και τόσο σταθερός στην απόδοση του.
Πιο μπροστά στη μεσαία γραμμή και σε αυτό το 4-1-4-1 που χρησιμοποιεί κατά βάση ο Τιχόνοφ, συναντάμε έναν δυναμικό μέσο που παίζει ως κόφτης και συνδέει την άμυνα με την μεσαία γραμμή, τον Κουάτ. Ο 28χρονος δεν πήρε πολλά παιχνίδια στη Ρωσία με την Κρίλια και την Όρενμπουργκ τα δύο τελευταία χρόνια και επέστρεψε στην πατρίδα του (έπαιζε σε Καϊράτ, Ακτόμπε και Αστάνα πριν φύγει για τη Ρωσία το 2019). Μπροστά τους ως εσωτερικοί μέσοι (οκτάρια δηλαδή) αγωνίζονται, ο Λευκορώσος Εμπόνγκ, νεαρός αριστεροπόδαρος με γλυκό πόδι (δεύτερη σεζόν στην ομάδα) και ο Μολδαβός Τσουπέρκα, που αποκτήθηκε από την ρωσική Τάμποφ.
Στα άκρα της επίθεσης αγωνίζονται, δεξιά ο Κροάτης εξτρέμ και πρώτος σκόρερ της ομάδας φέτος (9 γκολ σε 14 αγώνες) Τόμασοφ, στα 33 του, στην 5η του σεζόν στην ομάδα, ένας ταχύτατος παίκτης που χρησιμοποιεί εξίσου καλά και τα δυο του πόδια, πατάει περιοχή, σκοράρει και πασάρει. Από την άλλη πλευρά την αριστερή συναντάμε τον διεθνή Αρμένιο Μπαρσετζιάν, στην 2η του σεζόν στην ομάδα, που είναι ο παίκτης με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία από όλους τους υπόλοιπους (2,5 εκατομμύρια ευρώ). Όσο για την κορυφή της επίθεσης χρησιμοποιούνται είτε ο Μουρταζάγεφ που επέστρεψε στην ομάδα μετά από ένα πέρασμα από την Τομπόλ Κοστανάι, είτε ο Αϊμπέτοφ που αποκτήθηκε από την ρωσική Κρίλια (εκεί έπαιξε ελάχιστα).