Τα όρια ανάμεσα στο τι είναι πραγματικό και τι είναι ψεύτικο στα social media τη σημερινή εποχή είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτα, λόγω του τεράστιου όγκου των φίλτρων και εφαρμογών επεξεργασίας εικόνας που έχουν στη διάθεσή τους οι χρήστες των πλατφορμων κοινωνικής δικτύωσης.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, τα «άλματα» της Τεχνητής Νοημοσύνης φαίνεται να έχουν δημιουργήσει μια νέα «βιομηχανία» στα social media, με εντυπωσιακές ψηφιακές influencers που φλερτάρουν online, χρεώνουν για γυμνές φωτογραφίες ή ζητούν χρήματα από ανυποψίαστους θαυμαστές τους, πολλές φορές «κρύβοντας» το γεγονός ότι αποτελούν δημιούργημα προγραμμάτων ΑΙ.
Με αφορμή την πρόσφατη «έκρηξη» της δημοφιλίας της Milla Sofia, μιας ψηφιακής influencer που πόσταρε εικόνες με μαγιό από τη Σαντορίνη συγκεντρώνοντας χιλιάδες like, η Daily Mail ξεκίνησε μια μεγάλη έρευνα εντοπίζοντας ανάλογες περιπτώσεις.
Όπως ανακάλυψε, σε αντίθεση με τη Milla Sofia που «παραδέχεται» ανοιχτά στα προφίλ της ότι δεν είναι γυναίκα με σάρκα και οστά αλλά δημιούργημα της Τεχνητής Νοημοσύνης, υπάρχουν δεκάδες «ανερχόμενα αστέρια» του AI που ποστάρουν υλικό στο Instagram, το TikTok και το Twitter με παραπλανητικά προφίλ. Τα προφίλ αυτά περιλαμβάνουν περίτεχνα «βιογραφικά» όπου παρατίθενται προηγούμενες θέσεις απασχόλησης, χόμπι και ενδιαφέροντα, ενισχύοντας την ψευδαίσθηση ότι πρόκειται για πραγματικές γυναίκες.
Ακόμα όμως κι αν αναφέρεται κάπου στο βιογραφικό ή τη σελίδα τους ότι πρόκειται για «ψηφιακά μοντέλα», ένα μεγάλο μέρος των followers τους εστιάζει μόνο στην εικόνα μιας εντυπωσιακής ύπαρξης που βλέπουν στις επεξεργασμένες φωτογραφίες, και... πιάνονται στον ύπνο. Έτσι, λούζουν με θαυμασμό - συχνά και με χρήματα - αυτές τις εικονικές γυναίκες, ευγνώμονες για το γεγονός ότι αλληλεπιδρούν μαζί τους.
Οι ΑΙ καλλονές των social media
Στο δημοσίευμα της Daily Mail παρατίθενται μερικά παραδείγματα ψηφιακών καλλονών των social media που πολλοί χρήστες τους μπορεί να θεωρούν αληθινές γυναίκες. H Andrea είναι μια καστανή καλλονή με πάνω από 30.000 followers στο «X» (πρώην Twitter) οι οποίοι λατρεύουν να σχολιάζουν τις αισθησιακές της φωτογραφίες. Στο βιογραφικό της περιλαμβάνει τα στοιχεία του λογαριασμού της στο PayPal και προσφέρει γυμνές φωτογραφίες για τους συνδρομητές της στο Patreon. Στιο Patreon της Andrea παρέχονται διάφορες επιλογές έναντι διάφορων ποσών. Μία από αυτές τις επιλογές είναι το chat μαζί της, ενώ για 300 δολάρια τον μήνα υπόσχεται να γίνει η «online κοπέλα σου».
Συνήθως, οι δημιουργοί των AI influencers είναι πρόσωπα άγνωστα στο διαδίκτυο, που απλώς «διακινούν αυτό το περιεχόμενο, πιθανόν για να ζήσουν μια ζωή που στο παρελθόν μπορούσαν μόνο να ονειρευτούν» γράφει η βρετανική εφημερίδα. Μερικές ψηφιακές περσόνες που είχαν τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας στο παρελθόν αποδείχθηκε ότι ήταν απλώς ένα διαφημιστικό τέχνασμα που εξελίχθηκε σε... χρυσωρυχείο. Ένα από αυτά τα παραδείγματα είναι η Miquela Sousa. Η 19χρονη αποτελεί CGI δημιούργημα των Trevor McFedries και Sara DeCou, ιδρυτών του fashion brand BRUD, που «λάνσαραν» την AI έφηβη το 2019.
Αρχικά, οι δημιουργοί της άφηναν τους followers της καλλονής να αναρωτιούνται τι είναι αληθινό και τι όχι, αφού η σύγχυση αύξανε το ενδιαφέρον του κοινού. «Είναι άνθρωπος;» έγραφε ένας μπερδεμένος χρήστης στο Instagram. «Γιατί μοιάζεις με κούκλα;» ρωτούσε ένας άλλος. Τελικά, οι φαν της Sousa έμαθαν την αλήθεια. «Δεν είμαι ανθρώπινο πλάσμα» αποκάλυψε στη σελίδα της η 19χρονη προσθέτοντας ότι τα «χέρια» της «έτρεμαν» καθώς «έγραφε» την ανάρτηση.
Μπορεί η Sousa να είχε ξεγελάσει κάποιους, ωστόσο δεν ήταν τόσο πειστική όσο η τελευταία «φουρνιά» των AI influencers που αλληλεπιδρούν με τους followers στα social media. H συντριπτική πλειοψηφία τους, σύμφωνα με την Daily Mail είναι ξανθιές γυναίκες με μεγάλο στήθος.
Μια εικονική influencer ονόματι Deanna Ritter δεν κρύβει το γεγονός ότι δεν υπάρχει πραγματικά, όμως δεν διστάζει και να ζητά χρήματα από τους θαυμαστές της. Ο δημιουργός της έχει «εξοπλίσει» τις σελίδες με πλήθος εφαρμογές μέσω των οποίων λαμβάνει φιλοδωρήματα από χρήστες ή τους δίνει την ευκαιρία να την... κεράσουν έναν καφέ. Ένας από τους φαν έχει κεράσει πέντε φορές αυτήν την περσόνα που υπάρχει μόνο στο διαδίκτυο! Η Deanna, που ισχυρίζεται ότι κατάγεται από το Σιάτλ, έχει πάνω από 92.000 followers on «X».
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός ανδρών αντιμετωπίζουν την Deanna - και σε πολλές αντίστοιχες influencers - σαν να είναι πραγματικά πρόσωπα, παρά το γεγονός ότι αρκετές εικόνες που ποστάρουν κάνουν «μπαμ» ότι προέκυψαν από προγράμματα AI. Χέρια με αλλόκοτο σχήμα που είναι μικρότερα από το σώμα, αφύσικες λεπτομέρειες στο φόντο και άλλες λεπτομέρειες θα έπρεπε να προδίδουν την αληθινή ταυτότητα αυτών των influencer, όμως συχνά... δεν το κάνουν.
Με 14.000 followers στο «X», η Natalia Novak αναφέρει ότι είναι μια 21χρονη εικονική influencer από το Λος Άντζελες. Και αυτό το προφίλ διαθέτει λογαριασμό στο patreon, όπου οι χρήστες πληρώνουν από 10 έως 14 δολάρια τον μήνα για «αποκλειστικό περιεχόμενο».
Η Alexis Ivyedge είναι μία ακόμη δημοφιλής AI περσόνα με 33.000 followers στο «X» και πάνω από 28.000 στο Instagram. Το βιογραφικό της αναφέρει ξεκάθαρα ότι είναι εικονικό μοντέλο, επισημαίνοντας ότι λατρεύει τα μπικίνι και τα εσώρουχα. Οι φωτογραφίες που ποστάρει το AI μοντέλο συγκεντρώνουν χιλιάδες like, ενώ πρόσφατα «συνεργάστηκε» για μία ανάρτηση με μια άλλη ψηφιακή influencer από την Αδελαϊδα στην Αυστραλία. «Χαρούμενα γενέθλια» έγραψε στη λεζάντα της ανάρτησης που την έδειχνε να ποζάρει με την Aimee Seltz, που έχει περίπου 12.000 ακόλουθους στο Instagram. Σε μία από τις αναρτήσεις της στον δικό της λογαριασμό, η Aimee πόζαρε με τη... γιαγιά της, επίσης δημιούργημα τεχνητής νοημοσύνης, με αφορμή τα 90 γενέθλια της ηλικιωμένης γυναίκας.
Το τελευταίο παράδειγμα που αναφέρει η Daily Mail είναι η Lizzy Monagan, που δεν έχει βιογραφικό στο Instagram, αλλά η δημοφιλία της αυξάνεται συνεχώς. Πρόσφατα δημοσίευσε μια φωτογραφία της με τα μακρυά μαλλιά της να χύνονται στους λεπτούς της ώμους. «Καλημέρα πανέμορφη Lizzy, ελπίζω να έχεις μια πολύ όμορφη μέρα γλυκιά μου. Θα μπορούσα να χαθώ για πάντα στα υπέροχα μάτια σου» γράφει ένας χρήστης κάτω από την ανάρτηση.
πηγή: protothema
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook